de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Mai avem multe de învățat despre prietenia animalelor și unii cercetători sunt dedicați aprofundării înțelegerii legăturilor sociale dintre necuvântătoare. În foarte multe privințe, această apropiere este similară conceptului și comportamentelor care guvernează relațiile de acest fel dintre oameni.
Cercuri cu beneficii diverse
Majoritatea animalelor au „cunoștințe”, dar numai unele specii sunt capabile de prietenie adevărată. Aceste animale trăiesc în grupuri sociale stabile, foarte legate. Viața în grup are beneficiile sale, dar poate fi, de asemenea, stresantă și nimeni nu pleacă atunci când situația devine grea - aici intervine prietenia. Aceasta oferă grupurilor sociale o structură foarte diferită de turmele de căprioare sau de antilope. Din punctul de vedere al fiecărui animal din interior, o societate legată este formată din straturi suprapuse, cu cei mai buni amici în centru. Nucleul tinde să fie format din aproximativ cinci indivizi foarte apropiați, următorul strat ducând grupul la aproximativ 15 membri, iar cel mai larg cerc cuprinzând un total de aproximativ 50 de prieteni. Fiecare strat oferă beneficii diferite: nucleul - ajutor personal, grupurile mai mari - hrană și întreaga rețea de amici - protecție și expansiune. În lumea oamenilor, un business pornit de un grup de prieteni apropiați, de pildă, poate fi foarte asemănător în principiu.
Întăresc sistemul imunitar
În jurnalul „Behavior” din 2002, antropologul Joan Silk s-a întrebat dacă maimuțele au prieteni în adevăratul sens al termenului. Conceptul era relativ nou, dar oamenii de știință observaseră legături speciale între hiene, lame, babuini, papagali, cai și urși grizzly. Două decenii mai târziu, domeniul comportamentului animalelor din această perspectivă s-a schimbat mult. Datorită unei înțelegeri extinse a neurobiologiei, progreselor în genomica comparativă și unei mai bune aprofundări a ecologiei comportamentale, însuși sensul cuvântului este în curs de reconsiderare. În cartea „Prietenia: evoluția, biologia și puterea extraordinară a legăturii fundamentale a vieții”, specialistul Lydia Denworth ajunge, printre altele, la concluzia că aimalele care au prieteni beneficiază, ca și oamenii, de un sistem imunitar mai puternic decât exemplarele singure, mai ales când este vorba despre indivizii în vârstă.
Apropiere de vârstă și de… personalitate
Indiferent de specie, prietenia a evoluat pentru că ajută. Necuvântătoarele care au aliați trăiesc o viață mai lungă și mai sănătoasă, ajutându-se reciproc să facă față provocărilor. Tovarășii pot oferi sprijin în perioadele de conflict și protecție împotriva amenințărilor. Această înclinație pentru similitudine este ceea ce oamenii de știință numesc „homofilie” când este vorba despre ei, dar nu este exclusivă - maimuțele, zebrele, marmotele, elefanții sau balenele manifestă o preferință pentru interacțiunea cu colegii de grup apropiați de vârstă. Cimpanzeilor și macacilor, pe de altă parte, le place să petreacă timpul cu parteneri care au inclusiv o personalitate asemănătoare.
Amiciția diluează rivalitatea
Mult timp s-a crezut că girafele nu au atașamente sociale, totuși observații recente au dovedit contrariul. Specialistul Meredith Bradshaw, din SUA, a documentat inclusiv un caz deosebit, relația foarte apropiată dintre două femele și un mascul care au împărțit același spațiu într-o grădină zoologică din Atlanta, fără ca vreodată să fi rezultat un pui. Atunci când au fost separate, animalele au dat dovezi de stres crescut. La rândul lor, liliecii formează relații aproape la fel ca oamenii și au prietenii pe termen lung. În același timp, prieteniile se pot forma chiar și între exemplare în principiu rivale. De pildă, veverițele roșii nord-americane sunt, pe de o parte, foarte teritoriale și rareori vin în contact, dar, pe de altă parte, oamenii de știință au demonstrat că exemplarele care trăiesc unul lângă celălalt multă vreme dezvoltă prietenii. Cu cât aceste animale petrec mai mult timp în apropierea amicilor, cu atât se relaxează. Ca și oamenii…
Frați și surori în coaliții
În același mod în care oamenii își strâng mâna sau se îmbrățișează când se întâlnesc, capucinii își întâmpină cei mai buni amici apăsând cu degetele orbitele celuilalt, papagalii atingându-și frecvent cu ciocul amicii, iar babuinii mângâindu-se reciproc. De asemenea, una dintre cele mai stabile tendințe homofile este afinitatea înnăscută pentru cei care împărtășesc aceleași gene - rudele. În regnul animal, speciile manifestă o predilecție pentru această interacțiune. În ciuda rivalităților, membrii familiei sunt în foarte multe cazuri unii dintre cei mai buni prieteni. Un exemplu relevant sunt leii - în timp ce surorile sunt și bune prietene pe viață, rămânând alături în același grup, masculii frați care pleacă la maturitate în căutarea propriilor teritorii formează adevărate coaliții, susținându-se reciproc pentru un scop pe care singuri au mai puține șanse să-l atingă. Istoria umanității, precum și atâtea cazuri din viața de fiecare zi, de la afaceri la celebritate, oferă și în cazul oamenilor nenumărate povești similare.
Reţele sociale din fluierături
Nu toate prieteniile dintre oameni necesită apropierea. Și animalele oferă multe exemple despre modul în care aceste relații pot înflori chiar și la distanță. Delfinii favorizează apropierea prin schimbul de apeluri pe distanțe lungi cu alte exemplare de care sunt apropiați. Unele dintre fluierăturile lor atât de specifice, care pot parcurge până la 740 de metri, sunt destinate păstrării legăturilor cu prietenii. La rândul lor, multe primate, de la lemuri și macaci japonezi până la bonobo și cimpanzei folosesc vocalize pentru a susține legăturile sociale. Iar în ce-i privește pe elefanți, aceștia sunt aproape legendari din perspectiva capacității de a forma legături foarte puternice de prietenie. În societățile lor matriarhale se fac conexiuni afective care durează decenii, inclusiv dacă exemplarele sunt despărțite mult timp. Despărțiți unul de altul, doi elefanți pe nume Shirley și Jenny s-au reunit în mod neașteptat, după 22 de ani, într-un sanctuar pentru animale din SUA. În momentul întâlnirii, s-au manifestat în felul entuziast în care s-ar comporta doi oameni vechi prieteni foarte buni. Ulterior s-a descoperit că pachidermele formaseră o legătură puternică în trecut, în cadrul unei trupe de circ. Ca în cazul multor oameni, trecerea timpului nu atenuase cu nimic prietenia legată cândva.