de Dana Purgaru
Felina din rasa Cymric (pronunţată cumric) a pătruns, la începutul secolului trecut, dintr-o mică insulă, în Marea Britanie, şi apoi în toată lumea. Este însă o specie rară, fiind foarte apreciată în saloanele de frumuseţe dedicate pisicilor.
Recunoscută oficial în 1960
Unii specialişti consideră că rasa Cymric e varianta cu păr lung a rasei Manx deoarece, cu excepţia lungimii blănii, cele două specii sunt identice. Această pisică provine de pe Insula Man, situată între Irlanda şi Anglia. Se pare că existenţa sa se datorează unei mutaţii petrecută la un moment dat în cadrul populaţiei de feline domestice de pe insulă şi, din cauza ciudăţeniei care îi deosebea de Manx, puii proaspăt născuţi şi dotaţi cu blană lungă, erau consideraţi mutanţi. În perioada anilor ‘60 însă, astfel de exemplare s-au născut şi în Canada, iar noua rasă a început să prindă la public, britanicii fiind din ce în ce mai interesaţi de ea. Deşi specia Manx a fost recunoscută oficial în 1920, Cymric a avut această onoare abia în 1960.
Există patru tipuri de coadă
Din punct de vedere al caracteristicilor fizice, această felină are un corp musculos, compact, mediu spre mare, cu aspect rontunjor. Greutatea este de circa 3,5 kg în cazul femelelor şi de aproximativ 5,5 kg la masculi. Ochii sunt mari, de diferite nuanţe, botul este puternic, iar între urechi există un spaţiu generos, organele de auz fiind plasate aproape de lateralele creştetului. Membrele anterioare sunt mai scurte decât cele posterioare, trăsătură ce determină o uşoară arcuire a spatelui şi un mers ţopăit. Părul este mediu spre lung, mătăsos, des, toate culorile fiind acceptate la standard. Din punct de vedere al cozii pot exista patru aspecte: coadă lipsă şi înlocuită de un smoc de păr, coadă parţială, formată din două-trei vertebre, coadă scurtă şi coadă aproape la fel de lungă ca la alte rase.
Îi place apa
Pisicile Cymric sunt inteligente, jucăuşe, sociabile atât cu oamenii, cât şi cu alte animale printre care şi câinii, uşor adaptabile la situaţii noi şi extrem de loiale. De asemenea, spre deosebire de alte rase, pot fi învăţate, destul de repede, diverse giumbuşlucuri. Le place să sară şi adoră apa, o trăsătură moştenită de la rasa Manx.
Având părul semilung, îngrijirea blănii necesită pieptănare cu perie şi pieptene din metal, de două ori pe săptămână.
Aceste pisici au destul de multe probleme de sănătate, moştenite genetic, printre care, cea mai des întâlnită, este o deformare a coloanei. Din această cauză este indicat să fiţi foarte atenţi atunci când achiziţionaţi un pui. De asemenea, felinele din această rasă, care aparţin aceleiaşi familii, nu trebuie împerecheate, deoarece o genă letală împiedică dezvoltarea unui sfert din numărul pisoilor aflaţi în uterul pisicii-mame. Speranţa de viaţă este de 9-13 ani.