Main menu

header

928 24 1de Georgiana Mihalcea

Când vine vorba de sănătatea câinilor noștri, mulți trecem cu vederea importanța igienei orale. Se estimează că majoritatea acestora prezintă semne de boală parodontală canină începând cu vârsta de 3 ani. Semnul principal al acestei afecțiuni este respirația urât mirositoare, care deseori trece neobservată de proprietari, deoarece pur și simplu ei cred că ar fi ceva specific animalelor de companie. Medicul veterinar Iulian Amza (medalion), ambasador în cadrul Mars Multisales Europe, ne-a vorbit despre cum putem avea grijă de sănătatea orală a prietenilor noștri necuvântători.

„Relația cu patrupezii noștri trebuie să fie una bazată pe încredere și respect reciproc”

- Cum ne putem da seama că ne iubește prietenul nostru necuvântător?

- Cățeii au propriul lor mod de ne arăta iubirea. De exemplu, atunci când își mișcă coada, ne ling, ne urmăresc la tot pasul sau stau mereu lângă noi. În plus, studiile arată că patrupezii știu exact cum să ne facă fericiți. Factorul-cheie în relația om-cățel este oxitocina, hormonul care dezvoltă legătura dintre oameni și căței, iar pentru o dezvoltare armonioasă și o evoluție pozitivă în sănătatea generală a animalului de companie relația cu patrupezii noștri trebuie să fie una bazată pe încredere și respect reciproc.

- Contactul vizual este important în relația cu el?

- Datorită evoluției, cățeii reușesc să răspundă la contactul vizual cum puține alte animale de companie o fac. Aceștia au capacitatea să învețe cum să urmărească și să înțeleagă gesturile oamenilor. De exemplu, pentru că majoritatea părinților de căței reacționează atunci când își văd patrupedul, fie zâmbind, fie oferindu-le o recompensă, cățeii au învățat rapid că o recompensă urmează dacă continuă în acest sens.

„O dantură sănătoasă înseamnă gingii roz, dinți albicioși și o acumulare minimă a tartrului”

- Este adevărat că pot râde cățeii?

- Dacă patrupezii pot sau nu să râdă cu adevărat rămâne un semn de întrebare, însă în mod clar fericirea lor contribuie la fericirea oamenilor și la crearea unei legături speciale. De aceea, trebuie să ne asigurăm că patrupezii noștri sunt fericiți și sănătoși. De asemenea, de sănătatea orală a cățelului depinde confortul lui general, așa că este important să avem grijă de dinții lui zilnic.

- Zâmbetul, pe lângă sentimentele transmise, ne oferă detalii despre dantura animalului. Cum identificăm problemele din această zonă?

- Părintele cățelului este primul responsabil în prevenirea și profilaxia afecțiunilor cavității orale și, tocmai de aceea, examinarea frecventă a gurii acestuia trebuie să fie un lucru firesc și chiar plăcut. Pentru un cățel, atingerea părintelui trebuie să fie una plină de încredere și care să facă posibilă detectarea oricărui eveniment neplăcut ce poate interveni în sănătatea acestuia. Atunci când cățelul nu suferă de o afecțiune a cavității bucale se simte confortabil dacă este atins în zona gurii de stăpânul lui sau de membrii familiei. În plus, atunci când cățelul are o dantură sănătoasă și îngrijită este mai jucăuș și mai sociabil, gingiile sunt roz, dinții sunt albicioși și prezintă o acumulare minimă a tartrului.

 „Cele mai comune simptome sunt respirația urât mirositoare, masticația pe o singură parte, probleme în alimentație”

928 24 2- Sunt anumite semne pe care le putem observa înainte de a ajunge la medic?

- Conform unui studiu realizat de Institutul Waltham, centrul științific al Mars Petcare, cele mai comune simptome și semne ale durerii atunci când vine vorba despre dantura cățeilor sunt respirația urât mirositoare, masticația pe o singură parte, probleme în alimentație (în special dacă hrana este scăpată atunci când mănâncă), evitarea jucăriilor preferate, nu suportă să fie atins în zona gurii sau capului, strănutul sau scurgerile nazale, salivarea cu sânge, pierderea în greutate, umflături sub ochi sau în zona gurii, retracția gingivală, dar și distanțarea și schimbarea comportamentului (cățelul este mai puțin entuziast).

- Care sunt cele mai grave?

- Cele mai grave semne care indică o afecțiune în cavitatea bucală a cățelului sunt cele prezente în faza avansată, atunci când apare parodontoza cu sângerări abundente ori de câte ori regiunea afectată este atinsă, mobilitate crescută a dintelui și chiar rupturi sau fracturi alveolare.

„Gingivita, placa dentară și parodontoza sunt cele mai frecvente afecţiuni”

- Care sunt cele mai frecvente afecțiuni dentare ale câinilor?

- Gingivita, placa dentară și parodontoza (afectarea în întregime a sistemului de prindere gingivală a dinților) sunt frecvente la căței, fapt pentru care prevenția acestora este o prioritate în profilaxia afecțiunilor stomalogice. Problemele cavității bucale duc la afectarea stării de sănătate atât locală, cât și sistemică și pot declanșa boli foarte grave precum cele cardiace și articulare. De asemenea, potrivit cercetărilor realizate de Institutul Waltham, 4 din 5 câini cu vârsta de peste 3 ani prezintă depunere de tartru în special la nivelul molarilor și premolarilor. Principala cauză este placa bacteriană, deoarece, de cele mai multe ori, nu este detectată din timp. În plus, tartrul se poate acumula uneori sub linia gingiilor și de aceea sunt importante vizitele frecvente la medicul veterinar.

- Cum pot fi tratate?

- În primul rând, este important să știm că de sănătatea orală a cățelului nostru depinde bunăstarea generală a acestuia, iar prevenția este mai facilă și mai puțin costisitoare decât tratamentul stomatologic. Pe lângă vizitele periodice la cabinetul veterinar, există mai multe modalități pentru îngrijirea orală a cățelului acasă. Vizita la medicul veterinar este foarte importantă, deoarece ne poate oferi sfaturi privind îngrijirea orală adecvată acasă și utilizarea anumitor produse. De exemplu, folosirea recompenselor dentare sau a accesoriilor pentru dentiție care includ periuțe de dinți speciale.

- Putem face ceva pentru a preveni apariția lor?

- Prevenția este importantă și poate ajuta la combaterea problemei dentare dacă aceasta este conștientizată din timp. Studiile arată că rasele de talie mică sunt mai predispuse la boli ale gingiilor, însă orice cățel poate dezvolta o problemă dentară dacă nu este tratat. În plus, vizitele frecvente la medicul veterinar pentru detartraj sub anestezie duc la o viață mai lungă și mai fericită. Există, de asemenea, o diferență considerabilă între animalele de companie care merg periodic la controale dentare și cele care nu merg.

Vizita la medicul veterinar este foarte importantă, deoarece ne poate oferi sfaturi privind îngrijirea orală adecvată acasă și utilizarea anumitor produse

„Recomand recompensele dentare care sunt concepute pentru a curăţa placa bacteriană“

- Ce sunt recompensele dentare?

- Cățeilor le place să exploreze cu ajutorul gurii, prin urmare este important să avem grijă de dinții lor utilizând recompense special concepute. Pe lângă faptul că sunt delicioase, recompensele dentare curăță placa bacteriană și contribuie la menținerea sănătoasă a dinților și a gingiilor. Dezvoltate împreună cu medicii veterinari, produsele de ronţăit ajută la reducerea acumulării de tartru cu până la 80%, curăță dinții greu accesibili și susţin sănătatea gingiilor.

„Aplicarea aparatelor dentare este indicată în special în timpul erupţiilor dentare“

- Ce soluţii moderne există pentru a corecta dantura şi masticaţia canină?

- Aparatele dentare pentru căței sunt o recomandare din ce în ce mai frecventă. Cățeii au nevoie de acestea din motive de sănătate și pentru a avea o mușcătură mai confortabilă. Aplicarea aparatelor dentare și intervențiile ortodontice au loc în special în timpul erupțiilor dentare, atunci când dinții de lapte sunt înlocuiți de cei permanenți. Majoritatea cățeilor care au o afecțiune sau o deformație dentară sunt diagnosticați la o vârstă fragedă, de obicei la 6-8 luni. Pentru a identifica dacă animăluțul are nevoie sau nu de aparat dentar, este important ca acesta să fie consultat de medicul veterinar, care va face o examinare și va sugera posibilele opțiuni de tratament.