de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a aprobat o pastilă pentru pisicile cu diabet, primul medicament pe cale orală acceptat pentru animalele diagnosticate cu această boală.
Medicament eficient în proporție de peste 80%
Aproximativ una din 200 de pisici din SUA au diabet. Felinele obeze au șanse de până la patru ori mai mari de a dezvolta boala decât exemplarele cu greutate normală. Numit Bexacat, medicamentul împotriva diabetului felin este conceput pentru animalele care nu pot produce suficientă insulină pentru a controla zahărul din organism. Pisicile cu diabet zaharat necesită, de obicei, terapie pe tot parcursul vieții și o combinație de insulină și restricții alimentare, dar Bexacat poate fi administrat o dată pe zi și s-a dovedit a fi eficient în proporție de peste 80%. Două studii derulate timp de șase luni au fost efectuate înainte de aprobare, relevând că Bexacat îmbunătățește eficient echilibrul glicemiei la pisici.
Analize de sânge la intervale regulate
Bexacat este primul inhibitor al cotransportatorului sodiu-glucoză 2 pentru pisici, fiind utilizat și pentru a trata oamenii cu diabet de tip II. Versiunea pentru feline vine cu un avertisment cu privire la nevoia de selecție adecvată a pacientului și potențialul de reacții adverse specifice. Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) arată că toate pisicile care primesc Bexacat ar trebui să facă analize de sânge la intervale regulate după începerea tratamentului, pentru a ajuta la atenuarea potențialelor preocupări legate de siguranța medicamentului: „Potențialii pacienți trebuie selectați cu atenție și examinați pentru a evalua bolile renale, hepatice și pancreatice, precum și cetoacidoza - un nivel ridicat al unui tip de acizi cunoscuți sub numele de cetone, în sânge”.
Monitorizare pentru posibile efecte secundare
Bexacat poate fi utilizat numai dacă insulina nu a fost niciodată administrată animalului ca tratament anterior. „Pisicile trebuie monitorizate cu atenție pentru lipsa poftei de mâncare, letargie, deshidratare și pierderea în greutate. Proprietarii de pisici care notează oricare dintre aceste semne ar trebui să oprească tratamentul cu acest medicament și să ducă imediat pisica la un medic veterinar, care să evalueze animalul pentru cetoacidoză diabetică sau cetoacidoză diabetică euglicemică”, recomandă FDA.
Centrul de sănătate pentru animale de companie al WebMD afirmă că majoritatea pisicilor domestice ar trebui să cântărească aproximativ cinci kilograme, cu mici variații în funcție de rasă și mediu de viață