Main menu

header

933 24 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

A lăsa în urmă animalul de companie poate reprezenta un stres prea mare pentru mulți proprietari care decid să plece în călătorii mai lungi. Pentru acești stăpâni care nu se pot despărți de membrii necuvântători ai familiei nici chiar pentru o zi, companiile aeriene din toată lumea au instituit câteva reguli, care, odată respectate, permit o aventură reușită și pentru călători, și pentru animalele lor.

Americanii, cei mai permisivi

933 24 2Companiile aeriene care acceptă animale de companie la bordul aeronavelor ajută familiile să rămână unite în timpul călătoriilor. Pentru că foarte mulți oameni nu se îndură să se despartă de prietenii necuvântători atunci când pleacă în vacanță, operatorii de zboruri oferă modalități de a-i transporta la orice destinație, alături de stăpânii lor, chiar și pe rute internaționale. În America de Nord, reglementările în domeniu valabile pentru anul în curs sunt printre cele mai prietenoase. De exemplu, JetBlue permite oricărui câine, pisică sau animal de serviciu să stea sub scaunul proprietarului, cu singura condiție de a fi într-o cușcă. Este adevărat că pasagerii cu animale de companie nu pot sta în rândul de ieșire sau pe un scaun lipit de perete, dar celelalte locuri cu spațiu premium pentru picioare sunt o bună opțiune.

Securizare în cuști în avioanele europene

933 24 3Și Frontier Airlines permite animale în spațiul de zbor principal, compania făcând posibil zborul cu câini, pisici, iepuri, cobai, hamsteri, păsări și animale de serviciu. Deși pentru zborurile internaționale sunt permise doar pisicile, alături de câini, exemplarele trebuie să fie din rase mai mici, în caz contrar existând spațiu pentru acestea în cală. La rândul lor, Air Canada, Delta Air Lines și American Airlines permit, de asemenea, animale mai mici alături de proprietari, dar câinii mari călătoresc la compartimentul de marfă. În funcție de durata zborului, costurile sunt între 50 și 200 de dolari. În Europa, multe companii aeriene permit animale de companie mici la bord, la prețuri rezonabile, iar exemplarele mari pot călători la compartimentul marfă. Câinele, pisica sau iepurele poate zbura cu SWISS International Air Lines sau Lufthansa. Deși ambii operatori aerieni acceptă până la două animale de companie per călător în cuști, SWISS anunță că animalele pot zbura pe orice rută pe care o deservește compania. Pe de altă parte, Lufthansa este mai selectivă - unele destinații sunt interzise pentru animale de companie alături de proprietari, dar se oferă opțiunea Lufthansa Cargo.

Greutate de la 8 la 15 kilograme

Air France, TAP Portugal, SAS și KLM, printre alți transportatori europeni, permit pisici, câini și animale de serviciu pe destinațiile pe care le deservesc. Majoritatea companiilor aeriene din UE impun o limită de 8 kilograme înainte de a solicita pasagerilor să plătească pentru transportul de marfă, cu excepția La Compagnie, care permite animale de până la 15 kilograme la bord. O regulă pentru cei care călătoresc în special în Marea Britanie este aceea că animalele nu au voie să zboare în spațiul destinat pasagerilor. Dar, pentru a nu priva călătorii de zborul cu animalele de companie, British Airways cooperează cu companii terțe ca PetAir UK și IAG Cargo, pentru a se asigura că animalul de companie al fiecăruia ajunge în siguranță la destinație. De asemenea, Turkish Airlines oferă o rețea internațională impresionantă de rute și zboruri care permit prezența la bord a câinelui, pisicii, papagalului sau animalului de serviciu. Dacă pasagerii au o cușcă potrivită, pot zbura chiar cu două animale de companie. În cazul în care sunt din rase mai mari, operatorul face tot posibilul ca acestea să stea confortabil în zona de marfă.

Condiții speciale în Asia

933 24 4Pasagerii care zboară prin Dubai cu Emirates își pot lua cu ei câinele sau pisica, dar trebuie să completeze un formular on-line cu cel puțin o săptămână înainte de plecare. Pentru cei cu animale mai mari, care trebuie să călătorească la compartimentul de marfă, transportatorul impune un timp minim de șase ore de pregătire, astfel încât un specialist în îngrijirea animalelor să poată avea grijă de animalul de companie, oferind servicii precum curățare, exerciții fizice și servirea meselor. În celălalt capăt al continentului asiatic, Japan Airlines permite animalelor de companie să călătorească doar în cală. Dar, cu binecunoscuta politețe japoneză, operatorul oferă numeroase sfaturi pe pagina proprie de web, cu informații despre condițiile din compartimentul respectiv, care sunt controlate din perspectiva iluminării, temperaturii și umidității, astfel încât proprietarii de animale de companie să poată lua cea mai bună decizie.

Rezervare concomitentă, pentru siguranță

933 24 5Înainte de a decide să zburați cu un animal de companie, specialiștii recomandă să luați în considerare câteva aspecte importante. Dacă în majoritatea cazurilor necuvântătorul poate suporta aventura zborului cu avionul, fie în cabină, fie în cală, este indicat să fie citite cu atenție toate recomandările operatorului aerian ales pentru călătorie. Mai departe, este indicat ca proprietarii să se intereseze exact ce rase sunt acceptate în avioane - de exemplu, câinii cu nasul scurt nu pot călători în calele avioanelor, deoarece structura lor facială le poate îngreuna respirația normală în condiții de înălțime. Companiile aeriene pot, de asemenea, să interzică total zborul unor tipuri de câini de luptă. În același timp, majoritatea companiilor aeriene permit doar un număr limitat de animale la fiecare zbor, așa că proprietarii care doresc să plece cu animalul de companie trebuie să fie siguri că ei și prietenii lor necuvântători au locul asigurat - rezervarea se face concomitent și pentru persoană, și pentru animalul de companie cu care aceasta dorește să călătorească.

Prietenii necuvântători vor putea călători în condiţii mult mai bune începând din acest an

Majoritatea operatorilor de zboruri aeriene nu vor accepta animale de companie în aeronave dacă se estimează că temperaturile vor fi prea mari sau, dimpotrivă, prea scăzute, la orice destinație de pe parcursul rutei

Vizită prealabilă la veterinar

Indiferent de motivul pentru care un animal de companie va zbura într-o aeronavă împreună cu proprietarul său - relocare, vacanță etc. -, este necesară o vizită prealabilă la medicul veterinar. De altfel, în cazul rutelor internaționale este obligatorie dovada vaccinărilor, prezentarea unui certificat de sănătate sau, în UE, un „pașaport pentru animale de companie”. Unele companii aeriene limitează, de asemenea, numărul de necuvântătoare permise în spațiul pentru pasageri. În plus, majoritatea operatorilor aerieni solicită ca animalele să fie transportate în cuști, astfel că specialiștii recomandă ca acestea să fie obișnuite din timp cu mediul respectiv dinainte de zborul propriu-zis.