Înainte de a aduce vegetaţia în micuţul univers acvatic de acasă trebuie să aflaţi ce specii sunt potrivite
În mediul acvatic există aproximativ 200.000 de specii de plante, mult mai puţine decât în mediul terestru, unde sunt aproximativ 1.500.000 de specii. Înainte de a cumpăra plante pentru acvariu de la magazinele de specialitate este indicat să vă documentaţi ce specii sunt potrivite, în funcţie de speciile de peşti pe care le aveţi, dimensiunile acvariului, apă (dulce sau sărată), luminozitate şi temperatură. Iată câteva dintre cele mai des întâlnite plante de acvariu: Anubias nana.
Frunzele, de un verde închis şi cu suprafaţa lucioasă, pornesc din rizom şi au o formă lanceolată. Este o plantă ce creşte lent, are nevoie de foarte multă lumină, apă curată şi limpede şi de o temperatură în jur de 25°C. Se înmulţeşte prin rizom.
Aponogeton crispus.
Este o plantă submersă, cu un rizom sferic, ce poate ajunge până la trei centimetri în diametru. Frunzele, care au o culoare de la verde deschis până la maro ruginiu, au între 15 cm şi 60 cm lungime şi sunt ondulate pe margini. Planta face o floare albă. Temperatura optimă este de 20°C-30°C, iar lumina poate varia în intensitate. Se înmulţeşte prin seminţe.
Bacopa amplexicaulis.
Tulpina este cărnoasă şi tare, iar frunzele sunt ovale, de culoare verde deschis. Creşte încet şi are nevoie de multă lumină. Temperatura optimă este de 18°C-20°C. Bacopa caroliniana sau Obolaria caroliniana, Monniera amplexicaulis ori Bacopa amplexicaulis. Este o plantă ce creşte destul de greu. Frunzele sale sunt ovale şi opuse, de culoare verde deschis, iar florile sunt albastre. Temperatura optimă este de 18°C-26°C şi are nevoie de multă lumină. Se înmulţeşte uşor, prin secţionarea tulpinii şi plantarea vârfului în substrat.
Barclaya longifolia.
Frunzele sunt lungi, mai late la bază şi înguste spre vârf, cu partea superioară verde-maronie şi partea inferioară roşcată. Înmulţirea se face prin butaşi sau prin seminţe. Are nevoie de un acvariu înalt, deoarece poate atinge 30 cm lungime. Temperatura optimă este de 20°C-28°C. Cryptocoryne balansae. Frunzele sunt foarte lungi, ajungând până la 30 cm, înguste şi ondulate pe margini. Acestea au o culoare verde deschis. Planta creşte repede şi se înmulţeşte prin stoloni. Grosimea substratului trebuie să fie de 8-15 cm. Această plantă nu agreează schimbarea intensităţii luminii: îi place ca lumina să fie difuză. Apa trebuie să aibă 24-27°C. Dacă această plantă moare nu trebuie să scoateţi rizomul din substrat, deoarece după o perioadă va naşte o nouă plantă. Cryptocoryne becketii. Este una dintre cele mai cunoscute plante de acvariu. Are foarte multe varietăţi ce nu prea seamănă una cu cealaltă, ele putând fi recunoscute ca fiind din aceeaşi specie doar după inflorescenţă.
Cryptocoryne becketii are atât forme emerse, cât şi submerse. Se înmulţeşte prin stoloni şi preferă semiumbra. Temperatura optimă este de 25°C. Cryptocoryne blasii. Este o plantă înaltă, care, dacă are spaţiu suficient, creşte mare, în tufe. Frunzele ei sunt ovale şi ascuţite, în formă de inimă. Pe partea superioară, frunza are numeroase adâncituri şi are o culoare verde-gri şi roşu închis pe spate. Iubeşte zonele de penumbră, fără soare direct şi are nevoie de un substrat gros. Temperatura trebuie să fie de 22°C-25°C.
Echinodorus amazonicus sau Echinodorus brevipedicellatus.
Are forme atât emerse, cât şi submerse. Frunzele sunt lungi, uşor îndoite, iar culoarea lor este verde deschis, cu nervuri mai deschise. Înmulţirea se face prin tije florale. Are nevoie de acvarii cu înălţime mare şi de o temperatură de 20-25°C. Este una dintre plantele preferate de scalari şi discuşi. Echinodorus osiris sau Echinodorus Rubra. Este o plantă pentru acvarii mari şi trebuie plasată în mijlocul şi în spatele acvariului. Frunzele sunt verzi, dar pot deveni roşcat-maronii. Se înmulţeşte prin tije florale şi prin rizomi. Are nevoie de multă lumină şi de o tempetatură de 15°C-30°C.
Echinodorus tenellus.
E bine să fie plantată în partea din faţă a acvariului, deoarece este una dintre cele mai mici plante de acvariu (are circa 10 cm). Frunzele îi sunt înguste, de un verde deschis, iar ea se înmulţeşte prin lăstari. Îi place lumina artificială şi o temperatură de 20°C-22°C. Hydrocotyle verticillata. Are o tulpină târâtoare, pe care cresc, pe tije, frunze rotunde. Diametrul frunzelor poate atinge trei, patru centimetri, iar înălţimea tijelor este de 8-15 cm. Dacă acvariul nu este prea înalt, frunzele rămân plutitoare, la suprafaţă. Planta are nevoie de foarte multă lumină şi de o temperatură de 15°C-25°C.
Daniela Purgaru