Main menu

header

916 24 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Porcii sunt animale extraordinare, foarte apreciate - celebrul star George Clooney și-a iubit purcelul atât de mult, încât a pierdut partenere de cuplu pe vremea când era burlac - și care nu de puține ori au dat dovadă de abilități sau instincte extraordinare, uneori devenind adevărați eroi.

Patrula care apără aeroportul Schiphol de gâște

916 24 2Porcii pot fi „soldați” de elită. O demonstrează garnitura de animale deosebit de inteligente care participă la paza zonei din jurul aeroportului Schiphol, din Amsterdam. Aceștia protejează arealul de… gâște. Porcii trec de un antrenament riguros, pentru a învăța cum să patruleze și să prindă păsările, ceea ce poate fi destul de periculos atunci când se apropie prea mult de avioane sau de alți oameni. Conducerea aeroportului din Schiphol susține că gâștele „prezintă un risc grav pentru siguranța aviației, deoarece sunt mari, zboară în stoluri și pot provoca daune semnificative aeronavelor, chiar dacă este implicat doar și un singur exemplar”. După ce s-au încercat tot felul de metode de a rezolva această chestiune de siguranță, care nu au dat rezultate, porcii antrenați s-au dovedit de-a dreptul salvatori.

Marele supraviețuitor al cutremurului din Sichuan

916 24 3Un porc cu o poveste tulburătoare este cel care a supraviețuit unuia dintre cele mai devastatoare cutremure din istorie, cel care a lovit partea de sud-vest a Chinei în 2008, unul dintre cele mai mortale dezastre naturale din istorie. Cutremurul de 7,9 grade pe scara Richter din Sichuan a ucis peste 80.000 de oameni și a lăsat aproximativ un milion de persoane fără adăpost. Supranumit Zhu Jianqiang, sau „porcul puternic”, animalul a supraviețuit sub dărâmături timp de 36 de zile, cu apă și… cărbune. A pierdut 100 de kilograme, două treimi din greutatea totală, dar îndârjirea cu care a rămas în viață l-a transformat într-un simbol al rezistenței Chinei în fața unei tragedii. Porcul are și un muzeu dedicat formidabilei sale povești de supraviețuire.

Hamilton i-a dat stăpânului său timp să scape din foc

Porcii sunt reconsiderați din perspectiva inteligenței, mai ales atunci când „vedetele” speciei pictează sau chiar salvează vieți. De exemplu, un porc de companie de 226 de kilograme, pe nume Hamilton, și-a ajutat proprietarul, fost „marine” în US Navy, Gilbert Anaya, în vârstă de 30 de ani, să scape dintr-un incendiu din casa sa din New Jersey. Hamilton a închis ușa garajului în momentul în care acesta a luat foc și astfel i-a câștigat bărbatului 20 de minute în care s-a putut salva. Pompierii care au sosit pentru stingerea văpăilor i-au spus veteranului că gestul porcului este posibil să-i fi salvat viața, întrucât Anaya dormea în momentul în care s-a declanșat incendiul, iar focul a mistuit complet nu doar casa sa, ci tot complexul de clădiri din jur.

Dumplin a oprit o tâlhărie

916 24 4O familie din SUA a adoptat un porc de la un adăpost, fără să știe că animalul va fi crucial într-un episod care le-ar fi pus în pericol avutul și chiar viața. După o serie de tâlhării în cartierul în care locuia Dumplin, casa familiei care îl adoptase a venit la rând să fie jefuită. Dar animalul i-a speriat atât de tare pe hoți, încât aceștia au renunțat să mai intre în locuința în care erau adăpostiți membrii familiei, inclusiv copiii. Dumplin a devenit o celebritate locală, iar stăpânii săi consideră că acesta a fost felul animalului de a-i răsplăti pentru că i-au schimbat vața.

Lulu și-a salvat proprietara de la moarte sigură

Jo Ann Altsman nu-l avea în jur decât pe iubitul său animal de companie, un porc, atunci când a suferit un atac de cord. Când femeia a simțit durerile în piept, a încercat să strige după ajutor, dar nu era cine s-o audă… în afară de Lulu, care, cu un instinct incredibil, a reușit să iasă din casă, a trecut și de gardul curții și, cum se rănise în această cursă, s-a întins în mijlocul drumului, „gândind” că va fi cineva care să oprească mașina. Și exact asta s-a întâmplat - Lulu l-a condus pe șofer la stăpâna sa, care deja era inconștientă, iar bărbatul a chemat ambulanța în timp util. Gestul inteligent al porcului a salvat viața femeii.

Lucky și-a scos proprietara din rulota plină de fum

916 24 5Lucky este un porc eroic, care i-a salvat viața Inei Farler și celor doi nepoți ai săi, după ce un incendiu a izbucnit în remorca în care se aflau. Animalul a început să scoată sunete ascuțite la o oră neobșnuită, a trezit-o pe femeie și aceasta a văzut că partea din față a vehiculului se umpluse de fum. În timp ce rulota ardea și Ina își scotea rapid nepoții în afara pericolului, Lucky a reușit să dea alarma și prin vecini, care au chemat pompierii la timp. Femeia este și astăzi recunoscătoare animalului care, prin atitudinea sa, a prevenit ceea ce se putea transforma într-o nenorocire.

A tras copilul familiei afară din fântână

916 24 6Norm McDonald este un actor de comedie celebru în Canada și a povestit despre ziua în care a mers la un prieten fermier și a observant în țarc un porc cu o proteză de lemn la un picior. Amicul i-a povestit că animalul îi salvase pe toți dintr-un incendiu, agitându-se și dând alarma până când toți membrii familiei au reușit să iasă din casă. Deși nu a rămas nevătămat, animalul erou a scăpat cu viață. Același porc cu instinct eroic a intervenit atunci când copilul familiei a căzut într-o fântână adâncă - animalul a tras de frânghie până când a reușit să scoată băiatul la suprafață.

Un porc din districtul Banan, China, a fost filmat salvându-și tovarășul din aceeași specie, care urma să fie sacrificat - animalul i-a atacat pe bărbații care îl țineau, iar aceștia au dat înapoi în fața șarjei. Apoi, viteazul porc s-a repezit fără nicio teamă direct la cel care ținea cuțitul, iar videoclipul a devenit viral

Arnold a sărit în faţa armei

Pe cât de drăgălași și de blânzi pot părea, pe atât de înverșunați se pot dovedi porcii cu instincte eroice dacă le sunt amenințați proprietarii. Dintre numeroasele cazuri de astfel de reacții, una dintre povești este uluitoare. Arnold, un exemplar de 300 de kilograme, a devenit o vedetă în cartierul său din Minneapolis, după ce și-a salvat stăpâna de la moarte. Și nu oricum. În garajul femeii au pătruns doi bărbați, cu intenții necurate, care au îndreptat o armă în spatele stăpânei animalului. Când au ajuns cu toții în bucătărie, Arnold stătea întins pe podea, aparent liniștit, dar a fost suficient ca femeia să înceapă să strige, că viteazul porc a intrat în acțiune, atacându-l prin surprindere pe cel care ținea arma - i-a sărit în față și apoi l-a mușcat zdravăn de picior, făcându-l să dispară împreună cu tovarășul său de infracțiune. Pentru gestul său extraordinar, Arnold a fost premiat de Departamentul de Poliție din Minneapolis și nimeni nu se atinge de stăpâna sa, chiar dacă amândoi locuiesc într-un cartier în care criminalitatea este relativ ridicată.