de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Unele dintre viețuitoarele recent descoperite, unele cu aspect straniu, au primit numele unor celebrități din toate domeniile - de la președinți de stat la actori și cântăreți. Pe de o parte, nu se poate vorbi despre vreo „asemănare” concretă între acestea și creaturile care au fost botezate după ele, dar, pe de altă parte, cei care au botezat tot felul de necuvântătoare inedite după personalități consideră acest gest un omagiu adus celor din urmă.
Musca Beyoncé
Cântăreața pop Beyoncé a primit onoarea de a avea o muscă numită după ea: Scaptia beyonceae. Insecta a fost descoperită în Queensland, Australia, și botezată de cercetătorul Brian Lessard, de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization. Această muscă este considerată un dăunător în regiune și a fost identificată în 1981, anul nașterii lui Beyoncé. Datorită abdomenului său unic și prezenței unui tip de „păr” auriu, musca a trimis pe oamenii de știință cu gândul la celebra interpretă a piesei „Break My Soul”. Cercetătorii speră că insecta va fi astfel protejată, prin asocierea cu o cântăreață celebră în toată lumea, de a fi exterminată de oameni.
Viespea Lady Gaga
O specie nouă de viespe, din Thailanda, a fost numită după Lady Gaga. Creatura a fost descoperită în timpul unui studiu care a folosit analiză genetică rapidă. Această abordare inovatoare a fost aplicată la 179 de specii din genul Aleiodes, inclusiv la viespea botezată după artistă: Aleiodes gaga. Exemplarul de femelă a fost descoperit de-a lungul unui traseu natural, măsoară doar cinci milimetri și nu se știe aproape nimic despre specie. Studiul a fost condus de specialistul Buntika Areekul Butcher, de la Universitatea Chulalongkorn.
Amfibianul și molia Donald Trump
O specie de molie mică a fost numită după Donald Trump cu puțin înainte ca acesta să devină al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Insecta poartă numele Neopalpa donaldtrumpi, a fost descoperită în California de cercetătorul Vazrick Nazari, din Ottawa, Canada, care a fost inspirat de „fulgii de aur” de pe capul insectei, care l-au dus cu gândul la faimoasa frizură a lui Trump. Habitatul moliei se întinde în sudul Californiei și în regiunea mexicană Baja California, ceea ce a stârnit controverse cu privire la impactul potențial al zidului propus de Trump la granița cu Mexicul asupra vieții sălbatice locale. Nazari și-a exprimat speranța că denumirea îl va încuraja pe Trump să acorde prioritate conservării mediului și să protejeze ecosistemele delicate, care încă adăpostesc numeroase specii nedescoperite. Un an după aceea, un amfibian orb găsit în Panama a fost numit Dermophis donaldtrumpi - numele a fost ales de Aidan Bell, CEO-ul EnviroBuild, o companie de materiale de construcții durabile, care a plătit 25.000 de dolari la o licitație pentru drepturile de denumire.
Paraziţi, păianjeni și pești Barack Obama
Oamenii de știință l-au imortalizat pe fostul președinte al SUA, Barack Obama, numind mai multe specii diferite după el, ceea ce îl face un adevărat campion al acestui tip de „botezuri”. Speciile care poartă numele primului președinte de culoare al SUA variază de la șopârle până la păianjeni și pești. De pildă, descoperit în SUA, Aptostichus barackobamai este un păianjen căruia biologul Jason Bond i-a dat numele președintelui pentru o calitate anume descoperită la insectă și care l-a dus cu gândul la fostul lider de la Casa Albă: rezistența. De asemenea, Etheostoma obama este un pește descoperit în Tennessee, numit astfel în onoarea concentrării lui Obama pe energia curată și protecția mediului. Obamadon gracilis este o șopârlă insectivoră dispărută, iar Tosanoides obama este un pește de recif de corali numit după fostul președinte tot grație eforturilor sale de a proteja mediul. Exemplarele speciei etalează o pată roșie pe înotătoarea dorsală, care amintește de logo-ul campaniei lui Obama. În Africa, Paragordius obamai este un parazit care a fost descoperit în Kenya, iar Teleogramma obamaorum este o altă specie de pești al căror nume ilustrează angajamentul lui Obama față de educația științifică. În Asia se află Baracktrema obamai, o specie de parazit microscopic, iar Nystalus obamai este o pasăre occidentală al cărei nume reflectă impactul lui Obama asupra tehnologiei ecologice.
Călugărița Ruth Bader Ginsberg
Oamenii de știință de la Muzeul de Istorie Naturală din Cleveland au descoperit o nouă specie de călugăriță, pe care au numit-o Ilomantis ginsburgae, în onoarea judecătorului Curții Supreme, faimoasa Ruth Bader Ginsburg. Procesul de descoperire a implicat o abatere de la practica obișnuită de studiu și, totodată, o abordare inovatoare a cercetătorului Sydney Brannoch, care a dus la identificarea noii specii. Alegerea numelui după Ginsburg a fost influențată de susținerea acesteia pentru egalitatea de gen, dar a avut și o componentă vizuală: gulerele distinctive din dantelă, purtate de judecătoare, sunt prezente, stilizate de natură, la specia de călugă- riță. „Botezul” a urmărit să evidențieze importanța luării în considerare a ambelor sexe în investigațiile științifice și aduce un omagiu eforturilor lui Ginsburg de a extinde drepturile și protecția constituționale pentru femei.
Păianjenul, şarpele şi furnica Harrison Ford
Unele celebrități au inspirat numeroși oameni de știință și cercetători cu aspectul lor sau cu un rol anume și au numit diverse viețuitoare după vedete. Pe de o parte, personalitățile au fost astfel omagiate, iar pe de altă parte, creaturile au primit un plus de atenție. Exemple elocvente sunt păianjenul, șarpele și furnica „Harrison Ford”. Concret, o specie nouă de șarpe, identificată în Peru, a fost numită Tachymenoides harrisonfordi, după faimosul interpret al personajului Indiana Jones, ca recunoaștere pentru susținerea sa pentru mediu, în calitate de vicepreședinte al organizației Conservation International. Șarpele a fost descoperit în lanțul muntos Anzi, este inofensiv pentru oameni și măsoară aproximativ 40,6 centimetri. Ford are, de asemenea, o furnică - Pheidole harrisonfordi - și un păianjen din California, Calponia harrisonfordi, numite după el.
Crustaceul invaziv Elton John
În 2015, o nouă specie de crustacee a fost găsită în recifele indoneziene din Raja Ampat și numită Leucothoe eltoni, după cântărețul Elton John. Ideea i-a venit cercetătorului James Thomas, de la Colegiul Halmos, de Științe Naturale și Oceanografie, din Florida, care a dorit astfel să-i aducă un omagiu artistului, al cărui fan este. Crustaceul a fost descoperit în interiorul unei alte nevertebrate de recif, reflectând un tip de relație parazitară. Cercetătorii din Hawaii au descoperit, de asemenea, că Leucothoe eltoni este prezent în mările zonei ca specie invazivă.