Main menu

header

918 24 1de Georgiana Mihalcea

Asemenea oamenilor, și animalele de companie pot fi protejate de diverse afecțiuni cu ajutorul vaccinurilor. Acestea le feresc de boli grave care le pot pune viața în pericol prietenilor noștri necuvântători. Despre cum pregătim pisicile și câinii pentru vaccinuri, care sunt cele esențiale și ce presupune îngrijirea postvaccinare am aflat stând de vorbă cu medicul veterinar Elena Bonea (medalion), de la Clinica Veterinară Mobovet Satu Mare (www.veterinarsatu-mare.ro).

„Au rolul de a-i imuniza”

918 24 2- De ce e bine să ne vaccinăm animalele de companie?

- Vaccinurile sunt importante pentru a avea un companion sănătos și a-l avea alături de noi cât mai mult timp, fie el câine sau pisică, vaccinurile sunt esențiale, având rolul de a-l imuniza, adică de a-l feri împotriva unor boli grave, care sunt în general fatale. Aceste boli au de obicei o evoluție rapidă, severă, cauzând durere și suferință, până la moarte. În caz de nevaccinare, există tratamente care sunt destul de costisitoare, dar șansele de salvare sunt, totuși, destul de mici.

- De ce boli pot fi protejați câinii prin vaccinare?

- La câine, vaccinurile principale care se fac, îi protejează împotriva următoarelor boli: parvoviroza, boala Carre (jigodie), hepatita infecțioasă, parainfluența canină, leptospiroza și rabie (turbare). Un vaccin suplimentar recomandat este acela pentru tusea de Canisa.

- Dar pisicile?

- La pisică, bolile pentru care le protejăm prin vaccinare sunt: panleucopenia felină, caliciviroza, herpesviroza felină și rabia. Un vaccin suplimentar important consider că este și cel pentru a preveni leucemia felină. La o consultație cu medicul veterinar, acesta este cel mai în măsură să recomande o schemă de vaccinare potrivită specială pentru fiecare câine sau pisică.

„Înainte este recomandat să se facă deparazitarea internă”

- Cum pregătim animăluțele de vaccin?

- Este foarte important ca în momentul când ajungem cu animalul de companie la medicul veterinar pentru vaccinare, acesta să fie sănătos. Dacă organismul câinelui sau al pisicii este bolnav sau slăbit, un vaccin nu îi va oferi deloc imunitate sau îi va oferi foarte puțină. Astfel, cu câteva zile înainte de vaccinare este recomandat să se facă deparazitarea internă, adică eliminarea infestațiile cu paraziți (viermișori) intestinali, care slăbesc și scad imunitatea organismului.

- Ce informații trebuie să-i oferim veterinarului?

- De asemenea, dacă am observat orice fel de simptome la câinele sau pisica noastră, cum ar fi vomă, diaree, refuzul hranei, este obligatoriu să le aducem la cunoștiință medicului la momentul vizitei în clinica veterinară.

„Cel antirabic este obligatoriu prin lege”

918 24 3- Care sunt vaccinurile obligatorii pentru pisici? Dar pentru câini?

- Singurul vaccin obligatoriu prin lege, la ambele specii, este cel antirabic, care nu este doar un mod de a proteja câinele/pisica de contactarea bolii, ci este și un mod de a-i proteja pe cei din jur, în cazul în care animalul mușcă pe cineva sau alt animal.

- Ce este rabia?

- Rabia este o boală foarte gravă, cu o contagiozitate extrem de mare, considerată o zoonoză, adică este comună animalelor și omului. La ora actuală nu există tratament contra acestei boli, finalul ei fiind din păcate întotdeauna decesul, atât pentru om, cât și pentru animale.

- Este o infecție virală?

- Rabia sau turbarea este o boală severă cauzată de virusul rabic, un virus ARN, ce duce la decesul animalului. După ce a pătruns în organismul patrupedului, virusul atacă sistemul nervos central, ajungând la creier pe traiectul nervilor. Cel mai frecvent simptom este paralizia care afectează și sistemul respirator, cauzând în acest mod decesul animalului. Din păcate, virusul rabic poate afecta orice mamifer și se transmite și de la animal la om. În cazul în care omul este mușcat de un animal infectat, virusul se transmite prin saliva acestuia, saliva având o mare încărcătură virală. Câinii și oamenii sunt considerați gazde ocazionale.

„Un procent mic prezintă reacții adverse”

- Ce trebuie să știm despre îngrijirea postvaccinare?

- Deși milioane de câini și de pisici se prezintă la vaccin anual, doar un procent foarte mic prezintă reacții adverse. Dar, dacă un proprietar suspectează o reacție alergică după vaccinare, trebuie să ia legătura urgent cu medicul veterinar, dar, repet, sunt cazuri extrem de rare. În ziua administrării vaccinului, sau ziua următoare, câteodată putem observa că animăluțul nostru de companie este ușor apatic sau că stă mai liniștit, sau uneori tremură. Nu trebuie să ne îngrijorăm de aceste simptome, ele vor trece de la sine. La câteva zile de la injecție, uneori apare o umflatură, dar și aceasta este o reacție postvaccinală normală.

Un vaccin important la pisici este cel pentru prevenirea leucemiei feline

„Parvoviroza canină este extrem de contagioasă şi afectează în special căţeii cu vârste cuprinse între 4 săptămâni şi 6 luni“

- Ce trebuie să facem imediat după ce avem un nou membru patruped în familia noastră?

- O atenție deosebită trebuie să acordăm noului membru de familie dacă acesta este un puiuţ, și în special unui cățelus. Primul lucru pe care îl recomand să îl faceți după ce ați cumpărat/primit/adoptat un cățel, este să mergeți cu el la medicul veterinar. Acesta este cel mai în măsură să vă dea toate recomandările legate de sănătatea şi întreținerea sa, precum și când să îi faceți primul vaccin împotriva parvovirozei.

- La ce semne trebuie să fim atenți?

- O atenție deosebită trebuie să o acordăm oricăror simptome de tip digestiv, deoarece pot fi semnele acestei boli, parvoviroza canină fiind o boală virală extrem de contagioasă, care afectează în special cățeii cu vârste cuprinse între 4 săptămâni și 6 luni, cauzând moartea acestora, în majoritatea cazurilor. Până nu încheiaţi schema de vaccinare a puilor de câine, adică aceștia să aibă imunitate completă pentru cele mai grave boli, nu trebuie să ieșiţi cu ei afară, limitând astfel eventualele interacțiuni și contactarea parvovirusului canin.