de Daniela Purgaru
Nu puţine sunt situaţiile în care proprietarii de animale observă la câinii lor manifestarea unor sentimente de frustrare, în special atunci când pleacă de acasă. Doctor Constantin Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne-a spus de ce apare anxietatea la patrupedele noastre dragi şi când trebuie să ne îngrijorăm.
Sunt obişnuiţi cu prea multă atenţie
Ca urmare a abandonului, despărţirii pe perioade variabile de stăpân sau de partenerul de joacă, câinele resimte un stres de adaptare, o schimbare în obiceiurile şi în reflexele formate în timp. El se loveşte de disconfort, lipsa de afecţiune sau de atenţie şi chiar de frică. „Câinii ce suferă de acest episod de anxietate, ca urmare a despărţirii, sunt, de obicei, animale ce beneficiază de foarte multă atenţie în fiecare zi din partea stăpânului, sunt uşor de speriat, iar, pentru ei, mediul în care sunt lăsaţi la un moment dat nu le conferă confortul necesar, având nevoie de mângâiere şi de protecţie”, ne-a spus specialistul. Astfel, apare frica de a rămâne singur, teama că stăpânul sau partenerul său de joacă nu se va mai întoarce niciodată, cu alte cuvinte, un episod de anxietate. Acesta se poate manifesta fie prin urlete, fie prin distrugerea anumitor obiecte din locuinţă.
Nu îi lăsaţi mult timp singuri în casă!
Dacă aveţi un câine ce se comportă astfel, cel mai bine este să vă înarmaţi cu răbdare şi, pe parcursul a câtorva săptămâni, să îl obişnuiţi, puţin câte puţin, cu lipsa dumneavoastră de acasă, mărind perioada în care sunteţi plecaţi. Nu îl certaţi, nu îl bateţi şi recompensaţi-l atunci când v-a aşteptat cuminte. Atenţie însă! Un câine nu este un animal solitar, aşadar nu îl ţineţi singur mai mult de cinci-şase ore zilnic. Dacă nu aveţi altă alternativă, este indicat să îi mai luaţi un companion sau să rugaţi o rudă ori un vecin să treacă în fiecare zi pentru a se juca şi a-l scoate afară. Mulţi proprietari ignoră acest aspect, chinuindu-şi patrupedul preferat între patru pereţi.
De asemenea, puteţi cere sfaturi şi medicului veterinar.
Consultaţie gratuită
Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.