de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Milioane de gospodării din întreaga lume includ şi animale de companie, deseori văzute ca membri ai familiei. Aşa cum sunt îngrijiţi copiii când vine vorba despre alimentaţie, proprietarii de necuvântătoare acordă atenţie şi hrănirii prietenilor cu blăniţă, sănătatea acestora depinzând în măsură crucială de ceea ce mănâncă.
Caloriile contează
Câinii, atât de iubiţi de atât de mulţi oameni, pot fi răsfăţaţi cu bunătăţi… dedicate lor, care se găsesc din belşug în magazinele de profil. Mari pofticioşi, aceşti iubiţi prieteni ai oamenilor pot mânca până li se face rău, aşa că specialiştii recomandă atenţie nu doar la tipul de alimente, ci şi la cantitate. De regulă, cel mai bine este să fie consultat un medic veterinar care să determine programul ideal de hrană pentru fiecare exemplar în parte. Caloriile contează - chiar şi puii pot avea un surplus de greutate. De asemenea, potrivit specialiştilor, câinii tineri şi activi se pot bucura de mai multe delicii decât cei mai în vârstă, care se implică rareori în activităţi fizice mai intense. În plus, la fel ca în cazul oamenilor, există câini care au un metabolism accelerat şi pot mânca toate caloriile oferite rămânând supli, în timp ce alţii se îngraşă chiar şi cu un număr de calorii considerat normal. Aşadar, hrănirea câinelui va fi în final o chestiune de calorii, nu de volum.
Recompensele se elimină după dresaj
În majoritatea cazurilor, dresajul câinelui se face pe bază de recompensă. De fiecare dată când execută o comandă, animalul de companie este răsplătit cu un gest de bunăvoinţă şi… ceva bun. Pe măsură ce antrenamentele avansează, este de preferat ca acest sistem să se diminueze, ca să nu ajungă un soi de dependenţă sau de condiţionare. Treptat, se scade cantitatea de astfel de recompense, câinele ajungând să execute ceea ce i se cere şi fără să primească un deliciu în schimb. De asemenea, alimentele din care este compusă răsplata trebuie alese cu mare atenţie, mai ales dacă animăluţul are anumite alergii, astfel încât să nu existe reacţii nedorite la dresaj şi să nu adauge calorii inutile.
Veselă personală
Câinele trebuie să aibă un castron destinat atât pentru hrană, cât şi pentru apă. Pe de altă parte, este de preferat ca bunătăţile folosite drept răsplată să fie servite iubitului animal al casei într-un vas tot personalizat, destinat acestor momente, întrucât câinii sunt de regulă fiinţe ale obiceiurilor fixe. Şi, de asemenea, cei mai buni prieteni ai oamenilor iubesc să primească ceva bun într-un castron curat, întrucât au un miros foarte bine dezvoltat. În acelaşi timp, este recomandat ca animalul să fie lăsat singur în timp ce degustă cu atâta plăcere ceea ce i s-a oferit cu atâta drag.
Hrana umană este nerecomandată
Foarte multe persoane ştiu regula de a nu hrăni câinele cu alimente umane - sau, şi mai rău, cu junk food - dar mulţi „lasă garda jos” în faţa privirii rugătoare a pofticiosului cu lăbuţe. Potrivit experţilor, proprietarii de câini trebuie neapărat să reziste tentaţiei de a-i da animalului ce au ei înşişi în farfurie. Pe lângă pericolul caloriilor în plus, câinii nu sunt oameni - au un alt tip de sistem digestiv şi nu are cum să le facă bine hrană creată pentru stomacul oamenilor. De asemenea, sunt neapărat de evitat recompensele dulci (cum ar fi ciocolata, de pildă), din acelaşi motiv: ce reprezintă o răsplată pentru un om nu este acelaşi lucru pentru un căţel. Din fericire, există nenumărate opţiuni de gustări delicioase special create pentru câini, care îi vor face foarte fericiţi fără să le afecteze metabolismul.
Orele de masă, respectate cu stricteţe
Orice recompensă care se oferă câinelui este cu un scop şi nu înlocuieşte o masă. De aceea, specialiştii recomandă ca aceste delicii să fie intercalate în răstimpul dintre hrănirile principale, ale căror ore trebuie respectate cu stricteţe. Pe de altă parte, nu este recomandat ca aceste gustări pe care animalul de companie le adoră de obicei să-i fie oferite când este foate agitat, întrucât câinii, extraordinar de inteligenţi ca specie, vor deprinde obiceiul de a sări şi de a face giumbuşlucuri fermecătoare tocmai pentru a primi răsplata care are un gust atât de bun. Proprietarii trebuie să aştepte ca animalul să se calmeze după momentul de efuziune şi abia apoi să-i dea ceva bun.
Pisicile au nevoi speciale
Pentru mulţi oameni, pisica este animalul de companie perfect. Nu are nevoie de plimbat, spălat, nici de cuşcă sau acvariu şi, în majoritatea cazurilor, este un co-locatar discret, care ţine la spaţiul personal şi nu este invaziv exact când stăpânul intră într-o conferinţă pe Zoom. Dar există şi un capitol special când vine vorba despre îngrijirea pisicii: hrana. Felinele care îşi întâmpină proprietarii cu bucurie măsurată de fiecare dată au nevoi nutriţionale deosebite, conforme cu specia din care fac parte, iar acestea trebuie să fie o prioritate pentru stăpâni. De felul în care este hrănită pisicuţa depind evoluţia greutăţii, sănătatea fizică, durata de viaţă şi, în general, bunăstarea animalului. Din fericire, şi pentru pisici există opţiuni dedicate, care simplifică mult grija faţă de iubitele feline, mai ales că a le menţine sănătoase nu implică multe reguli complicate.
Proteine pentru carnivore autentice
De multe ori, proprietarii de pisici fac greşeala de a-şi trata felinele ca pe câini din perspectiva cantităţii şi diversităţii hranei sau, mai rău, ca şi cum ar fi oameni şi ar putea digera ceea ce consumă ei înşişi. Potrivit experţilor, acest obicei de a oferi pisicilor resturi de la masa proprie este de natură să le aducă serioase prejudicii acestor animale, întrucât pisicuţele nu sunt omnivore, ci carnivore în toată puterea cuvântului şi tolerează cel mai bine dietele care se concentrează pe carne. De altfel, profesioniştii din domeniu atrag atenţia că dacă pisica mănâncă, de pildă, mai mulţi carbohidraţi decât este nevoie, poate ajunge să se îmbolnăvească de diabet, poate dezvolta rezistenţă la insulină şi se poate îngrăşa peste măsură, ceea ce declanşează alte probleme de sănătate.
Dietă în funcţie de vârstă
Deşi pisicile nu mănâncă de regulă în neştire, obiceiurile şi nevoile lor de hrănire se vor schimba în timp. Ca şi în cazul oamenilor, odată cu înaintarea în vârstă, metabolismul încetineşte, iar felina are nevoie de mai puţină hrană. În funcţie de particularităţile animalului pe care îl cunoaşte, veterinarul poate recomanda schimbarea dietei pisicuţei, pentru a o ajuta să se simtă sătulă, să obţină nutrienţii de care are nevoie fără a mânca în exces şi mai ales digerând cu uşurinţă, astfel încât hrana pe care o primeşte să nu pună presiune pe metabolism.