Main menu

header

876 24 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Un studiu recent a constatat că aproape toate plantele lumii au probleme în a ține pasul cu schimbările climatice, deoarece speciile de animale care le răspândesc semințele se află într-un declin numeric alarmant, care periclitează masiv adaptarea florei la climă.

Speciile se îndepărtează de condițiile la care sunt obişnuite

Jumătate din toate speciile de plante se bazează pe animale pentru a-și împrăștia semințele. Când populațiile de animale scad, la fel și capacitatea plantelor de a-și dispersa semințele și de a se adapta la schimbările climatice. Pe fundalul unei planete care se încălzește, speciile se îndepărtează de condițiile climatice la care sunt adaptate istoric. Amenin- țări precum defrișarea, braconajul și urbanizarea provoacă scăderi ale numărului mamiferelor și speciilor de păsări care pot împrăștia semințe și pot ajuta plantele să intre în zone mai favorabile din perspective condițiilor în care pot supraviețui, punctează Andrea Thompson, reprezentant al organizației Scientific American.

„Intersecție clară a crizei de biodiversitate”

Studiul publicat de revista Science subliniază rolul pe care animalele îl au în transportul semințelor pe distanțe lungi și impactul declinului faunei sălbatice asupra acestei relații fundamentale, simbiotice. „Cu siguranță aceste date ar trebui să tragă semnale de alarmă. În același timp, când plantele sunt forțate să se deplaseze, prin semințe, pe distanțe mari, se încetinește substanțial capacitatea lor de adaptare. Aceasta este o intersecție clară a crizei de biodiversitate”, explică Evan Fricke, ecologist la Universitatea Rice, din Texas, autor al studiului. Cercetătorii au creat un index în care au detaliat câte semințe ar putea răspândi mai mult de un kilometru un anumit număr de păsări și mamifere. După ce a analizat datele, echipa a constatat că dispersia semințelor a scăzut într-un ritm alarmant. Pierderile de mamifere și păsări reduc cu 60% capacitatea unei plante de a se adapta la schimbările climatice la nivel global, conclu- zionează cercetarea.

„Am descoperit regiuni în care dispersarea semințelor plantelor favorizată de animale a scăzut cu 95%“ (Evan Fricke, Universitatea Rice, Texas)

Pierderea rezistenţei, mai gravă în regiunile temperate

Pierderea rezistenței plantelor s-a dovedit mai gravă în regiunile temperate, cum ar fi estul Americii de Nord și Europa, deoarece aceste zone au pierdut multe mamifere care mănâncă fructe. În timp ce mediile montane care variază în altitudine prezintă ecosisteme diferite la o distanță de zeci sau sute de kilometri, animalele care trăiesc pe teren plat în climă temperată trebuie să călătorească mai departe pentru a găsi noi habitate. „Pe de altă parte, în Asia de Sud-Est și Madagascar, de pildă, responsabilitatea împrăștierii semințelor este îndeplinită aproape exclusiv de specii amenințate. Pe baza acestei predicții, capacitatea unei plante de a se adapta la schimbările climatice este redusă cu încă 15%”, punctează revista Scientific American.