Main menu

header

963 24 1de Georgiana Mihalcea

Temperaturile scăzute pot să înrăutățească, și în cazul prietenilor noștri cu blăniță, anumite afecțiuni medicale, cum ar fi artrita. Animalele care suferă de diabet, de boli cardiace, renale sau dezechilibre hormonale (cum ar fi sindromul Cushing) ar putea să aibă o capacitate de termoreglare deficitară, fiind mai sensibile la temperaturi extreme, lucru valabil și în cazul animalelor foarte tinere sau foarte în vârstă. Medicul veterinar Elena Bonea (medalion), de la Clinica Veterinară Mobovet Satu Mare (www.veterinarsatu-mare.ro), ne recomandă ca în această perioadă să ducem animăluțul să fie supus unei consultații generale, astfel încât să fim siguri că este pregătit să înfrunte iarna așa cum trebuie!

„Ștergeţi-l bine pe lăbuțe după fiecare ieșire pe stradă”

- Care sunt principalele reguli pentru siguranța animalelor în sezonul rece?

- Verificați frecvent lăbuţele câinelui sau pisicii voastre pentru a depista eventualele modificări făcute de vremea rece, cum ar fi pernuțele crăpate sau rănite. Dacă în timpul unei plimbări începe să șchioapete subit, acest lucru se poate întâmpla din cauza unei răni sau acumulării de gheață între degete. Puteți încerca să diminuați acest fenomen prin tunderea părului interdigital, dar și pentru a reduce umiditatea și a păstra o igienă mai bună locală. Și aici doresc să fac o completare pe care o consider foarte importantă: ștergeţi-l bine pe lăbuțe după fiecare ieșire pe stradă, orice ieșire afară din casă. În timpul plimbărilor, aceștia ar putea să se murdărească de sare, antigel sau alte substanţe toxice. Astfel, când vă întoarceți în casă, ștergeți-i sau spălați-i burtica, picioarele și lăbuţele, pentru a reduce riscul ca patrupedul să se intoxice, lingând astfel de substanţe de pe blăniţă. Avem frecvent în cabinete, în acest sezon, intoxicație cu etilenglicol, substanță conținută de antigel, care este mortală dacă nu se intervine rapid. Sunt disponibile pe piață cizmulițe pentru căței și se pot folosi dacă aceștia le suportă în picioare.

- Ce boli le pot afecta sănătatea patrupezilor noștri?

- Afecțiunile respiratorii sunt destul de frecvente. Vorbim despre diverse viroze, bacterioze, care pot duce până la pneumonii severe, sunt alte afecțiuni la care micuțele patrupede sunt expuse pe perioada iernii. Acestea afectează în special puiuții sau câinii seniori, deoarece sistemul lor imunitar este mai slăbit. Tusea de canisă la câine este cea mai frecventă cauză infecțioasă a tusei, fiind cauzată de virusuri sau bacterii, individual sau împreună. Ea poate fi prevenită prin vaccinare și vă recomand să vă vaccinați câinele cu unul dintre cele două vaccinuri disponibile la începutul sezonului rece.

„Pe măsură ce hipotermia progresează, poate prezenta semne de depresie, letargie și slăbiciune”

963 24 2- Ochii le pot fi afectați în mod deosebit?

- Da. Vă sfătuiesc să urmăriți atent și ochii patrupedelor dumneavoastră, în special la rasele exoftalmice sau cele predispuse ușor la infecții oculare. Vântul, pe lângă acțiunea sa fizică proprie, va antrena diverse particule de praf sau materiale, care sunt mai dense la înălțimea la care se situează ochii blănoșilor față de ai noștri, lucru care va predispune ușor la conjunctivite, care, netratate, se pot complica. Puteți folosi chiar picături protectoare înainte de a ieși la plimbare.

- Uneori noi, oamenii, ne confruntăm cu hipotermia. Cum stau lucrurile pentru pisici și căței?

- O a doua preocupare serioasă a vremii de iarnă este hipotermia. Acest lucru se întâmplă atunci când un câine petrece prea mult timp în frig, se udă la temperaturi scăzute sau când câinii cu o stare de sănătate sau circulație slabă sunt expuși la frig. În cazuri ușoare, câinele va tremura, iar urechile și picioarele se pot răci. Pe măsură ce hipotermia progresează, poate prezenta semne de depresie, letargie și slăbiciune. Dacă, din păcate, starea se agravează, mușchii se vor rigidiza, inima și ritmul de respirație încetinesc și nu va răspunde stimulilor.

„Pisicile se refugiază lângă motorul mașinilor”

- Se schimbă necesarul de hrană, dacă afară este frig?

- Cantitatea de calorii pe care o consumă câinele pe timp de iarnă depinde în totalitate de el. Unii câini vor avea nevoie de extracalorii în timpul iernii, deci îi vom suplimenta porția zilnică sau vom alege o mâncare bogată caloric, astfel încât să poată susține energia suplimentară de care au nevoie pentru a lupta împotriva frigului, în timp ce alți câini devin mai puţin activi.

- Există vreun amănunt specific doar pisicilor în această perioadă de care trebui să ținem cont?

- În sezonul rece, pisicile se refugiază lângă motorul mașinilor și deasupra roților, pentru a se proteja de frig, de ploaie sau de ninsoare, precum și alte animale sălbatice de mici dimensiuni. În ultimii ani, au fost, din păcate, numeroase cazuri în care au fost astfel ucise. Este indicat să ridicați capota mașinii înainte de a porni motorul să verificați acest lucru sau faceți zgomote mai mari pentru a le speria.

„Pentru a le creşte imunitatea, oferiţi-le suplimente alimentare, sub formă de siropuri sau tablete”

- Le putem crește imunitatea?

- Dacă aveți un patruped mai sensibil, vă recomand să folosiți în această perioadă suplimente alimentare, sub formă de siropuri sau tablete pentru întărirea sistemului imunitar, şi vitamine cu proprietăți imunostimulatoare. Dacă suferă de artroză sau de alte afecțiuni articulare, sau dacă face parte dintr-o rasă de talie mare sau altă rasă predispusă la afecțiuni de acest gen (cum este rasa Buldog, Teckel), vă recomand suplimentele pentru astfel de probleme. Acestea se administrează pe o durată de minimum două-trei săptămâni.

- Ce ar trebui să conțină o trusă de prim-ajutor, dacă suntem plecați în vacanță?

- Dacă plecați în vacanță sau în excursie, numărul de telefon al celui mai apropiat cabinet veterinar și programul acestuia, numele și numărul de telefon al medicului/medicilor care v-au îngrijit animalul până în prezent, o pătură termoizolantă, bandaje elastice, termometru, pensetă, apă oxigenată sau betadină pentru dezinfectarea rănilor. E bine, de asemenea, să aveți și tampoane de bumbac, foarfecă, fașă din tifon, comprese sterile, garou, unguent sau spray cu antibiotic, un antihistaminic puternic pentru șocurile alergice pe care le pot provoca înțepăturile unor insecte sau contactul cu anumite substanțe toxice. Acestea, precum și alte medicamente, la recomandarea medicului curant, în funcție de sensibilitatea individuală a câinelui sau a pisicii.

„Fiți atenți la semnele de hipotermie, adică temperatura scăzută, aceasta fiind periculoasă atât pentru oameni, cât și pentru animale. Astfel, pregătiți cușca pentru câinele vostru din timp, ca acesta să fie ferit de ploaie, ninsoare, vânt sau alte intemperii“

„Vă recomand să folosiţi hăinuţele disponibile în comerţ“

963 24 3- Cât de lungi ar trebui să fie plimbările pe temperaturi scăzute?

- Atunci când temperaturile scad brusc sub zero grade, va trebui să vă asigurați că patrupedul rămâne mereu activ. În caz contrar, i se poate face rapid frig. Pentru rasele cu păr scurt sau câinii toaletați, vă recomand să folosiți hăinuțele disponibile în comerț. Nu există limite în ceea ce privește durata plimbărilor, atât timp cât animalului îi place să se joace în zăpadă, dar, în cazul câinilor mici sau al celor mai în vârstă, este recomandat ca durata plimbărilor să fie mai mică.