de Dana Purgaru
Deşi majoritatea animalelor sunt relativ liniştite şi nu prezintă simptome evidente dacă au „chiriaşi”, unele patrupede fac alergii la purici şi căpuşe. Acestea se manifestă prin căderea părului şi iritaţii ale pielii. De asemenea, neplăcerile pot apărea şi ca urmare a altor cauze cum ar fi anumite alimente nocive sau elemente din aer ori apă. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe detalii despre acestea.
Alergia reprezintă o afecţiune care se poate agrava dacă nu este vindecată şi trebuie tratată cu foarte mare atenţie de stăpâni. Aceasta este determinată, în majoritatea cazurilor, de polen, praf, anumite medicamente, purici, căpuşe sau unele alimente.
Apar scărpinatul, căderea părului şi crustele
În acest sezon sunt des întâlnite cazurile alergiilor provocate de paraziţi externi care mişună peste tot prin iarbă. Astfel, imediat ce animalul simte că are purici sau căpuşe poate prezenta, pe lângă scărpinat, şi reacţii precum căderea părului, iritaţii şi cruste pe piele, în special în zona spatelui şi a gâtului. În acest caz, cei mai afectaţi sunt câinii şi pisicile trecuţi de 6-7 ani. Imediat ce constataţi această problemă, dar şi pentru a o preîntâmpina o astfel de situaţie, luaţi de la pet-shop produse speciale pentru combaterea puricilor şi a căpuşelor şi folosiţi-le pe câinele sau pe pisica dumneavoastră o dată la o lună şi jumătate-două luni.
Astfel de reacţii pot apărea şi în cazul alergiilor alimentare. Acestea sunt provocate, în general, de o hrană necorespunzătoare (resturi de afară sau hrană de la masa oamenilor) şi pot fi însoţite şi de vărsături, diaree sau inflamaţii ale urechilor. Uneori, urmările pot fi grave, de aceea e indicat să mergeţi de urgenţă cu animalul la veterinar pentru a afla cauza exactă.
Consultaţie gratuită
Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.