Main menu

header

926 24 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

În sud-estul Braziliei există un caz unic de cooperare între oameni și animale - pescarii din Laguna capturează pește împreună cu delfinii din zonă, cu beneficii reciproce transmise din generație în generație de ambele specii.

Prind împreună bancuri de chefin

Relatările despre oameni și delfini care lucrează împreună pentru a vâna pești datează de pe vremea Imperiului Roman. Dar, în timp ce istoricii au relatat punctul de vedere uman, a fost imposibil de confirmat cum au beneficiat delfinii de această cooperare înainte ca sonarul și microfoanele subacvatice să-i poată urmări sub apă. Acum, în orașul brazilian Laguna, oamenii de știință au folosit toate instrumentele moderne care să le permită documentarea modului în care oamenii și delfinii coordonează capturarea peștilor. Cercetarea publicată în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences arată că pescarii lucrează cu delfini sălbatici pentru a prinde bancuri de pești migratori numiți chefin.

„Citesc” reciproc limbajul corpului

Delfinii și oamenii sunt atât animale sociale inteligente, cât și longevive. Dar când vine vorba despre pescuit, cele două specii au abilități diferite. Potrivit experților de la Universitatea din Bristol, oamenii și delfinii din Laguna au învățat arta „citirii” reciproce a limbajului corpului. „Acest studiu arată în mod clar că atât delfinii, cât și oamenii acordă atenție comportamentului celuilalt și că animalele oferă indicii despre când ar trebui aruncate plasele. Acesta este un comportament de cooperare cu adevărat incredibil. Lucrând împreună, oamenii prind mai mulți pești, iar delfinii au mai mult succes în căutarea hranei”, punctează Stephanie King, biolog care studiază comunicarea cu delfinii.

Sincronizare între semnalele mamiferelor și aruncarea plaselor

În timp ce delfinii împing peștii spre coastă, oamenii aleargă în apă, ținând plase de mână. „Pescarii așteaptă ca delfinii să semnaleze exact unde sunt peștii - cele mai comune semnale sunt anumite salturi sau scufundările bruște”, detaliază Mauricio Cantor, biolog marin la Universitatea de Stat din Oregon. Practic, delfinii scot anumite sunete pentru a scoate peștii din apa tulbure, unde oamenii nu îi pot vedea și, cu cât pescarii își sincronizează mai bine aruncarea plaselor cu mișcările delfinilor, cu atât captura este mai mare.

„Acești delfini și acești pescari au dezvoltat o cultură comună de căutare a hranei, care le permite ambelor specii să se descurce mai bine“ (Boris Worm, Universitatea Dalhousie, Halifax, Canada)

Uluitoarea alianţă, ameninţată de poluare

Avantajul pentru delfini a fost, la rândul său, pus în evidență de oamenii de știință care au folosit inclusiv drone pentru a explica incredibilul fenomen. Astfel, plasele care coboară fac peștii să se separe în bancuri mici, mai ușor de vânat pentru animale. „Delfinii se servesc uneori inclusiv din plase -pescarii pot simți animalele trăgând ușor”, adaugă Cantor. Locuitorii din Laguna clasifică delfinii drept „buni” sau „leneși” pe baza aptitudinilor lor în vânătoare și a afinității de a coopera cu oamenii. Deși nu este pe deplin explicat cum a apărut pentru prima dată cooperarea interspecii din Laguna, este limpede că se transmite din generație în generație și la oameni, și la delfini. Cercetătorii din Brazilia atrag atenția că această uluitoare alianță, poate unică, ar putea fi în pericol, deoarece poluarea amenință delfinii.