Main menu

header

910 24 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Oamenii ar putea comunica în curând cu animalele, deoarece inteligența artificială este utilizată tot mai mult pentru a „vorbi” cu albinele, elefanții și balenele.

Posibilitatea de a domestici noi specii sălbatice

În cadrul unui interviu, specialistul Karen Bakker, de la Universitatea din Columbia Britanică, a declarat că o echipă de cercetători din Germania folosește inteligența artificială (AI) pentru a decoda modele în sunete nonumane, cum ar fi dansul albinelor și zgomotele de joasă frecvență ale elefanților, ceea ce permite tehnologiei să comunice cu animalele sălbatice. AI care „vorbește” cu necuvântătoarele poate fi adăugată la roboții care astfel „rup bariera comunicării între specii”. „Această facilitate de a comunica cu diferite specii ar putea crea un sentiment mai profund de afinitate și posibilitatea de a domestici specii sălbatice pe care nu le-am putut controla niciodată ca oameni”, punctează Bakker.

RoboBee, „ascultat” de albine

Cercetătorii de la Centrul Dahlem pentru învățare automată și robotică din Germania au proiectat RoboBee, care imită dansul albinelor, folosit pentru a transmite informații de la un individ la altul. Mașinăria, care nu seamănă deloc cu o albină reală, este concepută ca un burete cu aripi și este atașată de o tijă care îi controlează mișcările. Echipa a antrenat robotul să imite aceleași mișcări ale insectelor, care constau în diferite forme de flux de aer și de vibrații, și a „păcălit” albinele să „asculte de el”, după cum au relatat oamenii de știință. De asemenea, s-a descoperit că unele dintre albine au urmat direcțiile indicate de RoboBee.

„Pulsația” imperceptibilă a elefanților

910 24 2Bakker, care a publicat recent o carte intitulată „The Sounds of Life: How Digital Technologies Are Bringing Us Closer to the Worlds of Animals and Plants” („Sunetele vieții. Cum ne aduc tehnologiile digitale mai aproape de lumea plantelor și animalelor”) susține că următorul pas al cercetării este să amplaseze mai mulți roboți în stupi diferiți, pentru a vedea dacă în final colonia va accepta mașinăriile ca pe membri ai familiilor. Pe de altă parte, elefanții sunt cunoscuți pentru zgomotele puternice pe care le produc, dar aceste creaturi majestuoase emit și sunete de joasă frecvență, care trec neobservate de urechea umană. Zoologul și cercetătorul Katie Payne, de la Universitatea Cornell, din SUA, a folosit inteligența artificială pentru a capta aceste anume sunete ale pachidermelor, pe care le-a descris ca pe „o pulsație ciudată, din piept”.

Unii experţi atrag atenţia că puterea inteligenţei artificiale ar putea fi folosită pentru a manipula speciile sălbatice

Chatbot care să se angajeze în „dialog“ cu caşaloţii

910 24 3Există de mulți ani tentative de a comunica cu balenele. O echipă de oameni de știință internaționali a lansat recent un proiect ambițios de a asculta, de a contextualiza și de a „traduce” comunicarea cașaloților, cu scopul de a „vorbi” cu enormele animale marine. Project CETI (Cetacean Translation Initiative) folosește inteligența artificială pentru a interpreta sunetele numite „coduri” pe care le fac exemplarele pentru a comunica între ele. Procesarea limbajului natural - un subdomeniu al AI - va fi antrenată pe patru miliarde de sunete captate de la cașaloți. Inteligența artificială urmează să conecteze fiecare sunet cu un context specific. Următorul pas va fi dezvoltarea și lansarea unui chatbot interactiv, care să se angajeaze în „dialog” cu animalele din sălbăticie.