Main menu

header

966 24 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Câinii sunt unele dintre cele mai iubite animale de companie din lume, iar calitățile lor minunate îi fac fericiți pe foarte mulți proprietari de astfel de patrupede. Pe lângă rasele considerate foarte populare și care sunt în casele oamenilor de secole, există și unele mai puțin obișnuite, pentru stăpânii care își doresc un prieten blănos cu aspect unic.

Creștere selectivă, mutații genetice

Oamenii au crescut câini în scopuri specifice de mii de ani. De exemplu, Beagle au fost crescuți pentru simțul lor acut al mirosului, în timp ce Bulldogii pentru puterea și tenacitatea lor. De-a lungul timpului, trăsăturile care au fost cele mai utile pentru aceste sarcini au fost crescute selectiv, rezultând trăsăturile fizice distincte pe care le vedem astăzi la multe rase de câini. Caracteristicile ciudate ale acestora sunt, așadar, rezultatul creșterii selective, un proces în care oamenii aleg câini cu trăsăturile dorite, pentru a se reproduce împreună. De-a lungul generațiilor, aceste trăsături sunt accentuate, ducând la exemplare neobișnuite. Pe de altă parte, se poate lua în considerare mutația genetică (de exemplu, picioarele scurte ale Teckelului sunt rezultatul unei astfel de mutații) sau simpla amestecare dintre rase, care generează câini ce pot pot moșteni o combinație a trăsăturilor părinților lor, cu rezultate neașteptate - Pug, de pildă, este un amestec de Bulldog și Pechinez.

Bedlington Terrier - un luptător cu înfățișare de… miel

966 24 2Însoțitor ideal pentru vânători și familiile active, Bedlington Terrier are o blană foarte creață și spatele arcuit, care îl disting de toți ceilalți câini. „Este o rasă energică și iubește atenția. Acești câini au un pas ușor și elastic și pot alerga ca vântul”, afirmă celebra personalitate tv Martha Stewart. Practic, un câine Bedlington Terrier seamănă foarte bine cu un miel. „Exemplarele din rasa Bedlington au capete în formă de pară, urechi triunghiulare și blană ca de oaie. Dar nu vă lăsați înșelați de aceste înfățișări inocente: din punct de vedere istoric, au fost antrenați să lupte!”, atrag atenția specialiștii de la Pet Helpful, un site internațional dedicat animalelor, care reunește experți veterinari. La rândul său, organizația World Animal Foundation menționează că exemplarele acestei rase „sunt animale grozave de familie”.

Xoloitzcuintli are puteri vindecătoare

966 24 3Aspectul acestui câine pare chiar mai ciudat decât numele său. Numite pe scurt Xolo, exemplarele acestei rase pot arăta ca niște adolescenți punk, dar sunt numite cu un derivat din… străvechea limbă aztecă. „Acești câini au legături foarte vechi cu lumea spiritelor și numărul lor a intrat la un moment dat în declin tocmai din cauza asocierii lor cu păgânismul. Majoritatea sunt fără păr și au un corp elegant, cu urechi mari, iar fruntea încrețită le oferă o față expresivă. Sunt câini loiali și protectori, dar au nevoie de multă stimulare mentală și socială”, explică specialiștii care contribuie la site-ul internațional AZ Animals. Pe de altă parte, vechii azteci credeau că acești câini au puteri vindecătoare. „Având în vedere studiile moderne, care leagă animalele de companie de beneficii certe pentru sănătate, această credință nu este departe de adevăr”, menționează specialiștii din cadrul companiei canadiene Homes Alive Pets.

Ciobănescul Bergamasco și „covorașele” unice de blană

966 24 4Spre deosebire de alte rase de câini Ciobănești, Bergamasco are „covorașe” lungi de blană, cu o textură unică. „Sunt câini sociabili și loiali, animale de companie grozave”, spune Martha Stewart. Potrivit istoriei acestor câini, Bergamasco sunt reprezentanții unei rase vechi, originară din climatul aspru de munte din Persia. „Blana îi protejează de mediul înconjurător. Independenți ca fire, dar sociabili, Bergamasco sunt câini inteligenți și energici, care necesită exerciții regulate”, afirmă specialiștii American Kennel Club. Demn de menționat este faptul că atunci când sunt pui, acești câini au o blană netedă, care abia mai târziu se transformă în „covorașele” care fac aceste exemplare deopotrivă neobișnuite și faimoase.

Catalburun, „nas-furculiță”

966 24 5Una dintre cele mai neobișnuite rase de câini nu are doar numele ciudat - Catalburun înseamnă în limba turcă „nas-furculiță” - ci și un aspect demn de denumirea rasei. Potrivit specialiștilor, din cauza consangvinizării extinse generate de raritatea acestor câini, Catalburun sunt printre foarte puținele exemplare din lume care prezintă un nas despicat (pare a avea două… organe olfactive) și urechi care arată ca și cum ar fi suspendate. Crescuți inițial pentru vânătoare în Turcia, acești câini au un excepțional simț al mirosului, în ciuda aspectului straniu al nasului. „Rasa de câini Catalburun este printre cele mai rare existente. Ceea ce face ca aceasta să fie una dintre cele mai bizare este caracteristica nasului despicat, apoi aspectul urechilor - rezultă un exemplar canin surprinzător de ciudat”, explică experții de la Puppy Toob.

Mastiff Napolitan, uriașul „gânditor”

966 24 6Pentru fanii seriei „Harry Potter”, Mastifful Napolitan, animalul de companie al lui Hagrid, este exemplarul perfect. Această rasă cu trăsături unice are o față căzută faimoasă și, în același timp, este un formidabil câine de pază. „O plimbare de 15-30 de minute și o joacă în curte îl vor face fericit și îl vor menține sănătos pe acest câine foarte mare. Reprezentanții rasei nu au nevoie de jogging sau de plimbări lungi, din cauza presiunii pe care ar putea-o exercita asupra articulațiilor”, arată World Animal Foundation. Pe de altă parte, acești câini cu aspect straniu au nevoie de socializare extinsă, chiar dacă pot fi destul de agresivi față de străini și de alți câini - dar învață foarte repede. În același timp, Mastifful Napolitan este un adevărat „gânditor” al lumii canine, inteligența exemplarelor acestei specii fiind faimoasă printre iubitorii de animale. 

Grifonul de Bruxelles pare veşnic încruntat, din cauza unei „bărbi“ foarte lungi, şi este una dintre cele mai bizare rase de câini din perspectiva deosebirii dintre înfăţişare şi comportament

Puli şi blana cu pretenţii

Una dintre rasele de câini cu aspectul cel mai obișnuit este Puli - blana acestor animale arată ca o înșiruire de codițe împletite, iar „modelul” fiecărui exemplar este unic. Persoanele care aleg să aibă un câine de companie din această rasă trebuie să se aștepte la o îngrijire constantă și destul de complicată a acestei podoabe care îi poate acoperi inclusiv ochii animalului. Tiparul de blană al fiecărui exemplar începe să se formeze atunci când câinele împlinește vârsta de 9 luni și, în ciuda aspectului voluminos și ciudat, acești câini sunt surprinzător de agili. În plus, ca reprezentanți ai unei rase care vine din Evul Mediu, considerați strămoși ai Pudelului, câinii Puli sunt foarte inteligenți și, în ciuda aspectului lor voluminos, sunt rapizi și agili. „De asemenea, sunt foarte iubitori și loiali stăpânilor lor”, detaliază experții Pet Helpful.