Main menu

header

870 24 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Festivalul Cămilelor „Regele Abdulaziz”, din Arabia Saudită, a intrat în colimatorul susținătorilor drepturilor animalelor, care au protestat față de prezența în inedita competiție a unor exemplare injectate cu botox și care suferiseră tot felul de intervenții… estetice.

Hormoni și seruri de umplere

Organizatorii celei mai recente ediții a concursului de frumusețe Festivalul Cămilelor „Regele Abdulaziz” au descalificat peste 40 de necuvântătoare, întrucât, la presiunea organizațiilor pentru apărarea drepturilor animalelor, s-au depistat în concurs exemplare „îmbunătățite” estetic. Evenimentul are loc în deșertul din nord-estul capitalei, Riad, și este un concurs de 40 de zile, în care crescătorii își trimit „cele mai frumoase” exemplare într-o competiție cu premii în bani de până la 66 de milioane de dolari, notează Saudi Press Agency. Câștigătoarea este decisă în funcție de forma capului, gâtului, cocoașei și ținutei, iar injecțiile cu botox, liftingurile și alte modificări cosmetice sunt, în principiu, interzise. Dar s-a descoperit că zeci de crescători au întins buzele și nasul cămilelor, au folosit hormoni pentru a le stimula mușchii, le-au injectat capetele și buzele cu botox, au umflat părți ale corpului cu benzi de cauciuc și au folosit seruri de umplere pentru a le relaxa fețele.

Li s-au scanat cu raze X și ulltrasunete capetele, gâturile și piepturile

870 24 2Pentru a depista modificările artificiale ale corpurilor animalelor, juriul a recurs la cele mai avansate metode puse la dispoziție de tehnologia actuală, li s-au scanat cu raze X și ultrasunete capetele, gâturile și piepturile și li s-au prelevat mostre care au fost analizate genetic. Concursul de frumusețe a fost criticat de activiștii ce promovează drepturile animalelor şi care au descris competiția ca fiind o „farsă plină de cruzime”. „Supunerea oricărui animal la o procedură cosmetică, de la tăierea urechilor până la decuparea ghearelor, decornarea și injecțiile de umplere este îngrozitor de crudă”, susține Jason Baker, vicepreședinte al grupului PETA Asia. Organizația a cerut autorităților saudite să reprime orice eveniment care exploatează sau abuzează animale.

La competiția din Arabia Saudită participă de regulă în jur de 30.000 de crescători din toată lumea, inclusiv din SUA, Franța și Rusia, iar evenimentul atrage sute de mii de turiști în fiecare an