de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
La mai puțin de un an de când în California a fost fotografiat primul exemplar de coiot cu ochi albaștri, această anomalie pare a se răspândi cu repeziciune. Cea mai recentă imagine cu un astfel de exemplar a fost surprinsă cu câteva luni în urmă, în zona Point Reyes, California de Nord.
„Unu la un milion”
Albastru este o culoare a ochilor aproape imposibil de găsit la coioți în lumea naturală. Atunci când un astfel de exemplar, cu o înfățișare tulburătoare, a fost imortalizat pentru prima dată, a fost un eveniment. La acel moment, National Geographic numea exemplarul „unu la un milion”. Astăzi, însă, locuitorii Californiei nu se mai miră de apariția coioților cu ochi albaștri. Astfel de creaturi au fost imortalizate de la Sacramento la Santa Cruz. În timp ce culoarea brun-aurie naturală a ochilor acestor animale reprezintă o adaptare la mediu de milioane de ani, nuanța albastră nu este deloc în avantajul coioților. „Este posibil ca aceste exemplare chiar să fie dezavantajate în cadrul vieții sălbatice, periclitând camuflajul”, punctează expertul Juan Negro.
Fenomen survenit recent
Potrivit specialiștilor, cea mai plauzibilă explicație este o mutație, de unde denumirea generică dată acestor sălbăticiuni, emblematice pentru California, de coioți mutanți. Dat fiind faptul că fenomenul este prezent strict în această parte a țării, se presupune că mutația a survenit recent, în urmă cu doar câteva generații, toți coioții cu ochi albaștri surprinși astăzi în sălbăticie fiind descendenți ai acelui „unu la un milion”. „Coioții se împerechează uneori cu câini, dând naștere unor exemplare corcite, cu modificări ale blănii originale, dar exemplare cu ochi albaștri nu s-au mai întâlnit”, explică ecologistul Stan Gehrt, de la Universitatea de Stat din Ohio.
Șanse sporite de supraviețuire
Populațiile de coioți în general au beneficiat de pe urma avansului societății umane, care le-a eliminat mare parte dintre prădătorii naturali - lupii și pumele. Exemplarele cu ochi albaștri, în particular, au șanse sporite la supraviețuire, întrucât culoarea stranie a irisului lor nu mai iese în evidență cu același potențial de pericol. De altfel, mutanții urmăriți în ultima perioadă par sănătoși și vânează liniștiți.
Din cei 500.000 de coioți care pier în SUA în fiecare an, circa 80.000 sunt sacrificați în cadrul planului autorităților federale de menținere sub control a populației acestor animale