de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Ceea ce la început a părut un „moft” al unor proprietari de ferme periurbane iubitori de animale a devenit un adevărat trend - achiziția și creșterea oițelor Babydoll („păpușă”), specie ca de jucărie care cucerește inimile tuturor.
„Zâmbet de ursuleț de pluș”
Având o înălțime de doar 60 de centimetri și un „zâmbet de ursuleț de pluș”, nu este greu de înțeles de ce oile Babydoll - „păpușă” - Southdown cresc spectaculos în popularitate. Dacă pe de o parte este adevărat că nu reprezintă o specie dedicată producției de vreun fel, la fel de adevărat este că sunt animale fermecătoare, foarte agreate de fermierii de la marginea orașelor, care au spații mai mici și nu au pretenții de produse de la animalele lor. Sally Parkinson, din Parky’s Park, de lângă Brisbane, Australia, punctează reperele acestui trend: „Nu este vorba despre ferme în adevăratul înțeles al cuvântului, cu pretenții de producție, este doar pentru bucurie pură. Factorul determinant este cel estetic - aceste oițe sunt atât de drăguțe ca animale de companie!”.
„Încercăm să dezvoltăm exemplare cu petice de culoare”
Rasa care cucerește fermele mici este originară din Anglia, iar cererea foarte mare a vădit faptul că în Australia sunt doar 30 de crescători la nivel național. Johanna Willans, din Queensland, crește acest soi din 2015. Ceea ce a început cu un berbecuț cumpărat pentru înfățișarea sa a dus la descendenți unici, colorați, iar acum Willans este unul dintre cei doar patru crescători din întreaga lume care produc „babydoll” colorate, pentru care cererea este într-un avans spectaculos: „Sunt ciocolatii sau maro și acum încercăm să dezvoltăm exemplare cu petice de culoare”.
„Calde, blânde, ușor de manevrat”
Oițele „păpușă” nu sunt doar bucuria adulților, ci și a copiilor, întrucât proprietarii afirmă că au un fel de a fi blând, fără accente de personalitate, și cei mici se pot înțelege foarte bine cu ele. „Temperamentul lor este fantastic, sunt foarte calde, blânde și ușor de manevrat. Oi perfecte. Le-am învățat să sară peste obstacole și să alerge printre stâlpii de agilitate pentru câini”, detaliază Parkinson câteva dintre trucurile pe care s-au dovedit capabile să le învețe drăgălașele oițe, foarte apreciate și pentru că „tund” perfect gazonul.
„Avem o mulțime de cumpărători care au ferme mici și care vor niște oițe drăguțe, pufoase și zâmbitoare. Sunt foarte căutate“ (Sally Parkinson, crescător de oițe Babydoll)