de Georgiana Mihalcea
Piometrul este o afecțiune relativ cunoscută de către proprietarii de animale, dar nu întotdeauna simplu de identificat. Alterarea stării cățelușei sau pisicuței cu afecțiunea în cauză poate, de multe ori, să treacă neobservată, după care să se instaleze brusc deprecierea stării generale. Medicul veterinar Elena Bonea (medalion), de la Clinica Veterinară Mobovet Satu Mare (www.veterinarsatu-mare.ro), ne oferă toate detaliile necesare pentru a ne ajuta prietena noastră cu blăniță.
„Pentru a se opri căldurile apărute la femele, se pot folosi medicamente pe bază de progesteron”
- Cum caracerizaţi această afecțiune, piometrul?
- Piometrul reprezintă o infecție secundară provocată de modificările hormonale din tractul reproducător al femelelor, fiind mai frecventă la cele în vârstă. După estrus, adică perioada de „călduri” a ciclului sexual, nivelurile de progesteron rămân crescute timp de câteva săptămâni, stimulând îngroșarea mucoasei uterine în pregătirea pentru sarcină. Dacă sarcina nu are loc pentru mai multe cicluri de estrus, mucoasa crește în grosime până când se formează chisturi în uter. Această afecțiune se numește hiperplazie endometrială chistică. Mucoasa chistică îngroșată secretă fluide, apărând astfel un lichid în interiorul coarnelor uterine, creând un mediu ideal în care bacteriile se pot dezvolta. În plus, nivelurile ridicate de progesteron inhibă capacitatea mușchilor din peretele uterului de a se contracta și de a elimina fluidele sau bacteriile acumulate. Un alt factor care contribuie la dezvoltarea piometrului este faptul că celulele albe din sânge, care protejează în mod normal împotriva infecțiilor, sunt inhibate să intre în uter în timpul estrului. Această apariție normală permite spermatozoizilor să intre în siguranță în tractul reproducător al femelei fără a fi deteriorați sau distruși de aceste globule albe ale femelei. Combinația acestor factori poate duce adesea la infecții sau la piometru care pun viața animalului în pericol.
- Ce altceva poate provoca modificări în uter?
- Pentru a se opri căldurile apărute la femele, se pot folosi medicamente pe bază de progesteron, iar proprietarii le administrează frecvent la pisici, la cățele mai rar. Acestea pot provoca modificări în uter similare cu ciclul estrus. În plus, estrogenii sau medicamentele estrogenice sintetice vor crește efectele progesteronului asupra uterului. Medicamentele care conțin atât estrogen, cât și progesteron sunt, uneori, utilizate pentru a trata anumite afecțiuni ale sistemului reproducător. Orice femelă cu diverse probleme ale aparatului reproducător, care primește hormoni, trebuie monitorizată cu atenție pentru dezvoltarea piometrului.
- Cum pătrund bacteriile în uter?
- Colul uterin este poarta de acces către uter. Acesta este strâns închis, cu excepția în timpul estrului, când se relaxează pentru a permite spermatozoizilor să intre în uter. Dacă colul uterin este deschis sau relaxat, bacteriile care se găsesc în mod normal în vagin pot pătrunde cu ușurință în uter. Dacă uterul este normal, mediul uterin este aversiv la supraviețuirea bacteriilor. Cu toate acestea, atunci când peretele uterin este îngroșat sau chistic, există condiții perfecte pentru creșterea bacteriilor.
„Cel mai frecvent apare la femelele de vârstă medie ori bătrâne”
- Când apare piometrul?
- Piometrul poate apărea la orice cățea sau pisică de orice vârstă, dar cel mai frecvent la femelele mai în vârstă sau de vârstă medie. De obicei, la o cățea, proprietarul ne spune că aceasta a fost în căduri în ultimele patru până la opt săptămâni. După mulți ani de cicluri de estrus fără sarcină, peretele uterin suferă modificările care favorizează această boală.
- Care sunt principalele semnele clinice?
- Semnele clinice depind foarte mult de faptul dacă acel colul uterin despre care vă ziceam mai sus, rămâne deschis sau nu. Secreția purulentă se va scurge din uter prin vagin în exterior dacă este deschisă. Această scurgere poate fi observată pe pielea sau părul de sub coadă sau pe așternuturile și mobilierul unde câinele sau pisica a stat recent. Secreția poate avea diverse culori în funcție de stadiul evoluției bolii, de la alb, alb-gălbui la alb-verzui sau roșietic. Cu piometrul deschis, febra, letargia, anorexia și depresia pot fi prezente sau nu. Iar proprietarii de obicei observă aceste lucruri și aduc femelele la o consultație medicală veterinară. Dacă colul uterin este închis, lucrurile se complică mult deoarece secreția care se formează nu se poate scurge în exterior. Se adună în uter, provocând distensia abdomenului. Bacteriile eliberează toxine care sunt absorbite în circulație. Căţelele cu piometru închis se îmbolnăvesc grav foarte rapid. Sunt anorectice (nu vor mânca), apatice și depresive. Pot fi prezente și vărsături sau diaree. Toxinele eliberate de bacterii afectează capacitatea rinichilor de a reține lichide. Are loc o producție crescută de urină, iar căţeaua bea cantități mari de apă pentru a compensa. Acest lucru se întâmplă atât în piometrul cu col uterin deschis, cât și în cel închis.
- Cum se pune diagnosticul?
- Femelele examinate devreme în cursul bolii pot avea o ușoară secreție vaginală și nu prezintă alte semne de boală. Cu toate acestea, majoritatea cățelelor sau pisicilor cu piometru ajung să fie văzute mai târziu în timpul bolii de către medicul veterinar. Orice femelă foarte bolnavă care bea o cantitate mai mare de apă și nu a fost sterilizată trebuie suspectată că are piometru. Acest lucru este valabil mai ales dacă există o scurgere vaginală sau un abdomen dureros și mărit. Căţelele cu piometru au de obicei o creștere severă a numărului de celule albe din sânge. Au adesea o creștere a globulinelor, o proteină asociată adesea cu sistemul imunitar, în sânge. Greutatea specifică (concentrația) a urinei este foarte scăzută din cauza efectelor toxice ale bacteriilor asupra rinichilor. Totuşi, aceste modificări sunt nespecifice și pot fi prezente la orice câine cu o infecție bacteriană majoră. Când colul uterin este închis, radiografiile (razele X) ale abdomenului vor identifica adesea uterul mărit. Când colul uterin este deschis, va exista adesea o mărire a uterului atât de minimă încât radiografia nu va fi concludentă. De aceea, personal consider ca examinarea cu ultrasunete (ecografie) este cea mai importantă și eficientă metodă de identificarea unui uter mărit, la punerea unui diagnostic de certitudine și desigur pentru dife- rențierea acestuia de o sarcină normală.
„Operaţia la piometru este mult mai complicată decât o castrare de rutină în această etapă“
- Care sunt variantele de tratament?
- Tratamentul preferat este îndepărtarea chirurgicală a uterului și a ovarelor prin efectuarea unei ovariohisterectomii - sterilizare. Câinii diagnosticați în stadiul incipient al bolii sunt candidați foarte buni la operație. Operația la piometru este mult mai complicată decât o sterilizare de rutină în această etapă. Cu toate acestea, majoritatea câinilor sunt diagnosticați atunci când sunt destul de bolnavi, rezultând o procedură chirurgicală mai complexă și o perioadă mai lungă de spitalizare. Terapia cu fluide intravenoase este necesară pentru a stabiliza câinele înainte și după operație. Antibioticele sunt administrate de obicei timp de două săptămâni postoperator. Mai există o terapie alternativă, în cazul proprietarilor care doresc să aibă pui de la o femelă cu piometru, cum este cazul exemplarelor feline sau canine de valoare. Există o abordare medicală pentru a trata medicamentos, injectabil, deși rata de succes este foarte variabilă și nu lipsită de riscuri considerabile și de potențiale complicații pe termen lung prin niște hormoni care scad nivelul sangvin de progesteron, relaxează și deschid colul uterin și provoacă contractarea uterului, eliminând bacteriile și puroiul. Dar starea medicală generală a femelei este importantă ca medicul veterinar să vă ajute să decideți cel mai bun curs de tratament pentru animalul dumneavoastră.