Main menu

header

897 24 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani seacă râurile și arde pășunile din Kenya - este prețul schimbărilor climatice. Efectul asupra faunei este devastator: criza de mediu a ajuns o amenințare mai gravă pentru emblematicele pachiderme decât braconajul.

Inaniție, deshidratare, avorturi spontane

Datele Ministerului Turismului și Faunei Sălbatice din Kenya dezvăluie dimensiunea tragediei produsă de oameni asupra elefanților - direct și pe termen scurt, prin măcelărirea acestor animale pentru fildeș, și indirect, prin efectele schimbărilor climei. Cifrele oficiale arată că seceta înregistrată în țară ucide de 20 de ori mai multe exemplare decât braconajul, notează speciesunite.com. În Kenya mai trăiesc aproximativ 36.000 de elefanți, adulții având nevoie de aproximativ 300 de kilograme de hrană și mai mult de 225 de litri de apă pe zi. Dar pe măsură ce râurile și pășunile continuă să dispară ca urmare a temperaturilor extreme, multe dintre aceste uimitoare animale pierd lupta pentru supraviețuire. „Pe lângă inaniție și deshidratare, se manifestă un număr record de avorturi spontane. Iar dacă acei pui reușesc să vină pe lume, șansele lor de a ajunge la maturitate sunt foarte reduse”, explică cercetătorul Jim Nyamu, citat de BBC News.

179 de exemplare în opt luni

Parcul Național Tsavo, unul dintre cele mai mari din lume, a înregistrat moartea a 179 de elefanți numai în ultimele opt luni. Prin comparație, braconierii au ucis sub zece exemplare în aceeași perioadă. Elefanții africani au fost mereu victime ale braconajului, pentru colții lor, în ciuda interdicției comerciale internaționale asupra fildeșului, care este în vigoare din 1989. În ultimii ani, oficialii kenyeni au reprimat această practică sălbatică, prin introducerea de sancțiuni mai stricte împotriva celor implicați, inclusiv asupra comercianților și finanțatorilor. Dar, pe de altă parte, în ciuda progreselor făcute în combaterea braconajului, impactul problemelor de mediu au fost trecute cu vederea. „Ce se întâmplă cu elefanții reprezintă o alertă roșie. Am neglijat să investim în managementul biodiversității și în ecosisteme, pentru că toate investițiile noastre au fost îndreptate spre combaterea comerțului ilegal cu animale sălbatice și a braconajului”, susține Najib Balala, secretarul de Cabinet pentru Turism.

Seceta devastatoare din Kenya a ucis 2,5 milioane de vaci, porci, păsări și alte animale domestice, care au pierit din cauza lipsei de hrană și de apă

Sălbăticiunile încep să-şi schimbe forma…

Elefanții nu sunt singura specie afectată de condițiile meteorologice extreme. Creșterea temperaturilor are un impact asupra peștilor care pot supraviețui doar în ape reci și care au murit în număr uluitor în ultima perioadă, asupra țestoaselor marine, a căror reproducere a fost atât de afectată, încât s-a ajuns la proporții de sexe foarte dezechilibrate, care amenință perpetuarea speciei. De asemenea, unele animale au ajuns să-și schimbe forma pentru a face față schimbărilor climatice, potrivit unui studiu recent, citat de BBC. Speciile cu sânge cald dezvoltă ciocuri, picioare sau urechi mai mari, pentru a-și putea regla temperatura corpului. Oamenii de știință care au participat la studiu avertizează că schimbările fiziologice înseamnă că animalele nu fac față modificărilor de temperatură. Dacă animalele nu-și țin sub control temperatura corpului, se pot supraîncălzi și pier. „E timpul să recunoaștem că și animalele trebuie să se adapteze acestor schimbări”, declară autoarea studiului, Sara Ryding, de la Universitatea Deakin, din Australia.