de Daniela Purgaru
Cu chiu, cu vai am reuşit să avem o lege a protecţiei animalelor despre care puţini poliţişti ştiu. Acum, autorităţile amână de un an să adopte un proiect de lege ce ar rezolva definitiv problema animalelor fără stăpân. Între timp, pe ele cine le protejează?
Pedepse penale pentru abuzuri
Puţini români ştiu că la noi în ţară există o lege a protecţiei animalelor. Din păcate, şi mai puţini ştiu că este interzis orice gest de cruzime faţă de animale. Anul trecut a fost elaborată o completare la actul normativ din 2004, ce aduce, ca noutate, printre altele, pedepse penale în cazul unor abuzuri sau interzicerea deţinerii de animale sălbatice.
Maidanezii ar putea fi „trataţi” civilizat
Pe lângă această lege, la ora actuală se află în dezbatere Proiectul legislativ de modificare a OUG 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân. Acesta prevede obligativitatea construirii de adăposturi pentru câini, pisici şi animale mari, sterilizarea şi returnarea animalelor fără stăpân, identificarea, înregistrarea şi sterilizarea animalelor cu stăpân care nu au drept de montă.
Blocaj la Camera Deputaţilor
Proiectul legislativ a fost adoptat în unanimitate de Senatul României în decembrie 2007, însă de atunci este blocat la Comisia de Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor. „Proiectul, de o importanţă extraordinară, este ţinut pe loc, nejustificat, la această comisie. Persoanele care doresc să facă lobby sunt rugate să lase cererea la Registratura Camerei Deputaţilor, la domnii Bogdan Olteanu şi Relu Fenechiu”, ne-a spus Marcela Lungu, preşedintele Asociaţiei „Cuţu, cuţu”.
Codaşii Europei
„Deşi problema câinilor străzii este considerată a treia problemă ca importanţă a Capitalei şi a ţării, membrii acestei comisii nu îşi fac treaba. Noi şi celelalte asociaţii am depus numeroase memorii la Camera Deputaţilor şi am făcut mai multe pichetări, pentru că acest proiect reprezintă o mare urgenţă, fiind susţinut de Uniunea Europeană şi aplicat, cu rezultate foarte bune, în ţările membre şi nemembre. România a rămas singura ţară europeană în care se mai aplică tratamente barbare animalelor străzii”, a completat Lungu.
Cum interveniţi în cazul unui animal maltratat
Dacă sesizaţi un act de cruzime faţă de necuvântătoare, cu sau fără stăpân, iată care este procedura:
- chemaţi Poliţia la faţa locului (sunând la 112 sau mergând la cea mai apropiată secţie) şi invocaţi Legea 205/2004, modificată prin Legea 9/2008. Nu uitaţi că, după ce se întocmeşte procesul-verbal, trebuie să primiţi o copie a acestuia;
- faceţi o plângere scrisă la Direcţia Sanitar Veterinară (DSV), pe care o lăsaţi la secretariat şi la care primiţi un număr de înregistrare. În 30 de zile lucrătoare trebuie să aveţi răspunsul scris la ea. Aceeaşi plângere o lăsaţi şi la secţia de poliţie cea mai apropiată şi luaţi număr de înregistrare;
- încercaţi să obţineţi date despre făptaş;
- este foarte important să aveţi măcar un martor;
- este bine să ataşaţi legea la plângerea scrisă şi să subliniaţi pe ea unde s-ar încadra fapta reclamată;
- ancheta propriu-zisă se face de DSV împreună cu Poliţia.