de Daniela Purgaru
Atunci când vreţi să achiziţionaţi un câine de rasă, cu siguranţă vă gândiţi ce şanse aveţi ca acesta să vă fie alături cât mai mult timp. Din păcate, aşa cum nici oamenii nu ştiu câte zile au pe Pământ, nici despre patrupede nu putem fi siguri dacă vor depăşi media de viaţă de 10-13 ani. Totuşi, există unele rase mai rezistente decât altele. Doctorul Constantin Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Ilioara”, din Capitală, ne-a spus care sunt acestea.
Patrupedele mici trăiesc mai mult decât cele de talie mare
O durată sub medie (6-7 ani) trăiesc exemplarele ce aparţin raselor: Bull-Terrier, Bulldog, Terranova, Dogul german, Bloodhound, Dog de Bordeaux etc. Cele mai longevive rase, cu o durată de viaţă de 14-15 ani, sunt: Canişul pitic, Teckelul, Chihuahua, Schnauzerul pitic şi Terrierii de mici dimensiuni. „O regulă ar fi că, în general, câinii proveniţi din mixarea raselor (aşa-zisele „corcituri”), indiferent de dimensiuni, trăiesc cu un an sau doi mai mult decât cei din rasele pure de provenienţă. O altă regulă ar fi că rasele de mici dimensiuni trăiesc mai mult decât cele mari şi că durata medie de viaţă a câinilor de talie mare se apropie de cea minimă a celor mici”, ne-a spus medicul veterinar.
Factori ce influenţează durata de viaţă
Bineînţeles, acestea nu sunt reguli ce se aplică întotdeauna în viaţa câinilor, deoarece există şi alţi factori ce influenţează perioada de trai. Aceştia sunt: alimentaţia, mişcarea (exemplarele obeze trăiesc mai puţin decât cele slabe sau cu greutate normală), condiţiile de viaţă şi îngrijirea medicală.
„De asemenea, animalele sterilizate trăiesc mai mult decât cele fertile, ca urmare a scăderii incidenţei tumorilor în sfera genitală sau a prevenirii unor afecţiuni chirurgicale la acelaşi nivel”, a completat specialistul. Un alt lucru de care se poate ţine cont la evaluarea duratei de viaţă este conformaţia corpului. Astfel, rasele grele cu piept adânc sunt predispuse la una dintre cele mai necruţătoare afecţiuni chirurgicale: dilataţia gastrică/torsiunea gastrică, ce are o rată foarte mare de deces.
Mergeţi frecvent la veterinar!
Pentru a prelungi durata de viaţă a patrupedului preferat este indicat să îi oferiţi o alimentaţie potrivită din punct de vedere calitativ şi cantitativ şi să îl duceţi frecvent la veterinar.
Consultaţie gratuită
Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.