de Gheorghe Zmaranda
Mai puțin cunoscută în țara noastră și practicată de relativ puțini ani, hipoterapia este, însă, una dintre formele de terapie validate de rezultatele concrete obținute în confirmarea ei. Parteneriatul dintre caii antrenați pentru această „misiune” specială și persoanele cu dizabilități implică crearea unei legături extraordinare de natură psihologică, cu beneficii în această sferă, dar și rezolvarea unor probleme de natură medicală, pentru că efectele ședințelor se resimt în sistemul osos, nervos și muscular. Anca Bîlba, specialist în hipoterapie, acreditat de Asociația Americană de Hipoterapie și președinte al Asociației de Terapii Suportive „Hipoterapia”, ne-a vorbit despre această formă de terapie și beneficiile ei.
„Se adresează cu predilecție persoanelor cu dizabilități motorii”
- Ce este hipoterapia și cui se adresează?
- Atunci când vorbim despre această modalitate de intervenție este corect să ne referim la terapia cu ajutorul calului, deoarece hipoterapia este de fapt o ramură a acesteia. Caii, special antrenați pentru această activitate, sunt folosiți cu scopuri precise, personalizate pentru fiecare beneficiar. Hipoterapia se adresează cu predilecție persoanelor cu dizabilități motorii. Terapia cu ajutorul calului poate fi practicată de aproape toate persoanele care au nevoie de recuperare psihomotrică, exceptând cazurile care fac parte din lista de contraindicații. Vorbim astfel de copii cu Tulburare de Spectru Autist, ADHD, Sindrom Down, epilepsie, scleroză multiplă, paralizii cerebrale și alte sindroame genetice, acestea fiind cele mai des întâlnite diagnostice. Hipoterapia se adresează și persoanelor care au suferit accidente în urma cărora le-a fost afectată abilitatea de a se deplasa, persoanelor cu stimă de sine sau capacitate decizională scăzute, celor cu tulburări de anxietate, depresie sau dificultăți de interacțiune socială.
- Cât de cunoscută este această terapie în România, în rândul terapeuților, dar și al pacienților?
- Folosirea acestei forme de terapie în România este relativ recentă. După anul 2000 au început să fie cunoscute și la noi în țară beneficiile acestei forme de terapie. În țara noastră există trei centre în care se practică hipoterapia de către persoane acreditate. Acestea se află în București, Timișoara și Aiud.
„Legătura emoțională creată anulează comportamentele de refuz, de opoziție”
- Ce beneficii aduce hipoterapia?
- Copiii cu tulburări de creștere sunt afectați în aproape toate ariile de dezvoltare, indiferent de diagnostic. Dezvoltarea motrică este în strânsă corelație cu dezvoltarea psihică a copiilor. Starea de bine creată de legătura dintre cal și copil este un beneficiu primordial. Legătura emoțională creată anulează comportamentele de refuz, de opoziție. Copiii cu dizabilități au nevoie de foarte multe ore de terapie. Uneori stau în cabinetele de recuperare cea mai mare parte a zilei, iar puținul timp rămas îl petrec de obicei în casă. Ei nu merg în parc, nu au activități sociale, nu se duc de obicei la grădiniță sau la școală.
- Cum se modifică acest lucru în timpul ședințelor?
- Motivația copiilor nu este dezvoltată, de cele mai multe ori aceasta fiind de natură extrinsecă, fapt care duce la îndeplinirea sarcinilor de lucru cu mai multă dificultate, uneori chiar refuzul de a face ceva. Atunci când vin la hipoterapie nu percep că fac recuperare. Întotdeauna calul devine cel mai bun prieten al copilului, terapeutul fiind asimilat în această relație. Legătura dintre copii și cai este una nonverbală, emoțională, instinctivă, abilități pe care majoritatea copiilor le au, chiar dacă de multe ori sunt nonverbali. Acest aspect determină motivația intrinsecă, dorința copiilor de a participa, de a îndeplini sarcini împreună cu cel mai bun prieten al lor, calul. Totul vine de la sine, totul este diferit, iar acest aspect deschide uși pentru noi, terapeuții.
„Sunt abordate toate sistemele: osos, muscular și nervos”
- Ce probleme pot fi rezolvate sau ameliorate prin această terapie?
- Practic sunt abordate toate sistemele: osos, muscular și nervos. Sunt efecte și asupra musculaturii intrinseci, a organelor interne, care asigură o digestie mai eficientă, o respirație mai amplă. Circulația sângelui este îmbunătățită, ceea ce produce modificări ale circulației sangvine și, respectiv, o vascularizare mai bună a tuturor organelor. Se relaxează articulațiile prin căldura transmisă de cal, ritmul este îmbunătățit. Obiectivele generale ale terapiei cu ajutorul calului sunt menținerea echilibrului și obținerea unei poziții cât mai funcționale, prin stimularea musculaturii și alinierea segmentelor corpului. Dintre obiectivele specifice putem enumera: stimularea atenției, orientarea spațială, dezvoltarea capacitatății decizionale și a abilități de organizare, dezvoltarea limbajului, educarea motricității, restaurarea atenției, comunicarea spontană, filtrarea stimulilor irelevanți, menținerea focusului, inhibiția comportamentală, stimularea memoriei de lucru.
- Ce implică în mod concret ședințele de hipoterapie?
- Sesiunile se desfășoară utilizând mersul la pas al calului, în prezența unui terapeut și, eventual, un coterapeut sau un voluntar. Sunt secvențe terapeutice stabilite de terapeut în funcție de obiectivele propuse și de abilitățile copilului, secvențe care alternează între intervenția cognitiv-comportamentală, antrenarea musculaturii, stimularea atenției, menținerea focusului, coordonarea ochi-mână, interacțiune socială, dezvoltarea capacității decizionale, orientare spațială, dezvoltarea abilităților de limbaj. Aceste ședințe se realizează cu prezența obligatorie a unei persoane specializate în lucru cu copiii cu dizabilități, adică un terapeut. Acesta poate fi psiholog, kinetoterapeut sau medic, trebuie să aibă minimum trei ani de experiență în lucru cu persoanele cu dizabilități și, neapărat, un curs de pregătire în terapia cu ajutorul calului. O ședință de terapie cu ajutorul calului durează 30 de minute. Uneori poate ține și mai puțin, în funcție de capacitatea de integrare a beneficiarului.
„Nu este recomandată celor cu epilepsie, alergii sau comportamente agresive“
- Există contraindicații ale hipoterapiei?
- Pentru a putea participa la ședințe de hipoterapie este necesar ca beneficiarul să aibă vârsta de peste 2 ani, să aibă abilitatea de a sta în șezut și controlul capului. Dintre contraindicații putem enumera anumite stadii ale unor afecțiuni ale coloanei, displazia de șold, epilepsia necontrolată medicamentos, alergii, comportamente agresive sau autoagresive. Alte contraindicații sunt spina bifida, osteoporoză, anomalii de dezvoltare ale coloanei, malformația Chiari II, catetere urinare, afecțiuni grave ale pielii.