Main menu

header

939 24 2de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Exact ca în cazul oamenilor, câinii au nevoie de o rețea socială cât mai puternică, pentru a le menține starea de bine, a le prelungi viața și a le îmbunătăți sănătatea. O cercetare de dată recentă a relevat faptul că exemplarele canine care trăiesc cu alte animale s-au dovedit în cea mai bună formă.

Cinci factori care afectează starea de bine

Există acum un motiv științific pentru care oamenii care au câini ar trebui să ia în considerare un companion necuvântător pentru iubitul lor… necuvântător! Potrivit unui studiu publicat în revista Evolution, Medicine and Public Health, câinii care trăiesc cu alte animale sunt mult mai sănătoși. Cercetătorii care au luat parte la Dog Aging Project, care se derulează în SUA timp de zece ani, s-au bazat pe datele unui sondaj de amploare, colectate de la proprietarii a 21.410 câini. În urma analizei, s-a demonstrat că există cinci factori care le afectează câinilor în mod deosebit starea generală, sănătatea și longevitatea: stabilitatea cartierului, venitul total al gospodăriei, vârsta proprietarului, timpul petrecut cu copiii și cel trăit cu alte animale.

Rețeaua socială, cel mai puternic impact

Greutățile financiare ale proprietarului au fost legate de o sănătate mai precară și de mobilitate fizică mai redusă a câinilor, în timp ce mai multă companie socială cu oamenii, precum și cu alte animale s-a dovedit a genera o sănătate mai bună. Practic, acest factor a ieșit pregnant în evidență în cadrul studiului, care a arătat că efectul său este de cinci ori mai puternic decât al celorlalte repere. „Concluziile noastre demonstrează că, la fel ca multe animale sociale - inclusiv oamenii - a avea mai mulți însoțitori este cu adevărat important pentru sănătatea câinelui”, susține Bri McCoy, de la Universitatea Arizona.

Timpul petrecut cu prietenii de aceeaşi... specie îmbunătăţeşte puternic sănătatea şi durata de viaţă a câinilor

„Am constatat că în foarte multe feluri câinii sunt o oglindă a experiențelor umane, având nevoie, ca și noi, de o rețea socială care să includă alte animale“ profesor Noah Snydler-Mackler, Universitatea Arizona

Mai mulţi copii, mai puţină atenţie

Alte rezultate surprinzătoare ale cercetării au inclus impactul negativ asupra sănătății câinilor a numărului de copii din gospodărie. „Am descoperit că sănătatea câinilor este strâns legată de câți copii sunt în casă și implicit de câtă atenție primește animalul. În esență, câinii percep acest efect ca pe o alocare de resurse”, explică cercetătorul Layla Brassington. Scopul principal al Dog Aging Project este de a înțelege modul în care genele, stilul de viață și mediul influențează îmbătrânirea și rezultatele bolilor câinilor. „A avea o bună conexiune socială este foarte bine pentru câinii care locuiesc cu oamenii. De asemenea, trebuie luat în calcul faptul că structura și acțiunile din societatea oamenilor au un efect asupra animalelor noastre de companie”, punctează McCoy. Peste 45.000 de exemplare sunt înscrise în prezent în acest în proiect, în SUA.