de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Utilizarea animalelor de serviciu, în principal câini, dar nu numai, a crescut dramatic în ultimii ani, atestând faptul că acești companioni pot deveni adevărați terapeuți pentru militarii care, odată ieșiți din prima linie, resimt efectele misiunilor în teatrele de operații.
Eficiente din Antichitate până azi
Studiile științifice și mărturiile militarilor despre importanța animalelor de serviciu au pus în lumină efectele extinse și complexe, precum și beneficiile importante pe care le aduc necuvântătoarele special dresate în viața militarilor veterani. În timp ce multe specii, inclusiv cai, maimuțe și chiar păsări, pot fi antrenate pentru a îndeplini sarcini care ajută persoanele cu diverse dificultăți, cel mai des întâlnit animal de serviciu când vine vorba despre nevoile emoționale ale militarilor rămâne câinele. O scurtă istorie a ajutorului pe care aceste patrupede atât de iubite îl oferă duce la o piesă de artă descoperită în Pompei, înfățișând un câine care ghidează un nevăzător și care datează încă din anul 74 d.Hr. În timpul Primului Război Mondial, aceste animale au jucat un rol crucial în sprijinirea trupelor, iar după încheierea deflagrației, oamenii încă au continuat să folosească tot mai extins animalele de serviciu.
Rol crucial în tratarea PTSD
În 1927, un antrenor american care pregătea în Elveția câini pentru poliție și armată, Dorothy Harrison Eustis, a scris un articol pe această temă în The Saturday Evening Post. A fost punctul de pornire al unui val de academii de dresaj, care s-au extins rapid în America de Nord și Europa și care continuă. Grație oamenilor de știință și avansului cercetării în domeniu, înțelegerea cu privire la toate segmentele în care poate ajuta un astfel de animal s-a dezvoltat spectaculos, în special în ceea ce-i privește pe veterani. Dintre toate traumele pe care soldații le suferă atunci când servesc în luptă activă, puține au fost la fel de greu înțelese ca stresul posttraumatic (PTSD). Studiile din ultimele decenii au demonstrat că animalele de serviciu, câinii în principal, au un rol crucial în tratarea acestei boli mintale, acționând pe multe planuri.
Reduc simptomele afecțiunilor mintale cu 80%
Un studiu realizat de Departamentul pentru Afaceri ale Veteranilor din SUA a constatat că PTSD afectează circa 20% dintre soldații care au fost în lupte. Această afecțiune este extrem de dificil de gestionat pe cont propriu și poate fi legată de impulsuri suicidare, comportament autodistructiv și dificultăți de adaptare socială. Există, însă, multe organizații care antrenează câini de serviciu și îi conectează pe veterani cu aceste minunate animale. Potrivit rezultatelor unei cercetări extinse, derulată de Institutul Național de Sănătate din SUA, simpla interacțiune directă cu un animal poate îmbunătăți în mod uimitor capacitatea acestor militari de a socializa din nou, reducând simptomele cu un uimitor procent de 80%.
Pot face diferența între viață și moarte
Toate tipurile de animale au fost folosite cu succes pentru a trata pacienții care se luptă cu traume. De la câini și pisici la cai și chiar iguane, s-a demonstrat că necuvântătoarele de diverse specii au un impact pozitiv asupra veteranilor care au probleme după ce s-au întors din misiuni. Pornind de la rezultatele unor cercetări care au relevat faptul că atunci când interacționează cu un animal creierul uman eliberează oxitocină, numită popular „hormonul îmbrățișării”, asociind construirea încrederii în ceilalți, oamenii de știință au constatat că nivelurile crescute de dopamină și oxitocină pot fi observate după doar 20 de minute de interacțiune a veteranului cu un câine de serviciu. Ce înseamnă asta pentru militarii veterani? În lupta lor cu frecvența cardiacă ridicată generată de tulburările de stres, a avea un animal de încredere și antrenat poate face diferența inclusiv dintre viață și moarte - au fost documentate cazuri în care câinii unor militari i-au împiedicat să se sinucidă, diminuându-le sentimentul singurătății.
Rup tiparele de gândire negativă
Potrivit rezultatelor unui mare număr de teste, un câine de serviciu calmează și echilibrează psihic militarul afectat de episoade de anxietate. Aceste animale pot observa debutul unui atac de panică înainte ca o altă persoană să poată să întrerupă procesul și să acționeze. A face acest lucru în mod regulat înseamnă, potrivit specialiștilor, o rupere a tiparelor de gândire negativă care se stabilesc în caz de PTSD. Domeniul este considerat atât de important, încât în SUA veteranii sunt acoperiți pentru a avea un astfel de companion de prevederile legii Americans with Disabilities Act. Necuvântătoarelor li se acordă dreptul de acces în unitățile publice împreună cu proprietarul lor, au intrarea liberă în sediile organizațiilor nonprofit și al instituțiilor guvernamentale care deservesc publicul. Animalelor de serviciu li se permite, de asemenea, să locuiască împreună cu pro- prietarii, indiferent de politicile unității militare, și să-i însoţească pe aceștia în avion. Veteranii pot beneficia de un câine de serviciu indiferent de dizabilitate, fizică sau mintală, iar animalele pot fi dresate să-i îndrume pe nevăzători și pe cei aflați în scaun cu rotile, să ofere sprijin în mobilitate, să închidă și să deschidă uși, să poarte și să ridice obiecte, să aprindă și să stingă luminile etc.
Susţin reintegrarea socială, reduc nevoia de medicamente
Câinii de serviciu dresați pentru veteranii cu PTSD sunt dresați special pentru a ajuta la atenuarea simptomelor și sunt antrenați să ceară ajutor, să întrerupă un episod înghiontind sau distrăgând atenția militarului de la criză prin tot felul de gesturi, să-și folosească greutatea corporală ca mecanism de a reduce panica sau anxietatea și să ofere securitate pentru a reduce hipervigilența în locuri publice. Cercetările de specialitate au constatat că un câine de serviciu este pentru veteran un însoțitor care atenuează stresul și singurătatea, reduce anxietatea socială și oferă suport pentru reintegrare - militarii își pot termina studiile, se pot întoarce mai ușor la serviciu și își refac relațiile personale. Câinii de serviciu pot ajuta, de asemenea, la scăderea dependenței de medicamentele eliberate pe bază de rețetă și le oferă veteranilor protecție, securitate și dragoste necondiționată. Practic, este recunoscut pe scară tot mai largă aportul pe care animalele de serviciu îl au în readaptarea militarilor veterani la viața în afara Forțelor Armate.