de Daniela Purgaru
Venirea iernii trebuie să aducă anumite schimbări de comportament faţă de animalul nostru de companie, mai ales în cazul câinilor ce stau afară o perioadă mai mare, al celor bătrâni sau bolnavi. Doctor Daniel Constantin Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, vă spune care sunt ameninţările acestui sezon.
Frigul poate agrava unele afecţiuni
Pericolele iernii sunt reprezentate de curenţii de aer rece, de temperaturile scăzute dimineaţa şi seara şi de umezeala crescută. „Aceste modificări climatice duc la acutizarea unor afecţiuni de tipul otitei sau a bolilor respiratorii cronice de tipul astmului sau bronşitei. De asemenea, se creează condiţii prielnice agravării sau manifestării unor afecţiuni cardiovasculare, care, prin mimarea unor procese infecţioase banale la nivel respirator, nedepistate şi netratate, pot duce chiar la decesul animalului”, ne-a spus medicul veterinar. Aşadar, cei mai afectaţi sunt câinii ce au deja anumite boli, în special ortopedice, precum şi cei în vârstă. Aceştia vor suferi de o acutizare a problemelor de deplasare, prin intesificarea proceselor inflamatorii la nivelul articulaţiilor.
Duceţi patrupedul la un consult general
În această perioadă trebuie să mergeţi cu animalul la veterinar pentru un control general, în urma căruia se pot depista anumite probleme de sănătate. În funcţie de acestea veţi şti cum să procedaţi în timpul iernii. „Consultul poate pune în evidenţă diferite afecţiuni ce pot fi ţinute sub control sau chiar vindecate. Ca reguli generale, animalul trebuie ferit de efectul frigului sau al diverselor intemperii fie prin amenajarea unui loc special, care să asigure condiţiile de microclimat specifice, fie prin scurtarea plimbărilor în aer liber. Se pot administra şi produsele vitaminice şi imunostimulatoare, însă numai dacă sunt recomandate de medicul veterinar”, ne-a mai spus specialistul.
Consultaţie gratuită
Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.