Main menu

header

922 24 1de Roxana Istudor și Adrian Barna

Într-un spațiu izolat din sud-estul Braziliei, mult timp considerat pustiu, la adăpostul unor arbori deși, trăiesc sute de feline abandonate, care și-au schimbat înfățișarea și comportamentul. Pe Insula Pisicilor, sute de exemplare de care nu-i mai pasă aproape nimănui își duc zilele în adevărate colonii.

Sute de exemplare cutreieră jungla

Numită oficial Ilha Furtada, dar cunoscută sub numele de Ilha dos Gatos - Insula Pisicilor - această parte de lume este considerată periculoasă, întrucât oamenii locului povestesc că pisicile de aici au crescut la dimensiunile câinilor, sunt sălbăticite și atacă, notează „The Independent”. Un reporter brazilian care a scris despre insula „misterioasă”, a susținut că 750 de pisici „sălbatice” cutreieră jungla, dar au existat în timp și estimări care depășesc acest număr. Mayhe Ferreira, medic veterinar municipal din Mangaratiba, a constatat la fața locului că în ultimul an, pe măsură ce pandemia de coronavirus a devastat Brazilia, numărul pisicilor de pe insulă a crescut substanțial.

Supraviețuiesc din vânătoare

Sutele de feline de pe insula care le poartă numele trăiesc în colonii distincte, par tot mai multe și odată cu ele a apărut riscul unor daune ireversibile aduse ecosistemului insulei. Criza sanitară i-a determinat pe foarte mulți stăpâni de pisici să le abandoneze în acest loc, noile exemplare completând „colecția” deja existentă pe insulă. Cum administratorii adăposturilor pentru animale din Brazilia se declară copleșiți, exemplarele care nu sunt primite în aceste locuri ajung pe Insula Pisicilor. Felinele care au ajuns aici au învățat să supraviețuiască din vânătoare și cu puțina mâncare lăsată de rarii vizitatori. Dar chiar și acest gest făcut de oameni pentru animalele pe care chiar ei nu le mai vor a stârnit divizări în comunitate, o parte din cetățeni cerând ca aceste animale să nu mai fie hrănite, ca să nu mai fie încurajat abandonul. „Au tot ce le trebuie acolo. Există păsări, insecte și mici șerpi cu care se pot hrăni”, este de părere barcagiul Miguel Campos.

Cat Alcatraz, închisoarea fără apă potabilă

Nimeni nu poate spune sigur cum au sosit pisicile pentru prima dată. Întrebările rămase fără răspuns despre istoricul acestei insule au alimentat tradiția locală. La un moment dat, ca orice loc „misterios”, Ilha dos Gatos a devenit un punct de atracție pentru turiști. Unii mergeau cu scuterele de apă pe insulă doar pentru a arunca o privire și mulți au ajuns să creadă că felinele de pe insulă o duceau mai bine decât cele de pe străzile orașului. Dar medicul veterinar Amélia Oliveira, numește locul Cat Alcatraz, o închisoare unde nu există nici măcar o sursă de apă potabilă.

Pandemia şi carantina au distrus controlul populaţiei

Veterinarii care au mers pe Insula Pisicilor pentru a evalua situația au constatat faptul că multe exemplare s-au născut în acel loc și nu au avut nicio interacțiune cu oamenii, așa că nu ar fi putut fi domesticite. În timp, diverse organizații au sterilizat sute de feline de pe Ilha dos Gatos, în încercarea de a controla populația. Dar când pandemia a lovit planeta, echilibrul delicat al zonei a fost anulat, numărul pisicilor abandonate a crescut rapid, carantina a oprit fluxul de hrană de la oameni și au început să circule zvonuri despre canibalism în rândul acestor pisici nefericite.