de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Sunt mici, deseori ignorate, de multe ori considerate dezagreabile sau chiar periculoase, sunt periclitate de ceea ce specialiștii numesc „o catastrofă”, dar, pe de altă parte, insectele sunt incredibil de puternice. O nouă cercetare lungește lista abilităților excepționale ale acestor creaturi indispensabile pentru viața pe Terra.
Folosesc câmpurile din mediul înconjurător
Un studiu ale cărui rezultate au fost considerate „șocante” arată că roiurile de insectele pot produce la fel de multă electricitate cât un nor de furtună. Cercetătorii de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, afirmă că electricitatea modelează evenimentele meteorologice și, în același timp, ajută insectele să găsească hrană. În același timp, unele specii manifestă un simț mai nuanțat și îl valorifică pentru a-și lua zborul. Păianjenii, de pildă, au fire de păr minuscule care simt câmpurile electrice, precum firele de păr umane, care se ridică atunci când răspund la electricitatea statică. În momentul în care un exemplar simte că acest câmp este suficient de puternic, se va cățăra pe o crenguță înaltă sau pe un fir de iarbă și va decola. „Ne-am uitat întotdeauna la modul în care fizica a influențat biologia, dar la un moment dat ne-am dat seama că biologia ar putea influența fizica. Suntem interesați de modul în care diferitele organisme folosesc câmpurile electrice care sunt peste tot în mediul înconjurător”, afirmă expertul Ellard Hunting.
Albinele „încarcă” cu până la 1.000 de volți pe metru
Echipa de experți a măsurat câmpurile electrice din apropierea albinelor, iar observațiile s-au dovedit uimitoare. Indivizii polenizatori poartă o sarcină electrică înnăscută, la fel ca majoritatea creaturilor vii. Analiza specialiștilor britanici a arătat că roiurile de albine pot spori electricitatea atmosferică cu 100 până la 1.000 de volți pe metru, în funcție de dimensiunea grupului care roiește. Pornind de la aceste date, oamenii de știință au dezvoltat apoi un model cu ajutorul căruia au putut calcula „forța electrică” a altor specii de insecte. „Am calculat, de pildă, impactul lăcustelor asupra electricității atmosferice, deoarece aceste insecte roiesc în efective enorme, de 80 de milioane de indivizi pe mai puțin de 1,5 kilometri pătrați. Influența acestora este mult mai mare decât a albinelor”, adaugă biologul Liam O’Reilly.
„Abia recent am descoperit că biologia și câmpurile electrice statice sunt strâns legate și că există multe legături nebănuite, variind de la microbii din sol și interacțiunile plante-polenizatori până la roiurile de insecte“ (Ellard Hunting, Universitatea Bristol)
Abilităţi naturale uimitoare
Oamenii de știință au descoperit în dreptul speciilor de insecte abilități ieșite din comun. De pildă, libelulele au o rată de capturare a prăzii de 95%, superioară tuturor celorlalți prădători (rechinul Marele Alb reușește cam în jumătate din cazuri, iar leii în doar 20% din tentative), aripile bondarilor bat de 200 de ori pe secundă, iar gândacul Dung poate ridica o greutate de 1.000 de ori mai mare decât a propriului corp. În ceea ce privește „catedralele” termitelor, acestea sunt cele mai înalte structuri din lumea animală, o asemenea construcție de opt metri echivalând, la dimensiunile acestor insecte, cu edificarea a opt clădiri Burj Khalifa una peste alta.