Main menu

header

917 24 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Cel puțin 200 de specii de animale mari sunt în declin numeric și peste 150 sunt în pragul extincției, ceea ce i-a făcut pe specialiștii care au realizat un studiu recent să afirme că oamenii au ajuns să consume, pentru a se hrăni, megafauna planetei.

60% dintre specii, amenințate cu dispariția

Obiceiurile alimentare ale oamenilor și în principal consumul de carne stau la baza unor cifre teribile: din 300 de specii de animale care constituie megafauna Terrei, oamenii au cauzat declinul a 70%, aproape 60 de procente din totalul acestor specii fiind amenințate cu dispariția, după cum punctează cercetătorul William Ripple, profesor de ecologie la Universitatea din Oregon, SUA: „Scăderea ritmului uciderii directe a acestor vertebrate care constituie megafauna Pământului poate fi o tactică de conservare și ar putea salva, in extremis, aceste specii emblematice ale globului, în paralel cu toată contribuția lor la ecosistemul din care și oamenii fac parte”.

Mai expuse decât toate celelalte vertebrate la un loc

Echipa condusă de Ripple a realizat un studiu internațional extins asupra unor specii care sunt considerate mai mari, stabilind în această categorie animalele care depășesc 100 de kilograme, precum și peștii și reptilele de peste 40 de kilograme. „Speciile de megafaună prezintă un risc mai mare și au o rată mai crescută a declinului și a pericolului de extincție decât toate celelalte specii de vertebrate la un loc”, explică Ripple. Cifrele îi susțin afirmațiile: în ultimii 500 de ani, oamenii au generat dispariția a 2% dintre speciile megafaunei și a aproape un procent din toate vertebratele Terrei.

Prelevare de organe, braconaj, micșorarea habitatelor

Mijloacele și motivele uciderii în masă a reprezentanților megafaunei sunt de o cutremurătoare diversitate. „De la consumul variatelor părți ale corpurilor animalelor ca o modă, la folosirea organelor animale în medicina tradițională, în special cea asiatică, până la trofee de tot felul ajunse pe mesele oamenilor, avem în față un viitor sumbru. În afară de prelevarea de organe, intervin în această sumbră ecuație capcanele și braconajul, precum și degradarea și micșorarea habitatelor”, adaugă Ripple.