de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Cercetătorii americani au testat abilitățile naturale ale porumbeilor și au concluzionat că aceste păsări folosesc același proces de bază, numit învățare asociativă, ca și cele mai avansate tehnologii cu inteligență artificială.
Folosesc aceeași metodologie cu a computerelor
Un studiu derulat de o echipă de psihologi de la Universitatea din Iowa, SUA, a relevat faptul că creierul porumbeilor folosește același sistem de învățare ca inteligența artificială. Cercetătorii le-au dat păsărilor teste complexe de clasificare, pe care gândirea la nivel înalt, cum ar fi utilizarea logicii sau a raționamentului, nu le-ar ajuta la rezolvare. În schimb, porumbeii au reușit să memoreze suficiente scenarii pentru a atinge o precizie de aproape… 70%. Cercetătorii echivalează abordarea repetitivă, de încercare și eroare, a porumbeilor, cu inteligența artificială. Concret, calculatoarele folosesc aceeași metodologie de bază, fiind „învățate” cum să identifice modele și obiecte ușor de recunoscut de oameni. Pe de altă parte, computerele, datorită memoriei și puterii lor enorme de stocare depășesc cu mult orice poate evoca creierul porumbeilor. Totuși, procesul de a face asocieri este considerat o tehnică de gândire de nivel inferior.
Scoruri de aproape 70%
Cercetătorii au încercat să descopere două tipuri de învățare: cea declarativă, care se bazează pe exercitarea rațiunii bazate pe un set de reguli sau strategii, nivel superior de învățare atribuit în principal oamenilor, și învățarea asociativă, care se concentrează pe recunoașterea și realizarea de conexiuni între obiecte sau modele. În timp ce numeroase specii de animale folosesc învățarea asociativă, doar câteva - delfinii și cimpanzeii printre altele - se consideră că sunt capabile de învățare declarativă. Potrivit experților americani, chiar dacă inteligența artificială este foarte utilă și tot mai răspândită, natura a inventat „sistemul” cu milioane de ani în urmă. Echipa lui Wasserman a conceput un test „diabolic de dificil”, cum l-a numit, pentru a evalua abilitățile porumbeilor. Fiecărei păsări i s-a arătat un stimul și a trebuit să „decidă”, ciugulind un buton, cărei categorii îi aparține acel stimul. Ceea ce a făcut testul atât de solicitant, explică Wasserman, este arbitrarul: nicio regulă sau logică nu ar fi putut ajuta la descifrarea sarcinii. Fiecare dintre porumbeii de testare a început prin a răspunde corect aproximativ jumătate din timp. Dar pe parcursul a sute de teste, păsările și-au mărit scorul la o medie de 68% corect.
„Auzim tot timpul despre toate lucrurile uimitoare pe care le poate face inteligența artificială. Cum face? Este inteligentă? Nu! Folosește același sistem sau unul echivalent cu cel pe care îl utilizează porumbeii“ Ed Wasserman, Universitatea Iowa
Algoritm biologic, dat de natură
Studiul intitulat „Rezolvarea paradoxului învățării asociative pe categorii de învățare la porumbei” a fost publicat în revista Current Biology și, potrivit cercetătorilor, a dat la iveală faptul că, în esență, „porumbeii sunt ca niște maeștri ai inteligenței artificiale”. „Aceste păsări folosesc un algoritm biologic, dat de natură, în timp ce computerul folosește un algoritm artificial, pe care l-au creat oamenii”, adaugă Wasserman. Numitorul comun este că și inteligența artificială, și porumbeii folosesc învățarea asociativă, acel nivel de bază care le-a permis păsărilor să obțină, în cele din urmă, rezultate de succes.