Main menu

header

915 24 3de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Municipalitatea Washington a lansat un proiect de lege care este considerată un nou standard pentru bunăstarea animalelor. Printre alte prevederi, reglementările includ și decizii care se pot lua în instanțe pentru animalul de companie în cazul în care stăpânii divorțează.

Șapte prevederi împotriva situațiilor de creștere în condiții inumane

Experții și avocații în domeniul juridic al animalelor susțin că noul proiect de lege este un moment „istoric” și pentru animalele din Washington. Concret, șapte prevederi vizează ameliorarea bunăstării animalelor prin incriminarea deținerii de echipamente de luptă cu câini, interzicerea bestialității la adresa acestora, a „decupării” pisicilor (tăierea adâncă a unghiilor fiind considerată amputare și interzisă deja prin lege în Maryland, New York, Los Angeles, Pittsburgh, San Francisco și Denver), vânzarea cu amănuntul a animalelor care provin din așa-numitele „fabrici de cățeluși” și alte situații de creștere în condiții inumane.

De la statutul de „bunuri” la cel de ființe

Unele dintre prevederile proiectului de lege adaugă Washington la un număr tot mai mare de orașe care adoptă protecții… creative pentru animale, cum ar fi acordarea de drepturi sporite exemplarelor afectate de proceduri de divorț. Conform legilor din majoritatea statelor americane, animalele de companie sunt considerate bunuri. Legea propusă adaugă o altă considerație: bunăstarea animalului. Alicia Prygoski, de la Fondul de Apărare Legală a Animalelor, susține că atunci când necuvântătoarele sunt implicate în divorțuri, pot deveni pioni: „Am văzut cazuri reale în care animalele sunt folosite ca monedă de schimb, în care interesul lor nu este luat în considerare. Noile reglementări le ridică statutul legal - sunt ființe”.

Decizii similare cu regulile custodiei copiilor

Noua lege le permite judecătorilor să ia în considerare interesul superior al animalului de companie, precum și să atribuie custodie comună între părți - în mod similar cu modul în care se decide în cazul copiilor. Legi asemănătoare au fost adoptate în California, Alaska și Illinois. Brent Cashatt, președintele Academiei Americane de Avocați Matrimoniali, adaugă faptul că a observat o creștere a considerațiilor și a argumentelor privind custodia animalelor de companie în ultima perioadă: „Sunt ca membrii familiei”.

„Această legislație istorică întărește capacitatea noastră de a oferi cea mai bună îngrijire și protecție posibilă animalelor“  (Lisa LaFontaine, președinte Humane Rescue Alliance, SUA)