Main menu

header

931 24 1de Gheorghe Zmaranda

Importanța albinelor nu poate fi pusă la îndoială. Ele fac parte din colecția de insecte polenizatoare a Terrei în lipsa căreia planeta ar fi sortită dispariției într-un final. Sergey Petrov, un inginer aerospațial pasionat de rezolvarea problemelor complexe, inițiatorul proiectului Pollenity, ne-a vorbit despre eforturile echipei sale de a conserva această specie și de a pune pe masa consumatorilor miere sănătoasă și de calitate.

„Mai mult de 70% din alimentele pe care le punem pe masă se datorează lor”

931 24 2- Cine este în spatele proiectului Pollenity?

- În momentul de față formăm o echipă de aproximativ 20 de persoane, dar misiunea noastră, care a început în 2015, rezonează cu tot mai mulți oameni și ne așteptăm ca echipa să crească la aproximativ 50 de persoane în 2024. Fiecare membru are în spate o experiență vastă în domeniile în care activează și aduce un aport incontestabil pentru a crea durabilitate în sectorul apicol global. Împreună cu Vladimir Vasilev, un antreprenor cu o foarte bună capacitate de a înțelege clienții, m-am concentrat asupra misiunii de a proiecta, dezvolta și implementa soluții inovatoare pentru a asigura hrană generațiilor viitoare.

- Care este scopul acestui proiect? De ce a fost necesară implementarea?

- Albinele sunt indirect responsabile pentru mai mult de 70% din alimentele pe care le punem pe masă în fiecare zi. În același timp, mierea - un superaliment cunoscut de oameni de 8.000 de ani, este al treilea cel mai contrafăcut aliment din lume. Scopul proiectului „Adoptă un stup” este de a crea transparență și trasabilitate cu ajutorul tehnologiei pentru a stabili încrederea între apicultori și consumatorii de miere. Noi punem un singur „intermediar” între stup și masă - Pollenity. În acest fel, putem plăti apicultorul la un preț echitabil, oferindu-i, astfel, spațiu să se concentreze pe grijă față de albine. Consumatorul final este fericit că oferă un produs sănătos familiei sale, iar apicultura se dezvoltă în mod durabil și putem asigura hrană generațiilor următoare.

„Se urmăreşte menținerea stării de sănătate și un nivel optim de productivitate a harnicelor «producătoare»”

931 24 3- Câți oameni s-au alăturat acestui proiect?

- Sunt 20 de membri ai echipei și aproximativ 40 de apicultori. De asemenea, suntem susținuți de un număr mare de organizații și persoane fizice care împărtășesc pasiunea noastră pentru dezvoltarea durabilă.

- Cum s-a dezvoltat?

- Echipa noastră este extrem de pasionată de conservarea albinelor. Am început prin crearea unor dispozitive destinate stupilor de albine. Apicultorii le folosesc pentru a urmări și menține starea de sănătate și un nivel optim de productivitate a albinelor. Cu toate acestea, am văzut că în anumite părți ale lumii este nevoie de mult mai multă inovație în practicile de afaceri, așa că am creat programul „Adoptă un stup”, care utilizează puterea comerțului electronic modern pentru a crea o punte de legătură între producători și consumatori. În prezent, ne implicăm în proiectarea și dezvoltarea de tehnologii, în cercetarea academică, în educația viitorilor apicultori, în implicarea corporațiilor și, bineînțeles, în modul inedit de a obține miere 100% autentică pentru familia dumneavoastră - programul „Adoptă un stup”.

„Am decis să valorificăm potențialul comerțului electronic, tehnologia inovatoare”

931 24 4- Este un proiect dedicat doar apicultorilor români?

- „Adoptă un stup” România funcționează cu apicultorii locali. Pollenity se aprovizionează cu toate produsele la nivel local și, în măsura în care este posibil, toate serviciile și materialele provin de la întreprinderi locale. Suntem convinși că transparența pe care o creăm este o modalitate evidentă pentru că persoanele și companiile să sprijine direct economia locală și este frumos să permitem tuturor să devină parte a soluției... și într-un mod atât de dulce.

- Cum a apărut conceptul „Adoptă un stup”?

- Am văzut că, în unele părți ale lumii, sectorul apicol se confruntă cu numeroase provocări și am vrut să ne oferim cunoștințele și experiența pentru a combate această tendință. Apicultorii, prin intermediul albinelor de care au grijă, contribuie indirect la polenizarea plantelor, fructelor și legumelor din care oamenii își obțin alimentele de generații întregi. Am reușit să construim agricultura în jurul eficienței albinelor, dar am neglijat să le acordăm respectul atât de necesar acestora și protectorilor lor. De aceea, am decis să valorificăm potențialul comerțului electronic, tehnologia inovatoare și bunele practici de afaceri pentru a crea o soluție avantajoasă pentru ambele părți. Apicultorii sunt plătiți în mod echitabil, consumatorii beneficiază de caracteristicile sănătoase ale mierii, iar noi toți putem fi fericiți că asigurăm polenizarea pentru agricultură și pentru ecosistemul nostru într-un mod transparent și avantajos. A „adopta” un stup înseamnă că decideți să sprijiniți direct un apicultor. Trebuie doar să-l alegeți pe cel care vă place cel mai mult și veți începe să primiți lunar un pachet cu miere din mierea pe care acesta o produce. Veți crea o legătură cu ei și chiar veți avea ocazia să îi vizitați și să vă educați familia mai mult despre rolul albinelor în ecosistem. Mai departe, noi ne ocupăm de tot: ne asigurăm că selectăm cei mai buni apicultori, analizăm mierea într-un laborator, o ambalăm în conformitate cu toate standardele alimentare și o trimitem la ușa dumneavoastră cu o amprentă de carbon cât mai mică posibil.

„Conținutul mierii este extrem de ușor de falsificat, de aceea aceasta este al treilea cel mai contrafăcut aliment din lume. Este aproape imposibil să ne dăm seama dacă un tip de miere este falsificată fără analize de laborator.

Acesta este motivul pentru care vă recomandăm să vă aprovizionați cu miere doar de la vânzători cunoscuți“

„Mai mult de 25.000 de persoane au consumat miere din stupii apicultorilor de pe platforma noastră. Dintre acestea, peste 2.000 primesc miere lunar, iar aproximativ 200 de corporații au folosit oportunitatea de a promova mierea sănătoasă pentru angajații lor ca înlocuitor al zahărului“

„Creăm un model global de promovare a transparenţei, a trasabilităţii şi a încrederii în lanţul alimentar“

- Din experiența dumneavoastră, în ce măsură înțeleg oamenii necesitatea protejării albinelor?

- Publicul larg este deja conștient de importanța albinelor și de rolul lor în ecosistem. Din ce în ce mai mulți oameni știu despre provocările enorme cu care se confruntă albinele și, în prezent, mii de persoane se oferă să investească timp, energie și bani în protejarea albinelor. De aceea, este important să creăm modalități facile prin care oamenii pot să ajute și puteți fi siguri că, în momentul de față, albinele au nevoie de tot ajutorul nostru. Am ajutat zeci de apicultori și familiile lor să fie sustenabile, primind respectul cuvenit și o plată echitabilă pentru produsele lor, dar nu putem face acest lucru singuri. Acesta este motivul pentru care prin modelul nostru de afaceri cu o abordare holistică, încercăm să maximizăm valoarea pe care apicultorii o creează prin albinele lor, noi fiind simplii jucători în această schemă măreață. Pentru a avea succes, creăm un model global de promovare a transparenței, a trasabilității și a încrederii în lanțul alimentar.