Main menu

header

887 24 2de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Arahnidele, tarantulele şi scorpionii sunt percepute tot mai mult ca animale de… companie! Preferate de excentrici, fac obiectul unui comerț ilegal pe scară tot mai extinsă, care amenință multe dintre aceste specii cu dispariția.

Fără vizibilitate sau control

Comerţul mondial cu arahnide, tarantule şi scorpioni se desfăşoară pe internet fără vizibilitate sau control, potrivit unui studiu publicat în Nature Communications Biology, care atrage atenţia asupra ameninţărilor la adresa biodiversităţii, relatează AFP. De altfel, popularitatea tot mai mare a comerţului cu „animale exotice” din grupul nevertebratelor „aproape a condus la dispariţia anumitor specii”, subliniază raportul experților. Autorii studiului, condus de Benjamin Marshall, de la Universitatea Sterling, din Marea Britanie, au analizat comerţul global cu peste 1.200 de specii de arahnide, de pe 111 site-uri web care funcţionează în nouă limbi, timp de o lună. Trei sferturi dintre arahnidele oferite online în acest scurt răstimp au fost păianjeni - peste 400 de specii de tarantule, iar restul în principal scorpioni -  peste 200 de specii de scorpioni din familia buthidae.

Sub un procent din „neamurile” de nevertebrate au fost studiate

Utilizarea internetului pentru acest trafic se explică printr-o lipsă flagrantă de date oficiale privind comerţul cu nevertebrate, care priveşte milioane de arahnide, potrivit cercetătorilor. Prin urmare, „nevertebratele sunt deseori neglijate în politicile şi practicile de protecţie” a speciilor lor. Convenţia internaţională privind speciile pe cale de dispariţie numără, de exemplu, doar o specie de scorpion din cele peste 2.300 cunoscute. Per total, din peste un milion de specii de nevertebrate, mai puţin de 1% au fost evaluate de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN). Studiul britanic a mai constatat faptul că noutatea şi caracterul unic al anumitor specii sunt promovate pentru a facilita vânzarea lor, în special în cazul tarantulelor şi al păianjenilor săritori.

„Deoarece multe arahnide comercializate ilegal sunt luate direct din sălbăticie, multe specii de păianjeni şi scorpioni se îndreaptă spre extincţie“ (studiu al Universității Sterling, Marea Britanie)

O „modă“ fatală

Potrivit rezultatelor cercetării, pe lângă lipsa de reglementare privind speciile comercializate se constată efectele faptului că aceste animale sunt considerate foarte „la modă”, iar spaţiul mic de care au nevoie le face deosebit de potrivite pentru habitatele urbane. Fenomenul este cu atât mai îngrijorător pentru biodiversitate cu cât multe specii listate recent de ştiinţă fac deja obiectul comerțului ilegal. Acest lucru complică posibilitatea studierii distribuţiei lor. „Fără date şi reglementări mai bune, nu va exista nicio modalitate de a evalua impactul comerţului asupra majorităţii speciilor”, arată studiul.