Main menu

header

953 24 1de Gheorghe Zmaranda

Anul acesta la Stațiunea Biologică Marină Ioan Borcea Agigea se desfășoară a cincea ediție a Maratonului Ornitologic Big Day 2023. Acesta este probabil cel mai așteptat eveniment al toamnei în domeniul ornitologiei, la care vor fi prezenţi atât specialiști, cât și pasionați de natură, iar participarea la concurs este gratuită. Emanuel Baltag (medalion), doctor în ornitologie și reprezentant al Societății Române de Ornitologie, ne-a vorbit pe această temă.

„Trebuie să învățăm oamenii să iasă în natură”

953 24 2- Cât de cunoscute și promovate sunt evenimentele birdwatching în România?

- Este greu să vă răspund la această întrebare. Noi spunem că sunt cunoscute, dar aceasta mai mult pentru că informația ajunge la cercul de cunoscuți/interesați, ba mai mult, și la multe alte persoane noi, care ne vizitează anual. Totuși, dacă ne comparăm cu statele vestice, am putea să spunem că sunt foarte puțin cunoscute. Cultura birdwatchingului este destul de redusă în România, dar vedem o creștere de la un an la altul. Este drept că de multe ori mass-media din România preferă să expună altfel de știri, să le spunem șocante. Cred că trebuie să expunem mai mult știrile de conduită, să învățăm oamenii să iasă în natură, să se relaxeze, să se destindă, să le oferim pofta de a se conecta la lucrurile frumoase care ne înconjoară. Aici avem mari probleme, dar cu ajutorul dumneavoastră putem să facem pași importanți în transformarea societății românești, prin apropierea de natură, pe care încă o avem bine reprezentată.

- În general la astfel de eveni-mente vin doar cei pasionați de acest domeniu sau și oameni care vor să afle mai multe lucruri despre păsări?

- Predominant sunt oameni din domeniu, fie că vorbim despre specialiști, fie că vorbim despre birdwatcheri. Când mă refer la birdwatcheri, vorbesc despre acele persoane care nu activează în domeniu, dar care au această pasiune, acest hobby de a ieși în natură, de a se relaxa, privind păsările. Dar, adeseori, vin și oameni noi, care rămân conectați la acțiunile noastre și, ușor, ușor, intră în această comunitate. Big Day sau Maratonul Ornitologic este pentru toată lumea, avem două categorii, avansați și începători, astfel că, vrem să ocupăm o arie cât mai largă de participanți. Scopul este să ieșim în natură, să ne întâlnim, să depănăm amintiri și să împărtășim experiențe. Prin urmare, invităm pe toți cei interesați să se alăture acestui eveniment și să se bucure de peisajele dobrogene.

„Participanții se pot înscrie în concurs în cele două categorii, începători și avansați”

953 24 3- Cum este organizat evenimentul de anul acesta și în ce locații se va desfăşura?

- Maratonul Ornitologic este un eveniment organizat de Societatea Ornitologică Română / BirdLife România și Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” Agigea, a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Așa cum ne-am obișnuit, maratonul are ca punct de plecare Stațiunea Biologică Marină de la Agigea, dar aria de concurs este mai mare, cuprinzând unele dintre cele mai bune locații de birdwatching: Techirghiol, Vadu, Istria și Cheile Dobrogei.

- La edițiile anterioare câți participanți au fost prezenți?

- De obicei avem undeva la peste 60 de persoane, care intră în concurs pe cele două categorii: începători și avansați. Însă, observăm o ușoară creștere de la un an la altul, fapt ce ne bucură foarte mult.

- Participanții vor fi însoțiți de ghizi specializați?

- Nu, participanții ies singuri în teren. Noi le punem la dispoziție informații privind perimetrul, discutăm speciile mai problematice pentru identificare, iar noi (juriul) ieșim în teren pentru a verifica eventualele specii mai rare. Acesta este totuși un concurs, astfel că fiecare trebuie să-și pună în evidență cunoștințele acumulate pe parcursul anului!

- Care este conduita pe care observatorii trebuie să o aibă pe parcursul evenimentului?

- Ne bazăm foarte mult pe fair-play și ne așteptăm ca participanții să fie corecți, așa cum au fost și la edițiile anterioare. Ideea evenimentului este să ne simțim bine, să ieșim în natură și să ne bucurăm de păsări, dar și să învățăm mai multe de la ceilalți coechipieri sau chiar de la ceilalți specialiști ce participă la concurs. Avem un regulament clar despre ce avem voie și ce nu avem voie să facem. În felul acesta ne dorim să promovăm și o bună conduită în cadrul ieșirilor în natură, nu doar în timpul Maratonului Ornitologic, ci și în celelalte perioade ale anului.

  • Echipele participante trebuie să fie prezente în incinta Stațiunii de Cercetare la ora începerii concursului, precum și la ora încheierii acestuia, când se vor închide listele de observații
  • Pentru participare nu există limită de vârstă, echipele sunt formate din două-patru persoane, iar procedura de înscriere este foarte simplă, prin completarea online, pe site-ul SOR, a unui formular
  • Observațiile din cadrul Maratonului Ornitologic 2023 se vor colecta cu ajutorul aplicației Ornitodata, ce va fi configurată pentru fiecare echipă în parte. Vor fi trecute doar acele specii ce au fost identificate cu certitudine
  • Pentru Maratonul Ornitologic Agigea 2023, suprafața de concurs va fi un poligon desemnat de organizatori. Sunt acceptate ca valide doar observațiile efectuate în interiorul poligonului

„Pot apărea şi unele exemplare mai rare, ajunse aici accidental, din Asia sau din alte ţări europene“

953 24 4- Cei înscriși în concurs trebuie să aibă propriile binocluri sau sunt asigurate de organizator?

- Fiecare participant va avea propriul echipament. Ideal este să aibă binocluri și un mijloc de transport (autoturism). Dacă mai pot adăuga și o lunetă, ar fi excelent! Astăzi avem o diversitate mare de binocluri disponibile pe piață, de la prețuri accesibile până la prețuri foarte mari, în funcție de claritatea, luminozitatea, rezistența pe care o au. Ideal este să vadă clar și să fie luminos. Recomandăm mai mult binoclurile 10x, care pot fi folosite în orice tip de habitat. Mai mult de 10 necesită deja trepied, așa că nu vă recomandăm binocluri cu zoom variabil, care ajunge până la 12x sau 15x.

- Ce specii de păsări se pot observa în acest moment al anului?

- Este o perioadă foarte bună pentru migrație și cu siguranță se vor observa peste 100 de specii. Trebuie doar să avem grijă ce strategie ne facem pentru a atinge cât mai multe habitate din aria de concurs, astfel încât să putem aduna un număr cât mai mare de specii. De asemenea, este o perioadă foarte bună pentru unele specii mai rare, care ajung la noi accidental, din Asia sau din alte țări europene, de ce nu, chiar unele specii de vulturi, așa cum a fost cazul în urmă cu câțiva ani! Toate speciile rare se vor anunța pe grupul de discuții al concursului pentru a putea fi văzute de toată lumea.