de Daniela Purgaru
Nu doar oamenii pot deveni eroi. Există şi animale ce pot salva vieţi. Când situaţia pare fără ieşire, puteţi primi ajutor din partea cui nu vă aşteptaţi. Vă prezentăm câteva necuvântătoare ce au intrat în analele istoriei.
Treo ar fi putut juca în „The Hurt Locker”
Treo are 9 ani şi este un Labrador negru. La prima vedere pare un animal obişnuit, însă el face parte din echipele de dezactivare a explozibililor în armata britanică dislocată în Afganistan. Este un erou, deoarece a salvat de nenumărate ori viaţa camarazilor săi. În august 2008, în regiunea Helmad, patrupedul a detectat, ajutat de mirosul său puternic, un şirag de bombe ascunse în caldarâm, pregătite să explodeze la trecerea camioanelor. Puternica încărcătură explozivă a talibanilor ar fi putut provoca un adevărat masacru şi multilări cumplite. O lună mai târziu a descoperit din nou un dispozitiv pe punctul să explodeze la trecerea unei patrule de şapte soldaţi ai Regimentului Regal Irlandez.
A primit medalia de onoare
Aceste acţiuni l-au făcut demn să primească medalia Dickin, versiunea pentru animale a Victoriei Cross, cea mai mare distincţie pentru merite de război acordată în Marea Britanie. „Condiţiile din provincia Helmand sunt foarte dure, dar Treo s-a adaptat repede şi în niciun moment nu şi-a neglijat obligaţiile”, a declarat sergentul Dave Heyhoe, stăpânul câinelui. „Când mă aflu alături de el mă simt în siguranţă, pentru că ştiu că mi-a salvat viaţa de multe ori”, a continuat militarul.
În ciuda tuturor progreselor ştiinţifice, unele misiuni ale forţelor de securitate depind încă de instituţiile de dresare a animalelor.
A 63-a distincţie pentru un animal
Medalia Dickin este acordată din 1943, iar prestigioasa recompensă are caracter internaţional şi premiază efortul şi sacrificiile animalelor în lupta antiteroristă sau în conflictele armate. Cea a lui Treo este a 63-a. Înaintea lui, 26 de câini, 32 de porumbei călători din al doilea război mondial, trei cai şi o pisică au fost decoraţi.
Motanul Simon, eroul unei nave capturate
Povestea pisoiului Simon este şi ea una deosebită. Născut la Hong Kong, a devenit mascota căpitanului fregatei „HMS Amethyst”. Nava a fost atacată de comuniştii chinezi în 1949, căpitanul a murit, iar vasul a fost captiv pe Fluviul Yangtze vreme de 100 de zile. În tot acest timp, în ciuda arsurilor suferite, Simon a ţinut la distanţă şobolanii ce luaseră cu asalt nava şi a fost tovarăşul tânărului echipaj, susţinând moralul celor care nu mai credeau că se vor întoarce acasă.