Main menu

header

954 24 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Mai puțin mediatizat decât marii prădători sau alte animale impresionante, castorul este o creatură discretă, dar de o importanță covârșitoare pentru mediul înconjurător și care a exercitat surprinzătoare efecte asupra vieții umane de-a lungul istoriei. Oamenii de știință recomandă o atenție sporită asupra acestei specii extraordinare, alcătuită din adevărați „ingineri de ecosistem”.

Susțin râurile și sunt utili agriculturii

Fascinantul castor, rozător semiacvatic emblematic, poate executa o arie largă de munci care îmbunătățesc viața oamenilor. După ce au fost vânați secole la rând pentru blana lor, precum și pentru substanța secretată de glandele lor, utilizată ca ingredient pentru medicamente și parfumuri, oamenii au început să înțeleagă cât de folositori sunt castorii pentru mediu - de altfel, autoritățile din Marea Britanie, șocate de efectele dispariției castorilor, au implementat în mai multe locuri proiecte prin care au reușit să refacă populațiile dispărute. Așa au revenit în mediu barajele naturale pe care le pot construi aceste creaturi neobosite, care construiesc rețele de iazuri și canale, reținându-se astfel cantități mari de apă pe o zonă largă. Beneficiul, spectaculos, gratuit, este dublu: în timpul ploilor abundente, aceste baraje pot ajuta la evitarea inundațiilor, iar prin faptul că permit o eliberare controlată de apă, acestea susțin râurile și fauna sălbatică în perioadele secetoase. Castorii sunt, de asemenea, de folos agriculturii, prin „proiectarea” de noi surse de apă, ajutând în acest fel culturile să crească inclusiv în perioadele fără precipitații.

Previn incendiile, conservă biodiversitatea

954 24 2Habitatele de castori sunt studiate intens din perspectiva modalităților naturale prin care aceste animale pot sprijini protecția împotriva incendiilor, deoarece zonele în care trăiesc s-au dovedit mai rezistente la foc. Iar după ce a avut loc un incendiu, oamenii de știință au descoperit că pierderea densității vegetației a fost de trei ori mai mică în habitatele cu castori. În zonele mai puțin populate, barajele edificate de aceste uimitoare animale protejează împotriva incendiilor, deoarece apa este răspândită pe o zonă foarte largă, iar în plus, aceste perimetre umede ajută la refacerea naturii afectate de flăcări, prin conservarea biodiversităţii existente, care altfel ar fi expusă riscului de dispariție totală.

Furnizează „aer condiționat”

În timpul valurilor de căldură intense, oamenii folosesc aerul condiționat, iar castorii… o variațiune pe această temă. Barajele pe care le construiesc din instinct și ca mod de viață ajută la răcirea apei, prin adâncirea pâraielor, și forțează apele subterane mai reci să se ridice la suprafață, menținând astfel habitatul mult mai răcoros decât în mod natural și favorizând o abundență de specii de pești care urcă odată cu apele mai reci, somonul și păstrăvul fiind doar două exemple. Prin tot acest sistem pe care îl edifică, fascinantele rozătoare susțin tot habitatul în care trăiesc la adăpost de temperaturile ridicate extreme, de secetă și de incendii de vegetație. Pe lângă răcirea punctuală, habitatele castorilor au un efect de răcorire asupra aerului din jur, studiile arătând că barajele create de aceste animale pot scădea temperatura cursurilor de apă și implicit pe cea  ambientală cu peste 4 grade Celsius.

Filtrează apele de substanțe toxice

Castorii sunt „arma secretă” prin care autoritățile din Colorado, SUA, curăță râurile. Aceste animale au demonstrat că pot contracara efectele secetei determinate de schimbările climei, care au ca efect, printre altele, degradarea calității apelor, ce devin mult mai încărcate de substanțe toxice, fiind nevoie de multe ploi pentru a le „dilua” la un nivel sigur. Aici intervin castorii, care ridică nivelul apei în amonte, ceea ce deviază apa în zonele riverane, astfel încât aceasta acționează ca un filtru natural. În acest fel se elimină excesul de azot și poluanți înainte ca apa care îi conține să reintre în canalul principal.

Captează carbonul, țin gazele cu efect de seră departe de atmosferă

Potrivit rezultatelor obținute de oamenii de știință care au studiat efectele acțiunii castorilor asupra mediului, aceste animale extraordinare creează baraje care duc la formarea de lunci inundabile ce au demonstrat nu numai că pot capta carbonul, dar în plus țin la distanță de atmosferă gazele cu efect de seră. Concret, cercetările efectuate în Parcul Național Munții Stâncoși, din Colorado, au descoperit că barajele castorilor rămase intacte ridică pânzele freatice, ceea ce înseamnă că oxigenul nu poate ajunge în lemn sau în alte sedimente și poate dura 600 de ani până să apară orice descompunere, iar acest efect ajută la stocarea carbonului, întrucât acesta nu este eliberat până când lemnul nu începe să putrezească. Mai mult, s-a calculat că dacă toate zonele cândva populate de castori ar fi rămas intacte și aceste animale nu ar fi căzut pradă vânătorilor și nevoii imense a oamenilor de spațiu, s-ar stoca aproximativ 23% din carbonul din sol în peisaj, mai precis 2,7 milioane de tone metrice de carbon. Și asta doar în Colorado…

Oferă „lecții” de construcții

Indiferent cât de avansată devine tehnologia oamenilor, natura oferă de când lumea lecții valoroase de la creaturile sale perfect adaptate mediului. Inginerii lumii naturale, castorii, îi pot învăța pe oameni cum să construiască baraje care să nu mai ducă la vale nutrienții din apă, fauna și flora - principiile designului Sistemelor de Drenaj Durabil (SuDS), pe care oamenii le pot folosi pentru a sprijini gestionarea apei pline de săpun și detergenți în orașe, este inspirat, de fapt, de munca formidabilă a castorilor. Prin menținerea apei la sursă, în amonte, se menține controlul cantității, se încetinește fluxul de apă, se depun sedimentele, iar calitatea apei crește semnificativ. În plus, castorii își creează în mod ingenios habitate, folosind aceste baraje drept „case” și locuri de depozitare pentru hrană.

Un studiu al Universității din Exeter, Marea Britanie, a evidențiat faptul că populația de castori din Devon a purificat apa locală de gunoi de grajd, nămol și îngrășăminte eliberate din ferme

Fiecare exemplar generează beneficii de… 80.487,72 de lire sterline!

Castorii valorează miliarde… pe puțin. În funcție de capacitatea acestor animale de a reduce inundațiile, de a crește puritatea apei și de a stoca apa, printre altele, s-a calculat că fiecare exemplar generează beneficii de 80.487,72 de lire sterline, în lume fiind estimate în acest moment circa 16 milioane de exemplare. Practic, prezența castorilor poate fi o veste bună pentru comunitățile care nu-și permit proiecte la scară largă construite de oameni, dar pot susține o populație de castori și pot culege beneficiile la un preț mult mai mic. Potrivit Indexului Pământului, care a fost preluat de toate publicațiile financiare majore, cifra este oricum subevaluată, dar poate da măsura valorii pentru oameni a acestor creaturi cu abilități unice, mai ales dacă se iau în calcul potențialele locuri de muncă create în sectoare precum energia alternativă, agricultura durabilă și reproiectarea urbană.