de Dana Purgaru
Pentru fiecare stăpân de câini satisfacţia de a avea aproape un sufleţel care îl iubeşte necondiţionat şi nelimitat poate fi înlocuită de tristeţe şi chiar de remuşcări atunci când vine vorba despre lipsa de acasă de dimineaţa până seara sau chiar despre plecarea în concediu. Potrivit doctorului Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, câinii suferă foarte mult atunci când sunt singuri, iar proprietarii lor ar trebui să acorde atenţie mai mare acestui aspect.
Resimt acut lipsa celor dragi
Câinii sunt fiinţe sociabile, foarte ataşate de stăpânii lor şi, în general, de toţi membrii familiei. Acest lucru se datorează, în principal, faptului că ei asociază oamenii din jur cu haita. Astfel, îndepărtarea stăpânilor, atât pentru perioade scurte, cât şi prelungite, poate influenţa negativ comportamentul animalelor şi psihicul acestora. „Câinii vor resimţi mai mult sau mai puţin stresul despărţirii, uneori manifestările fiind chiar de sindrom anxios, în urma căruia sunt deprimaţi, nu se mai joacă, refuză mâncarea, slăbesc şi pot deveni chiar agresivi, fiind într-o vădită stare de suferinţă. Alteori, lipsa stăpânilor poate crea situaţii în care câinii vor deveni frustraţi şi vor încerca să se «răzbune» prin urinări ori defecări în locuri nepermise, distrugerea mobilierului ori a hainelor proprietarilor”, ne-a spus medicul veterinar.
Manifestările variază în funcţie de rasă
Acest tip de comportament anxios la plecarea stăpânilor de acasă depinde foarte mult şi de rasă. „Un Golden Retriever va fi literalmente chinuit dacă rămâne închis într-un spaţiu restrâns, fiind un câine ce necesită multă mişcare zilnică, iar lipsa exerciţiului este un factor deprimant şi chiar nesănătos. Pe de altă parte, un Rottweiler sau un Doberman, un Ciobănesc Caucazian ori un Carpatin sunt, de obicei, câini cu o fire mai interiorizată, ceea ce va face lipsa stăpânului puţin observabilă, însă nu mai puţin traumatizantă. Şi rasele foarte ataşate, cum sunt cele «de jucărie» ori mici, precum Bichon, Yorkshire sau Caniche, vor fi extrem de afectate emoţional de lipsa stăpânilor, şi doar revederea lor va face viaţa frumoasă”, a completat specialistul.
Apelaţi la un prieten, o „dădacă” sau la pensiuni canine!
Aşadar, ţinând cont de aceste lucruri, gândiţi-vă de două ori înainte de a vă lua un câine, iar dacă deja aveţi unul, asiguraţi-vă că nu rămâne singur toată ziua, week-end-urile sau chiar mai mult. Întotdeauna există soluţii. Pentru orele în care sunteţi plecaţi la serviciu sau în scurte vacanţe, rugaţi un vecin, un prieten sau o rudă să treacă pe la dumneavoastră şi să îi acorde animalului toată atenţia de care are nevoie. Asiguraţi-vă astfel că nu rămâne singur mai mult de patru ore. În acest caz, şi un pet sitter (dădacă de animale) este o soluţie foarte bună. Dacă plecaţi mai multe zile puteţi apela şi la ajutorul pensiunilor canine.
Consultaţie gratuită
Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.