de Daniela Purgaru
Sindromul de dilataţie gastrică - volvulus (SDGV) este o urgenţă ce poate fi fatală câinilor, acesta necesitând un diagnostic prompt şi tratament imediat. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne-a spus care sunt rasele cele mai afectate de acest sindrom şi cum se pot trata.
Apare când evacuarea hranei este dereglată
Dilataţia gastrică poate să apară în momentul în care evacuarea hranei din abdomen nu se mai face în mod normal, se acumulează gaze sau alimentele capătă un traseu atipic. „Obstrucţionarea evacuării gastrice cauzată de afecţiuni pilorice, tumori, corpuri străine sau eliberarea masivă a gazelor în urma fermentaţiei, aerofagia ori efortul fizic după alimentare pot duce la acumularea gazelor şi/sau fluidelor, producându-se astfel distensia gastrică, apoi rotirea în sensul acelor de ceasornic, sub un unghi variabil, rezultând astfel sindromul DGV”, ne-a spus medicul veterinar. „Împreună cu stomacul, splina va suferi la rândul ei modificări topografice, având o însemnătate deosebită în cursul intervenţiei chirurgicale”, a completat acesta.
Unele rase sunt predispuse
Există unele rase de câini ce sunt predispuse la dilataţia gastrică, printre care se numără Dobermanul, Dogul german, Ciobănescul german, Setterul, Boxerul, dar şi alte rase de talie mare cu torace adânc.
Semnele acestei afecţiuni sunt: umflarea abdomenului, durerea locală, salivaţia, neliniştea şi respiraţia accelerată. Dacă observaţi aceste semne trebuie să duceţi de urgenţă câinele la medicul veterinar. „În vederea salvării vieţii pacientului se instituie terapia antişoc, folosind fluide pe cale intravenoasă, glucocorticoizi, antibiotice etc. Principalul obiectiv este decompresia gastrică prin sondaj esofago-gastric sau prin deschiderea chirurgicală a cavităţii abdominale, repoziţionarea stomacului, iar, în funcţie de modificările prezente, realizarea gastrotomiei şi/sau splenectomiei”, ne-a declarat specialistul.
Cum se poate preîntâmpina
Pentru a preîntâmpina astfel de neplăceri este indicat ca patrupedul să aibă bolul pentru hrană amplasat astfel încât să nu se aplece atunci când mănâncă, să nu fie grăbit sau surescitat în timp ce se alimentează şi, foarte important, să nu facă efort fizic înainte şi după masă.
Consultaţie gratuită
Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.