de Daniela Purgaru
Năpârlirea este procesul prin care un câine îşi înlocuieşte „straiele” vechi cu altele noi, în funcţie de schimbările de temperatură. Totuşi, în cazul unor rase, acest proces este mult mai agresiv. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar Salvavet-Ilioara, vă spune care sunt acestea.
Unele rase de câini au un dublu strat cu două tipuri de păr şi sunt extrem de sensibile la schimbările de temperatură. Ca urmare, năpârlesc într-un mod agresiv. „Înlocuirea învelişului pilos cu altul, în funcţie de modificările sezoniere, este un lucru natural şi se petrece, în general, într-un mod puţin deranjant pentru proprietari. Există însă şi rase precum Husky, Malamut sau Samoyed, care năpârlesc abundent, iar proprietarul ar putea spune că au o afecţiune cutanată, părul desprinzându-se în smocuri”, ne-a spus medicul veterinar. În cazul acestor câini, dacă schimbările de temperatură sunt foarte dese şi bruşte, năpârlirea se poate prelungi pe tot parcursul anului.
Vitaminele pentru blană pot stopa fenomenul
Alte rase, cu părul scurt şi deschis la culoare, cum ar fi Dalmaţian, Jack Russel sau Bull Terrier, pot da, de asemenea, impresia că ceva nu este în regulă, deoarece părul căzut parcă este peste tot prin casă. Însă aceasta este doar o senzaţie. Firele de păr căzute nu sunt în exces faţă de normal, însă culoarea lor albă amplifică aparent fenomenul.
În perioada năpârlirii, dar şi în general, sunt indicate perierea animalelor cu perii adecvate rasei şi tunsul, după caz. Câinii pot primi şi vitamine pentru blană, dar numai la recomandarea medicului veterinar.
În cazul în care observaţi că patrupedul pierde părul din anumite zone, pielea devenind vizibilă, este cazul să vă îngrijoraţi, deoarece poate fi vorba despre o afecţiune. Mergeţi, aşadar, la un consult de specialitate.
Consultaţie gratuită
Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.