de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Corgi este cunoscut ca unul dintre cei mai plăcuți câini de casă și este un animal de companie loial și iubitor. Renumite pentru inteligența și entuziasmul lor față de muncă - sunt „păstori” greu de egalat - aceste patrupede pline de energie însoțesc oamenii de 3.000 de ani și au cunoscut o popularitate imensă în toată lumea, grație legăturii lor perene cu familia regală britanică.
Una dintre cele mai vechi rase din Regat
Îndelungata domnie a răposatei Regine Elisabeta a II-a a pus în lumina reflectoarelor decenii la rând familia… extinsă a suveranei, care i-a inclus mereu pe iubiții câini Corgi ai Majestății Sale. Istoria prezenței acestor câini în Marea Britanie merge înapoi în timp în jurul anului, 1200 î.Hr., când celții au adus primii Corgi în Cardiganshire, Țara Galilor, ceea ce face din acești câini una dintre cele mai vechi rase din Regat. Grație unui cumul de calități, ei au devenit foarte prețuiți de-a lungul timpului, galezii păstrând multă vreme o lege care instituia o amendă enormă pentru furtul unui astfel de exemplar.
„O familie foarte umană”
La vârsta de 7 ani, viitoarea Regină Elisabeta a II-a vedea pentru prima dată un Corgi și îi cerea unul tatălui său, pe atunci Duce de York. Așa a sosit în familie micuțul poreclit Dookie (aluzie la titlul Ducelui). A devenit un mic tiran, dar prezența sa în ilustra familie a atras imediat, încă de atunci, o creștere enormă a popularității rasei, viitoarea regină fiind nedespărțită de companionul său. O altă cățelușă, Lady Jane, a sosit de la același crescător câțiva ani mai târziu. De Crăciunul 1936 apărea o cărticică în care Corgi apăreau alături de stăpânii lor, cu toții fiind numiți „o familie foarte umană”. Broșura a fost pusă în vânzare cu doar câteva zile înainte ca fratele mai mare al Ducelui să abdice. Așa a început istoria modernă a ascensiunii mondiale a rasei Corgi.
Un exemplar regal, peste 30 de descendenți
Deși o mare discreție a plutit peste viața celor 30 de câini Corgi pe care Regina Elisabeta a II-a i-a deținut de-a lungul domniei sale, s-a știut, de pildă, că iubita cățelușă Susan, de care fosta suverană a fost foarte legată, a fost strecurată în trăsura regală după nunta Elisabetei cu Prințul Philip. Înmormântată în cimitirul de animale de companie din Sandringham, cu o piatră funerară, cățelușa suveranei a dat startul unui fenomen - în următoarele șase decenii, Elisabeta a II-a avea să dețină peste 30 de descendenți ai celei despre care spunea mereu că „mă tem atât de mult să nu o pierd”.
„Lovitură de marketing care se desfășoară de o jumătate de secol”
Statisticile Kennel Club, cea mai veche canisă din lume, arată o creștere clară a solicitărilor de Corgi în 1936 și în 1944, anii în care Prințesa Elisabeta și-a primit primii câini Corgi. „Crescătorii deserveau piața pentru un câine care a devenit brusc foarte popular. Reclamele au continuat și în anii 1970, și în anii 1980. Această lovitură de marketing se desfășoară de o jumătate de secol”, notează Ciara Farrell, directorul bibliotecii și colecțiilor Kennel Club. Suverana nu a vândut niciodată vreun exemplar - majoritatea au rămas cu Majestatea Sa, unele au fost dăruite crescătorilor, rudelor sau prietenilor. Se spune că atunci când i-a văzut pentru prima dată, regretata Prințesă Diana i-a numit pe Corgii Reginei „un covor în mișcare”.
Terapie împotriva stresului posttraumatic
Corgii au fost cu Regina Elisabeta a II-a peste tot - din reședință în reședință, în elicoptere, trenuri, avioane și în limuzine. De Crăciun, fiecare cățel avea propriul ciorap cu cadou, pus acolo chiar de Regină. Autoarea regală Penny Junor scrie, în cartea „All The Queen’s Corgis” („Toți Corgii Reginei”): „Există o cameră specială pentru ei, unde au coșuri de răchită căptușite cu perne, pentru a-i feri de curent”. Această legătură de o viață a pus într-o lumină globală o rasă cu caracteristici de excepție. Chirurgul de război David Nott a descris modul în care monarhul l-a făcut să treacă printr-un prânz dificil, la Palatul Buckingham, când tocmai se întorsese din Siria devastată de război și nu putea vorbi cu suverana din cauza stresului posttraumatic. „Deodată, curtenii au adus Corgii Reginei, care au intrat sub masă și au umplut încăperea cu energia lor. Regina a deschis o cutie de biscuiți. Și așa, vreme de 20 de minute în timpul acestui prânz, am hrănit câinii. A făcut acest gest pentru că știa că sunt atât de traumatizat”.
Explozie de vânzări după producții de succes
Odată cu producția „The Crown”, rasa Corgi s-a reîntors la un vârf de popularitate care mai fusese atins în anii 1960, atunci când nenumărați britanici aveau acasă poze cu suverana, tânăra sa familie și… iubiții câini! Succesul serialului s-a reflectat și în creșterile de solicitări de Corgi - cu 16% după difuzarea primului sezon și cu 47% după al doilea. Mai departe, filmul cu James Bond, Regina și trei Corgi regali, de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2012, precum și Bridgerton, serialul-senzație de pe Netflix, au sporit și mai mult popularitatea rasei. Rețelele sociale au fost, de asemenea, canale de transmisie pentru avântul Corgi. „Oamenii iubesc urechile mari ale acestor câini care sunt ca niște jucării moi”, detaliază Ciara Farrell.
Pot învăţa o comandă în zece minute
În timp ce, pe de o parte, Corgi vor fi întotdeauna câinii emblematici ai Reginei Elisabeta a II-a, pe de altă parte, rasa a cucerit și alte personalități foarte vizibile, care i-au popularizat. În primele zile ale Amazon.com, un Corgi pe nume Rufus, care se plimba pe holuri și moțăia la întâlniri, a devenit mascota neoficială a gigantului. Extrem de sociabili și foarte inteligenți, Corgii pot învăța o comandă în doar 10 minute. Celebrul Walt Disney a arătat pentru prima dată un Corgi în filmul animat „Little Dog Lost”, în anii 1960. Afișat pentru prima dată de NBC pe 13 ianuarie 1963, filmul a stârnit popularitatea rasei în Statele Unite. Fostul guvernator al Californiei, Jerry Brown (1975-1983; 2011-2019) a avut un exemplar numit „Sutter Brown”, care avea conturi de Facebook (cu peste 15.000 de fani) și Twitter și a fost numit, până la moartea sa, „Primul câine”. Popularitatea rasei peste Ocean este demonstrată și de expansiunea unui eveniment anual din California: în 2012, prima zi de plajă a Corgi din Huntington Beach a numărat 15 participanți. La ediția din acest an, peste 1.000 de exemplare au participat la eveniment.