de Daniela Purgaru
Chiar dacă animalele noastre nu pot vorbi, ochii lor exprimă de multe ori o gamă largă de sentimente şi de trăiri, de la bucurie la întristare, de la stare de bine până la suferinţă. Şi din punct de vedere medical, ochii sunt o oglindă, aceea a stării de sănătate. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, vă oferă mai multe informaţii despre acest lucru. Orice semn poate fi îngrijorător
Prin strânsă legătură cu sistemul nervos central, ochii, organe foarte sensibile, sunt martorii unor modificări interne sau neurologice. Cu toate acestea, ei au afecţiuni limitate la structurile proprii. „Astfel, putem întâlni binecunoscuta cataractă, manifestată prin opacifierea cristalinului, keratita acută traumatică (o leziune - zgârieturi, arsuri) la nivelul corneei, ce va duce fie la opacifierea corneei, fie, în cazurile grave, la un ulcer corneean sau chiar la exteriorizarea unor structuri profunde (desmetocel)”, ne-a spus medicul veterinar.
Chiar dacă nu vi se pare un lucru foarte important, şi o lăcrimare abundentă şi clipitul excesiv ori înroşirea conjunctivei pot fi semne ale unei infecţii sau alergii ale conjunctivei, aşa că este indicat să vă prezentaţi la medicul veterinar, deoarece poate fi vorba despre o afecţiune gravă. Spre exemplu, o simplă mărire în volum a globului ocular poate fi semnul unui glaucom.
Este necesară o examinare de specialitate
„Alte modificări, precum schimbarea culorii irisului la feline (întâlnită uneori în infecţiile generalizate), mişcarea rapidă sau/şi necontrolată a globilor oculari, diametrul inegal al pupilelor, întâlnite în diverse afecţiuni nervoase (traumatisme, tumori), opacifierea difuză a corneei în hepatita Rubarth la câine, iridociclocoroidita de la pisică, întâlnită în toxoplasmoză, şi alte afecţiuni pot fi suspectate pe baza examinării oculare”, a completat specialistul.
Consultaţie gratuită
Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.