de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Internetul și tehnologiile ulterioare au generat pentru oameni educație, divertisment, un întreg univers de care mulți nu se mai satură și fără de care lumea de azi nu se mai poate imagina. Cum animalele de companie sunt atât de iubite, unele dintre inovațiile de ultimă oră au o componentă dedicată bunăstării necuvântătoarelor.
Podcastul care liniștește câinii rămași singuri acasă
„Podcastul preferat al câinelui meu”, de la Spotify, este un instrument special, nou, creat pentru câini. Aceste animale atât de sociale și de legate de stăpânii lor se pot liniști ascultând un podcast în timp ce își așteaptă proprietarul să se întoarcă acasă. Alex Benjamin, psiholog la Universitatea din York, Marea Britanie, a contribuit la crearea acestui instrument. După un studiu numit „Cine este un băiat bun?”, care a investigat efectele vocilor oamenilor asupra comportamentului câinilor, Benjamin și-a folosit concluziile pentru a înființa „Podcastul preferat al câinelui meu”, care prezintă actori ce le spun povești câinilor, folosind voci liniștitoare, muzică blândă și sunete ambientale. Tehnologia care a cucerit atâția oameni a dat rezultate: câinii care sunt singuri acasă se liniștesc, iar efectele unor zgomote pregnante din jur, care îi pot panica, sunt mult diminuate.
Inteligență artificială pentru hrănire, dresare și comunicare
Progresele în inteligență artificială (AI) nu puteau ocoli lumea atât de îndrăgită a animalelor de companie. Sistemele de hrănire automată, programată la intervale orare fixe, reprezintă un segment relevant. Practic, noile prototipuri în curs de dezvoltare anunță o nouă generație de astfel de dispozitive, care au încorporat cea mai recentă tehnologie. De exemplu, un videoclip YouTube, publicat recent, face demonstrația unui produs numit Companion, programat să fie lansat în 2024 și care folosește AI pentru a hrăni, a comunica și chiar a „dresa” câinii. Proprietarii pot vizualiza datele și filmările video ale animalului printr-o aplicație pentru smartphone. Potrivit site-ului web al companiei, datele pe care dispozitivul le colectează despre rutinele și obiceiurile necuvântătorului înseamnă că proprietarii ar putea primi inclusiv avertismente timpurii despre probleme de sănătate pe care le-ar putea avea prietenii lor cu lăbuțe.
Post de radio pentru văcuțe
Este binecunoscut faptul că atunci când un om vorbește încet, calm, orice văcuță se liniștește. În experimentele științifice de până acum s-a testat efectul vocilor umane folosite pentru a le relaxa. De altfel, acestea sunt adesea preînregistrate și redate pe un difuzor, astfel încât condițiile pentru fiecare experiment să rămână constante. După ce au evaluat limbajul corpului vitelor, oamenii de știință au măsurat frecvența cardiacă a animalelor și au descoperit că aceasta scade atunci când acestea aud o voce umană blândă și astfel este în pregătire un sistem de radio pentru bovine. Marele impediment în calea succesului acestui nou sistem de îngrijire este deocamdată preferința necuvântătoarelor din ferme pentru experiența directă - ritmul cardiac scade mai pregnant atunci când limbajul calm este însoțit de gesturile omului.
Streaming de muzică pentru pisici
Muzica doar pentru pisici există. Şi le place. La această concluzie au ajuns experții care au realizat că felinele din atâtea milioane de case sunt mult mai fericite cu muzică. Celebrul muzician britanic David Teie, ale cărui lucrări la violoncel sunt considerate revoluționare, a creat melodii speciale pentru pisici. Un studiu realizat ulterior de specialiștii de la Universitatea din Wisconsin, SUA, a comparat muzica „pisicească” nou compusă cu câteva dintre cele mai populare piese clasice și a constatat că felinele au răspuns în mod semnificativ mai bine la prima variantă. Teie a lucrat cu un cadru teoretic elaborat de cercetători, care potrivește parametrii muzicali la frecvențele feline și la tiparele lor de comunicare. Ipoteza cercetătorilor a fost că muzica trebuie să prezinte asemănări cu comunicarea naturală a speciilor pe care intenționează să le impresioneze. Piesele finite, care includ imitații instrumentale ale torsului și mieunatului pisicilor, au fost lansate ca albume și sunt disponibile pentru redare online.
Televiziune pentru delfini
Biologii marini din Florida au decis să îmbunătățească viața a 16 delfini salvați. Pentru a face acest lucru, experții au apelat la tehnologia umană care a îmbunătățit viețile celor mai mulți oameni de la inventarea sa în secolul al XX-lea: televiziunea. S-a pornit de la un precedent: pisicilor le place să urmărească o potențială pradă sau „rude” sălbatice pe ecranul televizorului. În cazul delfinilor pe care s-a făcut experimentul, rezultatul a fost vizibil, rapid și clar: inteligentele animale s-au bucurat, lucru pe care l-au demonstrat indicând cu capul în sus, spre ecran, și scoțând sunete specifice. Alții s-au manifestat chiar diferit: s-au scufundat și au generat bule de aer, ca și cum ar fi avut atitudine față de ceea ce vedeau. Studiul a arătat că, la fel ca alte mamifere inteligente, delfinii sunt stimulați de imaginile în mișcare.
Gorilele se amuză cu videoclipuri
Gorilele adoră să vizioneze videoclipuri. La această concluzie a ajuns o vizitatoare a Grădinii Zoologice Louisville, din Kentucky, care a captat rapid atenția acestei primate atât de inteligente cu filme scurte… cu pui de gorile! În curând, noul prieten necuvântător abia aștepta să se așeze în fața vizitatoarei și să urmărească derulările din spatele ecranului transparent. Femeia chiar a încercat să vadă dacă efectul este profund: când muta telefonul, gorila nu pierdea ecranul din ochi, întinzându-și capul, să nu scape vreo imagine și a dat întotdeauna semne vădite de plăcere de a urmări filmulețele. De fiecare dată când dorea să vizioneze un videoclip nou, animalul își ridica brațul într-o mișcare de… glisare!
Papagalii se distrează în apeluri video
Multe specii de animale recunosc forme și sunete prezentate virtual. Acest lucru a fost demonstrat recent, în cadrul unor teste pe exemplare din anumite specii care au avut interacțiuni cât se poate de pozitive cu tehnologia de care se bucură de obicei oamenii. De pildă, scenele cu papagalii vorbitori care au învățat în doar două săptămâni să se bucure de apeluri video au făcut înconjurul lumii. Concret, un studiu derulat de oamenii de știință de la Universitatea Northeastern și Universitatea din Glasgow a evidențiat faptul că inteligentele păsări care bucură atâția oameni și-au putut suna alți reprezentanți ai speciei și au comunicat în felul propriu - au cântat, s-au jucat și și-au etalat jucăriile, în timp ce alții au „predat” celor cu care comunicau astfel lecții despre zbor și hrănire.