de Daniela Purgaru
Noi studii efectuate asupra comportamentului delfinilor au relevat faptul că aceste cetacee extraordinare comunică între ele precum oamenii, fiind mai inteligente decât cimpanzeii, despre care se credea, până nu demult, că sunt cele mai inteligente fiinţe, după oameni.
Creierele cetaceelor, mai mari decât cele umane
Creierele multor specii de delfini sunt mai mari decât cele umane, iar dacă ne raportăm la proporţia creier-corp, masa cerebrală a delfinilor este întrecută doar de cea a oamenilor. „În plus, neuroanatomia a demonstrat că aşa-zisa continuitate psihologică dintre oameni şi delfini are implicaţii profunde pentru etica relaţiilor şi interacţiunilor între oameni şi delfini”, a declarat Lori Marino, zoolog în cadrul Universităţii Emory din Atlanta, SUA, care a folosit rezonanţa magnetică pentru a scana creierele câtorva specii de delfini, cu intenţia de a le compara cu cele ale maimuţelor.
300.000 de exemplare ucise anual!
Aceste concluzii demonstrează, o dată în plus, dacă mai era cazul, că, din punct de vedere moral şi etic, este absolut inacceptabil ca aceste fiinţe deosebite să fie ţinute închise în bazine pentru distracţia oamenilor sau, mai grav, să fie măcelărite pentru hrană! Conform datelor anuale, circa 300.000 de delfini sunt capturaţi, ucişi şi vânduţi pentru carne şi grăsime.