de Cristina Tache
Se spune că animalele de companie seamănă cu stăpânii lor. Oare este o coincidenţă, împrumută căţelul anumite aspecte comportamentale de la noi sau îi alegem noi după nişte trăsături comune ale personalităţii? Pentru a ne face alegerea mai simplă, PetMD, Autoritatea Internaţională pentru Sănătatea Animalelor de Companie, a alcătuit un top al celor mai inteligenţi câini.
1. Border Collie
Câinii din această rasă sunt pe locul întâi datorită inteligenţei şi energiei pe care o emană. Întotdeauna gata de muncă, alerţi şi atenţi, se leagă foarte mult de familia stăpânului său. Nu sunt foarte toleranţi cu copiii mici, pe care au tendinţa de a-i domina. Câinii din rasa Border Collie sunt deosebiţi de curajoşi şi determinaţi, dar pot deveni apatici dacă nu au mintea ocupată în permanenţă. Nu suportă să fie bruscaţi de străini, devenind chiar violenţi.
2. Pudelul
Pudelii învaţă repede şi de bunăvoie, deşi uneori preferă să facă doar trucuri şi nu să execute comenzi. De secole, această rasă reprezintă un simbol al eleganţei şi luxului. Pudelii sunt disponibili în trei varietăţi de talie şi în culori diverse. Urăsc să fie singuri şi ignoraţi şi nu le place să fie trataţi ca „simpli câini”. Pudelii sunt câini de companie excelenţi pentru copii şi adolescenţi, adaptându-se diferitelor medii de viaţă.
3. Ciobănescul german
Este un câine foarte inteligent, uşor de dresat, puternic şi elegant. Deşi nu are un caracter afectuos, devine loial stăpânului său. Rasa este folosită frecvent în misiuni de căutare şi salvare. Ciobănescul german este ideal ca însoţitor pentru persoanele cu handicap, dar şi pentru copii, fiind deosebit de tolerant şi protector. Cu o educaţie adecvată, se poate transforma într-un câine de pază şi protecţie eficient.
4. Golden Retriever
Foarte uşor de educat şi de dresat, Golden Retrieverul va fi întotdeauna răbdător şi prietenos cu copiii. Este dornic să îşi mulţumească stăpânul, dar are instincte diminuate de câine de protecţie. Atunci când se apropie un pericol de casa stăpânului său va atenţiona lătrând, dar este puţin probabil să şi atace. Are în permanenţă nevoie de atenţie, altfel va deveni răutăcios şi neascultător. Printre talentele acestui câine se numără: vânătoarea, înotul, detectarea narcoticelor, îndrumarea persoanelor cu handicap.
5. Doberman Pinscher
Creat iniţial pentru a deveni un câine feroce de pază şi protecţie, Dobermanul a devenit, în timp, un câine de companie iubitor şi devotat, în stare să îşi dea viaţa pentru stăpânul său. Îi place să stea în prezenţa oamenilor, dar nu este potrivit pentru familiile cu copii mici. Dacă nu are parte de o educaţie corectă, Dobermanul poate deveni neascultător şi chiar agresiv. Este un câine inteligent, dar dominator, nefiind indicat pentru cei care îşi cumpără pentru prima dată un animal de companie.
6. Ciobănescul de Shetland
Acest câine extrem de inteligent şi de inventiv este loial stăpânilor săi. Nu este o rasă greu de dresat, Ciobănescul de Shetland fiind fericit să înveţe mereu câte ceva. Este afectuos, ascultător şi responsabil, cu o rezistenţă ridicată la efort şi destul de robust. Câinii din această rasă sunt prudenţi şi atenţi cu străinii.
7. Labrador Retriever
Prietenos, tandru şi plin de viaţă, Labrador Retrieverul este unul dintre cei mai populari câini, fiind apreciat datorită naturii sale sufletiste şi inteligenţei, dar şi uşurinţei cu care se lasă dresat. Este răbdător, loial, inimos şi entuziast. Îi place să se joace în apă şi să înoate. Labradorul este prietenos cu copiii şi rezervat cu străinii. Rasa este recunoscută pentru firea maleabilă şi loială. Nu este agresiv faţă de om sau faţă de alte animale.
8. Papillon
A fost denumit aşa după un fluture, datorită urechilor sale franjurate. Papillonul este un câine tandru şi drăgălaş, preferat, în general, de capete încoronate. Adoră să doarmă toată ziua în poala stăpânului său. Deşi au un corp micuţ, câinii din rasa Papillon sunt suficient de atletici pentru a rezista plimbărilor lungi şi la fel de curajoşi ca alţi câini mult mai mari decât ei. Papillonul este inteligent şi uşor de dresat, dornic să înveţe lucruri noi.
9. Rottweiler
Dresajul şi îngrijirea corespunzătoare îl pot face pe Rottweiler un câine de companie excelent, dar şi un campion veritabil. Este un câine cu o personalitate puternică, calm, uşor de dresat şi de educat, curajos şi foarte devotat stăpânului său. Fiind şi deosebit de protector, sare întotdeauna în ajutorul familiei sale cu înverşunare. Sunt luptători puternici, care par a fi imuni la durere. Rottweilerul este foarte sigur pe sine şi are nevoie de stăpâni care să îl poată domina şi manipula. Dresajul ferm şi meticulos este esenţial pentru acest câine, altfel stăpânul său va sfârşi prin a avea un animal de companie extrem de puternic, independent şi peste măsură de agresiv.
10. Câinele de cireadă australian
Este un animal foarte inteligent şi dornic să muncească. Are un comportament exemplar faţă de alţi câini şi faţă de copii, însă doar dacă este corect socializat din primele luni de viaţă. Dresajul pentru acest câine este destul de uşor de făcut. Veţi fi nedrepţi dacă nu lucraţi împreună, pentru că el este dornic să înveţe. Cursele de agilitate sunt ideale pentru câinii din această rasă. Nu sunt atraşi de sporturile care implică alergatul după mingiuţe. Atâta vreme cât îl menţineţi activ, nu vă va dezamăgi. Câinele de cireadă australian are nevoie de activitate intensă, pentru a se menţine în condiţie fizică bună, dar şi psihică. Un câine de cireadă australian plictisit va reprezenta o problemă serioasă, pentru că va găsi moduri inedite de a se amuza, ceea ce stăpânului nu-i va plăcea.