de Daria Mândru şi Adrian Barna
Felul în care câinii au ajuns să înțeleagă nuanțele limbajului uman e incredibil de impresionant pentru un animal care nu vorbește. Când începem să rostim un cuvânt precum „plimbare” sau „recompensă”, în doar o fracțiune de secundă câinii pot prezice și reacționa la ceea ce încercăm să spunem. Într-o anumită măsură, pot înțelege chiar și tonul vocii.
Vocabularul poate fi influențat de rasă și ocupație
Deși vocabularul unui câine nu e nici pe departe la fel de vast ca al nostru, un nou studiu sugerează că, în general, un câine poate reacționa cu consecvență la 89 de cuvinte sau expresii. Aproape jumătate dintre acestea sunt comenzi, precum „șezi” sau „stai”, dar și alte cuvinte, mai generale, precum „așteaptă” sau „recompensă” sunt înțelese. Dintre toți câinii studiați, cei mai inteligenți reacționau la peste 200 de cuvinte specifice, ceea ce înseamnă în mare echivalentul vocabularului unui copil de 2 ani. Sigur, un câine nu rostește aceste cuvinte, dar par să reacționeze la anumite cuvinte într-un mod specific și consecvent, ceea ce sugerează că au un anumit nivel de înțelegere a limbajului.
Un Boarder Collie a învățat să aducă peste 200 de obiecte
Descoperirile se bazează pe o listă de cuvinte folosită de părinți ca să evalueze vocabularul unui copil mic. În cazul de față, lista a fost folosită de 165 de proprietari de câini dintr-o vastă varietate de rase, tipuri, vârste și ocupații. Studiile din trecut au arătat că, prin antrenament intens, câinii pot învăța să reacționeze la un număr incredibil de cuvinte. De exemplu, într-un studiu din 2004 cercetătorii scriau că un Boarder Collie pe nume Rico învățase să aducă peste 200 de obiecte, printre care „jucărie de pluș” și „minge”, recunoscându-le doar după nume. În 2011, după trei ani de antrenamente, un alt Boarder Collie avea un vocabular de peste 1.000 de cuvinte. Unii câini extrem de inteligenți pot învăța cuvinte noi după ce le aud de câteva ori. Cu ajutorul unui sondaj online, autorii studiului actual au cerut stăpânilor de câini să spună cum au reacționat câinii lor la 172 de cuvinte și expresii. Când lista a fost utilizată în testarea bebelușilor s-a dovedit că părinții se pricepeau mai bine să își înțeleagă copilul decât profesioniștii, deci cercetătorii au mers pe ideea că același lucru va fi adevărat și în cazul stăpânilor de câini. Aceștia au evaluat pe o scară de la 0 la 5 reacția câinelui la fiecare cuvânt și expresie. Cinci puncte însemna că respectivul câine reacționa deseori într-un anume fel și cu consecvență la un cuvânt, chiar dacă acesta era rostit în locații diferite, pe tonuri diferite și de persoane diferite. În special 10 cuvinte sau expresii au fost recunoscute de peste 90% dintre câini. Acestea includ numele câinelui, „șezi”, „hai”, „bravo”, „jos”, „stai”, „așteaptă”, „nu”, „bine” și „lasă”. Doar foarte puțini dintre câini au avut reacții consecvente și specifice la cuvinte precum „șterge picioarele”, „șșșș”, „latră”, precum și la numele persoanei care îi tunde sau al locului unde sunt lăsați peste zi. Câinii utilitari, precum cei dresați pentru armată, poliție sau operațiuni de căutare, aveau vocabular de 1,5 ori mai mare decât câinii fără „ocupații”. Proprietarii de câini din rasa Ciobănesc și cei de câini de companie de talie mică au raportat că animalele lor au reacționat la un număr mai mare de cuvinte față de proprietarii de Terrieri, de câini de vânătoare și alte tipuri de câini, de rasă sau metiși.
Un prim pas în direcţia măsurării inteligenţei canine
Rezultatele sunt interesante, dar cercetătorii spun că sunt doar un prim pas în înțelegerea capacității anumitor tipuri de câini de a reacționa la limbajul uman, deoarece în timpul studiului, reacția câinilor ar fi putut fi influențată și de gesturile oamenilor și de alte informații contextuale. Totodată, deoarece mulți dintre acești căței primiseră un dresaj de bază, e posibil ca un câine fără niciun fel de dresaj să aibă un vocabular mai mic de 89 de cuvinte. În viitor, cercetări adiționale pornind de la aceste prime concluzii ne-ar putea indica ce cuvinte ar putea stârni reacții în ce tipuri de câini, oferindu-ne astfel posibilitatea de a prezice potențialul anumitor câini de a excela în anumite profesii.