Main menu

header

917 24 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Guvernul Scoției a implementat o lege care prelungeşte pedepsele cu închisoarea pentru cruzime față de animale, de la 12 luni la cinci ani.

Protecție și pentru exemplarele din serviciul public

Planul autorităților scoțiene este unul amplu, care are în vedere atitudinea oamenilor față de toate animalele. Astfel, se prevede prelungirea detenției maxime chiar până la șase ani, desființarea limitei amenzii, care astfel va putea ajunge la orice sumă, precum și extinderea protecției acordate animalelor la exemplarele aflate în serviciu public, cum sunt caii și câinii care activează în forțele de Poliție, anunță BBC. Consultarea publică acoperă, de asemenea, proiecte concrete de a reloca animalele fără stăpân cu mai multă rapiditate, prin sprijinirea asociațiilor care se ocupă cu aceste demersuri.

Pedepsele ar trebui să reflecte faptele

Autoritățile scoțiene nu ascund faptul că își doresc să pedepsească cu toată asprimea oamenii care dau dovadă de cruzime față de animale. „În prezent, pedeapsa maximă pe care o poate primi o persoană care aplică rele tratamente unui animal este de 12 luni de închisoare sau o amendă de 20.000 de lire sterline, dar considerăm că există unele fapte îngrozitoare care au animalele ca victime și nu vedem de ce pedepsele nu ar fi mult mai mari. Acestea ar trebui să reflecte faptele”, argumentează Mairi Gougeon, ministrul Mediului. Totodată, oficialitățile din Scoția au în vedere sporirea pedepselor și pentru actele de gravitate mai redusă, pentru a se descuraja astfel de fapte.

Campanie publică de susținere

Totul a pornit de la cazul Ciobănescului German Finn, care, aflat la datorie, în 2016, în cadrul Poliției, a fost înjunghiat foarte grav de un băiat care ieșise pe stradă cu un cuțit pe care l-a înfipt în animal. Nimeni nu s-a așteptat ca patrupedul să supraviețuiască, dar veterinarii, impresionați de bravura câinelui, care, chiar cu lama înfiptă în plămân, nu a dat drumul agresorului, au făcut tot posibilul pentru a-l salva. Imaginile cu Finn rănit, cu 30 de copci, au declanșat o campanie de susținere publică a înăspririi semnificative a pedepselor pentru cruzimea față de animale.

Câinele Finn, care a declanșat Legea ce îi poartă numele, a revenit în activitate și a patrulat până în martie 2018