de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Un sondaj recent, derulat în rândul a mii de americani, a relevat faptul că șapte din zece respondenți afirmă că dorm mai bine dacă în pat cu ei este animalul de companie. Această recentă descoperire se adaugă unei lungi liste de beneficii pentru toată familia ale deținerii unui necuvântător.
Atenuează stresul și anxietatea
În mai, „Luna națională a animalelor de companie”, în SUA a avut loc un sondaj de anvergură, derulat de OnePoll, care a pus în evidență faptul că proprietarii de necuvântătoare nu doar le iubesc nespus, ci le și apreciază beneficiile la justa valoare. Pe lângă faptul că majoritatea celor chestionați au declarat că prezența animalului de companie în pat le ameliorează semnificativ calitatea somnului, peste 50% au mărturisit că atunci când se ghemuiesc lângă prietenul necuvântător își gestionează mai bine anxietatea și stresul. În plus, 47% dintre cei chestionați au recunoscut că le este mult mai ușor să se decidă să meargă la culcare la ore rezonabile atunci când știu că vor dormi alături de animalul de companie. Per total, peste 65% dintre deținătorii de companioni cu lăbuțe de peste Ocean le permit acestora să doarmă cu ei.
Mențin proprietarii în formă fizică
Toate rasele de câini au nevoie de plimbări regulate, zilnice, pentru a rămâne fericiți și sănătoși. În timp ce unii oameni care nu au acasă patrupede au tendința de a deveni mai sedentari, prezența unui câine exclude acest aspect. Cei care au astfel de animale de companie, considerate cei mai buni prieteni ai oamenilor, știu foarte bine că necuvântătoarele fac tot ce pot pentru a-și „trage” stăpânii afară, la mișcare, aceste plimbări „fără drept de apel” ducând, în timp, potrivit rezultatelor multor cercetări internaționale, la o mai bună formă fizică a proprietarilor de câini decât a celor care nu au acasă un astfel de minunat prieten, care poate fi un adevărat „antrenor personal”.
Racordare cu ritmul circadian uman
Studiul american a mai constatat faptul că pentru foarte mulți proprietari de animale de companie, prietenul necuvântător este „încălzitorul natural perfect”, al așternutului, iar pentru 43% dintre respondenți se dovedește o bună sursă de „zgomot alb”, care îi ajută să se relaxeze. Pe de altă parte, atunci când vine vorba despre programul de somn, două treimi dintre respondenți au recunoscut că „ceasul intern” al animalului lor de companie este mai bun decât al lor - practic, animalul de companie acționează ca o deșteptare la ore ale dimineții mult mai bine racordate cu ritmul circadian uman, acest aspect având binecunoscutele beneficii certificate de știință, de la prospețimea minții la menținerea unei greutăți corporale optime.
Combat singurătatea
Fenomenul singurătății nu este neapărat nou, dar în lumea contemporană, care îmbătrânește accelerat, a devenit o adevărată „epidemie”. În aceste condiții, potrivit animalfriends.co.uk, persoanele care locuiesc singure pot beneficia la maximum de prezența unui câine sau unei pisici, care sunt companioni de excepție. Aceste animale au nevoie de îngrijire, deci susțin mobilitatea și capacitățile cognitive și creează un sentiment unic de fiecare dată când își întâmpină fericite proprietarul. În plus, pentru cei care „gândesc cu voce tare”, nimic mai potrivit nu este decât prezența unui prieten necuvântător, care nu… contrazice niciodată și este oricând gata să se ghemuiască fericit lângă stăpân. De asemenea, prezența unui animal de companie, în special dacă este vorba despre un câine, animal atât de alert și de predispus la a-și apăra stăpânul, are darul de a genera un element de siguranță în plus pentru cei care locuiesc singuri.
Scad tensiunea arterială
Viața modernă este stresantă și un nivel ridicat de anxietate poate duce la numeroase probleme de sănătate. Din fericire, animalele de companie pot ajuta cu adevărat la relaxare, nu doar pe timpul somnului de noapte, ci practic oricând. Potrivit unor studii internaționale extinse, a mângâia animalul de companie sau urmărirea peștilor din acvariu în mișcarea lor continuă pot face multe griji ale oamenilor să dispară. În plus, cercetările au demonstrat că proprietarii de animale de companie au tensiune arterială, colesterol și trigliceride mai scăzute decât cei fără prieteni necuvântători, ceea ce se traduce printr-un risc mai scăzut de a face atac de cord.
Ajută la socializare
Comunitatea proprietarilor de animale de companie este una foarte prietenoasă. Cei care dețin necuvântătoare știu foarte bine că de fiecare dată când merg cu patrupedele la plimbare, oamenii se opresc și socializează în jurul necuvântătoarelor. Potrivit experților, a avea un animal de companie este o modalitate excelentă de a cunoaște persoane noi și de a crea legături foarte rapid, regulă valabilă inclusiv pentru cei mai puțin comunicativi. Pe de altă parte, foarte multe cupluri au edificat relații durabile pornind de la deținerea unui animal de companie, fiind demonstrat faptul că un profil de dating care afișează un câine, de pildă, este mult mai accesat de persoanele interesate.
Întăresc sistemul imunitar
Animalele de companie petrec mult timp afară și, prin urmare, aduc tot felul de germeni în casă. Dar acest aspect nu este neapărat un lucru rău. Practic, potrivit descoperirilor oamenilor de știință, microbii pot ajuta la îmbunătățirea imunității la răceli și la alte boli ușoare. De pildă, o serie de studii au evidențiat faptul că bebelușii care trăiesc cu un câine au tendința de a avea mai puține infecții și sunt, în general, mai sănătoși. De asemenea, prezența unui necuvântător în familie ține copilul la adăpost de alergii - firește, atunci când animalul nu provoacă el însuși astfel de reacții. Mai mult, s-a demonstrat că mersul copiilor la fermă, printre animale, chiar dacă nu neapărat de companie, poate întări sistemul imunitar al micuților, care s-a dovedit mai puternic decât al celor care cresc în medii extracurățate și sterilizate.
Prieteni minunaţi pentru copiii cu dificultăţi de învăţare
Foarte mulți părinți pot auzi la un moment dat întrebarea copilului care cere permisiunea de a avea un animal de companie. Nu întâmplător, pentru cel mic, prietenul necuvântător poate deveni centrul Universului și, în același timp, îl poate învăța responsabilitatea, grija, altruismul, compasiunea, plus abilitățile practice necesare menținerii prietenului necuvântător în cea mai bună formă. În același timp, copiilor cu autism și cu tulburări de învățare le este adesea greu să vorbească cu semenii lor, dar nu au nicio problemă în a „discuta” cu animalele de companie, care pot fi astfel de un real folos în procesul de „deschidere” a acestor copii către lume.