Main menu

header

877 25 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

În tranșeele Ucrainei devastate de atacurile rusești, legătura dintre om și animale nu pare să țină cont de condițiile teribile. Soldații ucraineni sunt copleșiți de afecțiunea pisicilor fără stăpân sau salvate din localitățile bombardate, mici feline care le țin companie și primesc, la rândul lor, alinare și un strop de hrană.

„Trebuie să le hrănim”

Militarii ucraineni luptă în fiecare zi pentru a-și apăra țara atacată, iar printre puținele clipe de alinare pe care și le permit în aceste vremuri groaznice sunt cele petrecute alături de pisici. Sunt animale fără stăpân sau care au fost recuperate din localitățile atacate de tiruri de proiectile, necuvântătoare nevinovate care au ajuns să țină companie unor oameni mereu în alertă, permanent în tranșee. Aproximativ 15 pisici și-au stabilit reședința împreună cu soldații, undeva în estul Ucrainei. „Au fost abandonate. A fost nevoie să se descurce singure o vreme. Trebuie să le hrănim”, povestește un militar, turnând într-un mic vas ceea ce i-a rămas dintr-o porție de supă, pentru o pisicuță.

„Le ridică oamenilor starea de spirit”

877 25 2Soldații s-au atașat de aceste pisici rămase fără adăpost. „Era plin de șoareci în tranșeele noastre. Dar pisica mea i-a prins pe toți”, afirmă mândru un militar despre felina sa neagră, pe care a botezat-o Chernukha. Un altul abia așteaptă să se întoarcă în adăpostul improvizat, pentru a se întinde alături de pisica de care s-a atașat. A avea felinele în preajmă a fost o adevărată alinare pentru acești soldați, ajutându-i să se relaxeze și aducând un răgaz în rutina lor zilnică. „Animalele le dau un impuls moral soldaților cărora le este atât de dor de casă. Sunt ca un antidepresiv, le ridică oamenilor starea de spirit”, afirmă un cadru medical care însoțește trupele.

După ce au petrecut săptămâni în prima linie cu noii stăpâni, mai multe pisici ale tranșeelor au fost luate acasă la militarii de care s-au atașat